Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Πιέρ Μωρουά. «Έφυγε ένας πυλώνας του δημοκρατικού σοσιαλισμού», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Ο Πιέρ Μωρουά διατέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1981 έως το 1984, την 5η Γαλλική Δημοκρατία, υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν.

Όπως αναμενόταν, η είδηση του θανάτου του Μωρουά σκόρπισε συγκίνηση στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία.

Παλαιός γνώριμος του εκλιπόντος, ο Λοράν Φαμπιούς, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ολάντ, χαρακτήρισε τον Πιέρ Μωρουά «πυλώνα του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Για μία οκταετία, από το 1992 έως το 1999, ήταν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η σοσιαλιστική δεκαετία του ‘80

Στην Ελλάδα η ΝΔ παραδίδει τη σκυτάλη στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που ορκίζεται πρωθυπουργός. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αλλάξει σελίδα και η Γαλλία. Οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Μιτεράν κερδίζουν τις εκλογές.

Πρώτη πράξη του νέου Προέδρου είναι να διορίσει πρωθυπουργό τον γόνο ανθρακωρύχων, Πιέρ Μωρουά, ο οποίος επιλέγει τέσσερις κομμουνιστές υπουργούς .

Ο 52χρονος Μωρουά εφαρμόζει μεγάλες εθνικοποιήσεις, κατεβάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη, και καθιερώνει:

Ετήσια άδεια πέντε εβδομάδων, 39 ώρες εργασίας την εβδομάδα και αργότερα τις 35, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής που ίσχυε στη Γαλλία επί αιώνες.

Ανδρέας Μορφόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας- Η συνάντηση με μυστηριώδη άνδρα

Κτηνωδία στο Αγρίνιο: Γάτες και σκύλοι ζούσαν κλειδαμπαρωμένα χωρίς τροφή και νερό σε σπίτι

Η Paramount μηνύει τη Warner Bros για λεπτομέρειες γύρω από τη συμφωνία με το Netflix

«Είναι το μέλλον»: Η Σουηδία φτιάχνει στρατό από drones αξίας 370 εκατ. ευρώ

58χρονος παρέσυρε αστυνομικό στο Κιλκίς επειδή του έκοβε κλήση

Οπαδικό επεισόδιο βλέπουν οι Αρχές πίσω από τους πυροβολισμούς στον Άγιο Δημήτριο - Οργανωμένος της ΑΕΚ στο στόχαστρο!

Κακοποίηση παιδιών στο Ηράκλειο: Προσωρινά κρατούμενος ο 54χρονος πατέρας, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες

Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη - Τι έχει συμβεί

Χατζηδάκης: Aδιανόητο να μην προσέλθουν στο διάλογο ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία της 41χρονης εγκύου