Η Αϊτή έγραψε ιστορία, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1974. Μια επιτυχία που μοιάζει με θαύμα, δεδομένων των δραματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, βυθισμένη στη βία και την εγκληματικότητα. Στο γήπεδο, όμως, η ελπίδα έχει όνομα: Ζαν-Ρικνέρ Μπελεγκάρντ!
Ο μέσος της Γουλβς, γεννημένος στη Γαλλία και προϊόν της ακαδημίας της Λανς, είχε φορέσει τη φανέλα των «τρικολόρ» στις μικρές εθνικές ομάδες (U19, U20, U21), χωρίς, όμως, να βρει χώρο στις επιλογές του Ντιντιέ Ντεσάν. Η πορεία του στο Στρασβούργο με σχεδόν 140 συμμετοχές τον ανέδειξε, και το καλοκαίρι του 2023 η Γουλβς δαπάνησε 15 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Στην Premier League, με την ενέργεια και την ευελιξία του, καθιερώθηκε ως βασικός, φτάνοντας σε 22 συμμετοχές ως βασικός σε 39 παιχνίδια.
Η εξαιρετική του παρουσία δεν πέρασε απαρατήρητη από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Αϊτής, Σεμπαστιέν Μινιέ, ο οποίος τον έπεισε να ενταχθεί στην εθνική ομάδα τον Σεπτέμβριο. «Δούλεψα σκληρά για να προσθέσω παίκτες με ρίζες από την Αϊτή. Τον έπεισα να δεσμευτεί στην υπόθεσή μας και η στάση του ήταν υποδειγματική», τόνισε ο Γάλλος προπονητής.
Ο Μπελεγκάρντ φόρεσε τη φανέλα με το «10» και ανέλαβε ηγετικό ρόλο, μοιράζοντας ασίστ και καθοδηγώντας την ομάδα στον δρόμο προς την πρόκριση. «Είμαι εδώ για να βοηθήσω την εθνική μου να γράψει ιστορία. Είναι τιμή που δεν αλλάζω με τίποτα», δήλωσε ο ίδιος.
Η Αϊτή, με τον Μπελεγκάρντ και τον Πιερό της ΑΕΚ να ηγούνται, κατάφερε να επιστρέψει στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σκηνή έπειτα από 51 χρόνια. Η Γαλλία τον άφησε πίσω. Η Αϊτή τον αγκάλιασε. Και στο Μουντιάλ του 2026, ο «λύκος» του Γουλβερχάμπτον θα είναι εκεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα των προγόνων του.