Σερβία, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία και άλλες χώρες η μία μετά την άλλη καλούν τις ομάδες ή ακόμη και τις λίγκες που συμφώνησαν με το Eurocup να συμμορφωθούν με τις επιταγές της FIBA υπό την απειλή του διεθνούς αποκλεισμού.

Η ΕΟΚ βρίσκεται σε αντίστοιχη θέση για την περίπτωση της ΑΕΚ, που δεν δείχνει διάθεση υπαναχώρησης από την απόφασή της. Η ομοσπονδία ασφαλώς και δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό ενός τόσο μεγάλου συλλόγου, αλλά δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τις εθνικές ομάδες και να οδηγήσει σε «απομόνωση» το ελληνικό μπάσκετ για την απόφαση ενός συλλόγου.

Πάντως από την ομοσπονδία παρατηρούν μια προσπάθεια να επωμιστεί η ίδια όλο το βάρος της ευθύνης αποκλεισμού της ΑΕΚ, τη στιγμή που-τονίζουν-πως πρόκειται για μία απόφαση που αφορά κυρίως την κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο αρ. 26 παρ. 6 του ν. 2725/1999. Σε αυτό επισημαίνεται πως η ΓΓΑ έχει την αρμοδιότητα μέσω των θεσμοθετημένων υπηρεσιών και κατόπιν των εισηγήσεων των αρμόδιων για το άθλημα Εθνικών ομοσπονδιών, να χορηγεί άδειες συμμετοχής ελληνικών συλλόγων σε διεθνείς διοργανώσεις.

Από πλευράς Υπουργείου νίπτουν τας χείρας τους (αν και υπήρξε ραντεβού του Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκη Αγγελόπουλο, χθες) και απαντούν πως δεν έχει ζητηθεί ποτέ από την κυβέρνηση να δώσουν άδεια συμμετοχής συλλόγων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο από την ΕΟΚ αναφέρεται πως μέχρι πρότινος οι άδειες ήταν αυτονόητες αλλά τώρα για πρώτη φορά προκύπτει κίνδυνος αποβολής των Εθνικών ομάδων και συνεπώς το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό.

Μέσα στη μέρα η ΕΟΚ θα στείλει επιστολή στη FIBA προαναγγέλλοντας εξελίξεις μετά έκτακτο ΔΣ που θα γίνει την Πέμπτη.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.