Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο Γερμανός Λέον Σβάρτσμπαουμ, επιζών του Ολοκαυτώματος και ακτιβιστής που μαχόταν για να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο Λέον Σβάρτσμπάουμ πέθανε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Ο χαμός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την κοινή μνήμη. Η οργή του και η ανθρωπιά του θα λείψουν σε όλους μας», δήλωσε ο Κριστόφ Χόιμπνερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς.

Τα τελευταία χρόνια ο Σβάρτσμπάουμ είχε καταθέσει σε δίκες εναντίον ναζιστών, πρώην δεσμοφυλάκων στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Καταλυτικής σημασίας ήταν η κατάθεσή του το 2016 στη δίκη του πρώην δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, του Ράινχολντ Χάνινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, αλλά πέθανε λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασης χωρίς ποτέ να πάει στη φυλακή.

Στο τέλος του 2021 ο Σβάρτσμπάουμ εμφανίστηκε στη δίκη του πρώην δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ζάξενχάουζεν, του Γιόζεφ Σουτς, 101 ετών, και ζήτησε «να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Συχνά εξέφραζε την οργή του που πολύ λίγοι εγκληματίες ναζί λογοδότησαν ενώπιον της δικαιοσύνης, κυρίως στη Γερμανία.

«Δεν επιθυμούσε το μίσος, ήθελε δικαιοσύνη», επεσήμανε η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς.

Ο Σβάρτμπάουμ γεννήθηκε το 1921 στο Αμβούργο από μια εβραϊκή οικογένεια με καταγωγή από την Πολωνία, αλλά μεγάλωσε το Μπέντσιν στην Άνω Σιλεσία, στη νυν Πολώνια, από όπου η οικογένειά του μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς το 1943 μετά τη διάλυση του γκέτο.

Ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς του που επέζησε από το Ολοκαύτωμα αφού πέρασε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς, Μπούχενβαλντ και Ζάξενχάουζεν, από όπου απελευθερώθηκε τον Μάιο του 1945 από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Στη συνέχεια έζησε στο Δυτικό Βερολίνο και εργαζόταν ως έμπορος έργων τέχνης, ενώ παράλληλα δεν σταμάτησε να μιλά για τη φρίκη του ναζισμού σε συνέδρια σε όλο τον κόσμο αλλά και σε σχολεία.

Πηγή: www.skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μυτιλήνη: Νεκρός στη θάλασσα βρέθηκε ο παπα-Στρατής που ανέδειξε το προσκύνημα του Μανταμάδου

Θεσσαλονίκη: Δύο τραυματίες μετά από συμπλοκή στη Νικόπολη

Δολοφονία 15χρονου στην Καλλιθέα: Προφυλακίστηκαν ο δράστης και άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Πιθανό νέο πολιτικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Επένδυση Τραμπ στην Axon λίγο πριν το συμβόλαιο-μαμούθ για Taser της ICE

Ελληνική επιστημονική αποστολή στη Βενεζουέλα για την υποστήριξη των σεισμόπληκτων περιοχών

«Παγώνουν» οι αυξήσεις το καλοκαίρι, στόχος μειώσεις τιμών από Σεπτέμβριο - Τι αποφασίστηκε για την ακρίβεια

Πυροβολισμοί στη Γερμανία: 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 2 συλλήψεις - Δείτε βίντεο

Νέο τρομακτικό βίντεο από τον σεισμό στη Βενεζουέλα

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον θάνατο του 3χρονου Άγγελου: Προτείνει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων

Αποζημίωση 360.000 ευρώ στην οικογένεια 15χρονου θύματος θανατηφόρου περιστατικού με καραμπίνα στη Θεσσαλονίκη