Διαβάστε το κείμενο από το Vice Greece και την ιστορία του Σέλτον Σπίερ. Συγκλονίζει η μαρτυρία του για την ύπαρξη μαφία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

O ποδοσφαιριστής Shelton Spier πέρασε ένα τρελό καλοκαίρι στην Ελλάδα. Όχι, δεν εννοούμε ότι μέθυσε σε κάποια παραλία πίνοντας «μπόμπες». Η περιπέτειά του ήταν πιο σοβαρή και κράτησε λίγο παραπάνω από ένα hangover.

Τον περασμένο Αύγουστο, o Ολλανδός παίκτης ήρθε σε συμφωνία με τον Διαγόρα Αγίας Παρασκευής, μία ομάδα της Λέσβου που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα τις Γ' Εθνικής. Το πέρασμά του από την ομάδα νέων της Watford, η οποία αγωνίζεται στην Premier League, έκανε τον 20χρονο αμυντικό το τέλειο μεταγραφικό απόκτημα. Τα τοπικά ΜΜΕ δεν τσιγκουνεύτηκαν τις διθυραμβικές αναφορές στο όνομά του και οι φίλαθλοι έτρεξαν στο γήπεδο, για να τον δουν στις προπονήσεις. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Shelton Spier έγινε «μεταγραφή αεροδρομίου» και «έψησε» παράγοντες και οπαδούς ότι τα σαλόνια της Β' Εθνικής δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά ένας εφικτός στόχος. Ήταν στο χέρι, ή καλύτερα, στα πόδια του Διαγόρα Αγίας Παρασκευής.

Όμως τα πράγματα στράβωσαν και λίγα 24ωρα μετά μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Spier αναγκάστηκε να γυρίσει κακήν κακώς στην πατρίδα του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εγκατέλειψε τη χώρα μας λόγω της διαφθοράς που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το VICE Sports μίλησε μαζί του, για να μάθει όλα όσα πέρασε στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο.

Η μεταγραφή μου στην Αγία Παρασκευή έγινε μεγάλη είδηση στα τοπικά μίντια. Η παρουσίασή μου πραγματοποιήθηκε μπροστά σε πολλούς δημοσιογράφους και κέρδισα μερικές χιλιάδες ευρώ, τα οποίες η ομάδα μου έδωσε σε μετρητά, πάνω στο τραπέζι. Πολλοί φίλαθλοι ήρθαν για να παρακολουθήσουν την πρώτη προπόνησή μου. Είχαν ακούσει ότι έπαιζα στην Watford και γι’ αυτούς ήταν σημαντικό να βρίσκεται στην ομάδα τους ένας ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από σύλλογο της Premier League. Ήθελαν να με δουν να παίζω. Χειροκρότησα τους καινούριους φίλους μου και σκέφτηκα: «Αυτήν τη χρονιά πρέπει να δείξω ποιος πραγματικά είμαι».



Την ίδια περίοδο, άλλοι τέσσερις παίκτες υπέγραψαν στην Αγία Παρασκευή. Μία ημέρα μετά την παρουσίασή μας, ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής ήρθαν στα διαμερίσματά μας. Ήταν η πρώτη φορά που τους άκουσα να λογομαχούν με τους άλλους νέους παίκτες. Τότε είδα ότι τα άλλα παιδιά επέστρεψαν στον προπονητή ένα μέρος των χρημάτων που είχαν πάρει. Μου φάνηκε παράξενο και γι’ αυτό φρόντισα να κρύψω τα χρήματά μου στη σόλα ενός παπουτσιού που είχα στην τσάντα μου. Τι ανακάλυψα αργότερα; Αυτοί οι ποδοσφαιριστές είχαν έρθει στην ομάδα μέσω του ίδιου ατζέντη που είχε φέρει κι εμένα. H ομάδα ήθελε να της δώσουμε 800 ευρώ από τα χρήματά μας, ώστε να δοθούν στη συνέχεια στον ατζέντη.

Η επιστροφή των χρημάτων δεν ήταν μέρος της μέχρι τότε συμφωνίας μας. Δεν ήταν όρος στο συμβόλαιο και άρα δεν είχαν κανένα δικαίωμα να απαιτούν λεφτά. Γι’ αυτό και αντέδρασα. Ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής τσαντίστηκαν και με απείλησαν: «Αν δεν μας δώσεις τα χρήματα, να πας να γαμηθείς», είπαν. Αισθανόμουν πολύ άσχημα. Αναρωτιόμουν: αν κάποια στιγμή έκανα ένα κακό παιχνίδι, θα με απειλούσε η ομάδα μου; Είπα ότι θα ήταν καλύτερα να αποχωρήσω, όμως σε αυτήν την περίπτωση θα έπαιρνα όλα τα χρήματα μαζί μου στην Ολλανδία.

Εκείνη τη στιγμή κλήθηκε ένας άλλος παράγοντας, που νομίζω ότι χρηματοδοτεί την ομάδα με μαύρο χρήμα. Ήταν μέλος της ελληνικής μαφίας. Με πήγαν σε ένα γραφείο. Ο μαφιόζος σήκωσε την μπλούζα του και μου έδειξε το όπλο που είχε στη ζώνη του. Μετά έδειξε το πόδι μου. Ο προπονητής μετέφρασε τα όσα μου είπε: «Σου δίνουμε πέντε λεπτά για να το σκεφτείς, διαφορετικά δεν θα σε αφήσουμε να παίξεις ποτέ ξανά». Βγήκαν έξω από το δωμάτιο και με άφησαν μόνο μου. Ήξερα ότι είχα πέντε λεπτά να δω τι θα κάνω. Σκέφτηκα να βγω από το παράθυρο και να τρέξω για να γλιτώσω. Ένα πράγμα ήταν σίγουρο: θα έπαιρνα τα χρήματά μου.



Ωστόσο, δεν ήμουν σίγουρος αν αυτό ήταν η σωστή λύση και έγραψα σε ένα κοινό chat που είχα με φίλους. Τους ρώτησα τι να κάνω. Δεν μπορούσαν να με πιστέψουν, όταν τους είπα τι συμβαίνει. Άρχισαν να κάνουν αστεία. «Κάν’τους τον καμπόσο», είπε ένας από τους φίλους μου. Δεν ήταν ώρα για τέτοια. Έκλεισα το κινητό μου, πήδηξα από το παράθυρο και άρχισα να τρέχω σαν τρελός προς το διαμέρισμά μου, για να πάρω τα πράγματά μου. Έτρεχα στο διαμέρισμα με τις παντόφλες. Το κακό ήταν ότι ο προπονητής και ο μαφιόζος με είδαν να το σκάω.

Με ακολούθησαν με ένα αυτοκίνητο. Πήγαινα δεξιά και αριστερά στους δρόμους του νησιού. Σε μία διασταύρωση, μία Ελληνίδα που οδηγούσε αυτοκίνητο με είδε σε κατάσταση πανικού. «Τι σου συμβαίνει;», με ρώτησε. Μου είχε κοπεί η ανάσα από την προσπάθεια και το μόνο που μπορούσα να πω ήταν «βοήθεια». Το αυτοκίνητο ήταν φορτηγάκι και μου είπε ότι έπρεπε να ανέβω πάνω. Το έκανα. Καθώς απομακρυνόμαστε από το σημείο, με ρώτησε ξαφνικά: «Για περίμενε, μήπως είσαι το παιδί που υπέγραψε χθες στην Αγία Παρασκευή;»

Διαβάστε περισσότερα στο Vice Greece

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

«Όλες απαντάμε αν αγγίξεις μία»: Το συγκλονιστικό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών στα γήπεδα της Α' Εθνικής

ΕΠΟ: Στις 28/6 η ΓΣ με θέμα τις εκλογές για τον νέο πρόεδρο

Συλαϊδόπουλος στον bwinΣΠΟΡ FM: «Θέλουμε να χτίσουμε δυναστεία - Από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της Ελλάδας»

Εξώδικο 24 πρώην ποδοσφαιριστών στην ΕΠΟ: «Να μην αδειοδοτηθούν ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ, και άλλες 7 ΠΑΕ»

Ανακοίνωση του Αστέρα στο ημίχρονο του αγώνα με ΑΕΚ: «Ακόμη ένα ανύπαρκτο πέναλτι»

Εθνική: Η νέα διοίκηση αποφασίζει για προπονητή, με Παπαδόπουλο στον πάγκο κόντρα στη Γερμανία

Τριανταφυλλόπουλος: «Θλιβερό να διαδραματίζονται τέτοιες καταστάσεις ενώ χθες η Κ19 του Ολυμπιακού πήρε το Youth League»

Παναγόπουλος: «Αυστηρός ο πειθαρχικός κώδικας αν αποδειχθεί η σύνδεση του Ολυμπιακού με την εγκληματική οργάνωση»

Χαράλαμπος Κωστούλας: «Θα έχουμε να το λέμε για όλη μας τη ζωή με τον αδερφό μου»

Συλαϊδόπουλος: «Κοιμηθήκαμε κοινοί θνητοί και ξυπνήσαμε πρωταθλητές Ευρώπης»