Η πληγή των δασικών πυρκαγιών είναι ένας χρόνιος εφιάλτης για την Πορτογαλία. Για να τον αντιμετωπίσει, η κυβέρνησή της πλέον έχει αναλάβει μια εκστρατεία, που σε συνδυασμό με το γενικότερο σχέδιό της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει συμφωνίες με πολλούς παραγωγικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η κτηνοτροφία και η χρήση των ζώων για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Το παράδειγμα είναι απτό: στην κοινότητα Βερμέλιους, δίπλα σε δασική περιοχή στα νότια της χώρας, οι τοπικές δασικές αρχές χρησιμοποιούν 150 κατσίκες ως χορτοκοπτικά. Τα ζώα τρώνε τα ζιζάνια και κάθε άλλου είδους δασική βλάστηση, μειώνοντας το υπερβάλλον ποσοστό καύσιμης ύλης, που θα μπορούσε να συδαυλίζει τις πυρκαγιές.

Όπως πληροφορεί η εφημερίδα The New York Times, το σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται από τη δασική υπηρεσία το 2018. Στο αρχικό σχέδιο είχαν εγγραφεί σαράντα και πλέον βοσκοί σε όλη τη χώρα, με τα κοπάδια τους να φθάνουν τα 10.800 κεφάλια. Στόχος τους ήταν να μετατραπούν περίπου 2.700 εκτάρια επικίνδυνων για την εκδήλωση πυρκαγιών εκτάσεων σε αντιπυρικές ζώνες.

Το πρόβλημα όμως στην εφαρμογή του σχεδίου δεν ήταν η χρηματοδότησή του, αλλά η απροθυμία των βοσκών να παραμείνουν αποκλειστικά σε εκείνην την περιοχή, επιτελώντας αυτήν τη δραστηριότητα, με τόσο μικρές αποζημιώσεις. «Αποδείχθηκε δύσκολο να δεχθούν να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά και να ζούνε στις δύσβατες περιοχές εκείνες», εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Συντήρησης της Φύσης και των Δασών Νούνου Σεκέιρα.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και πως θα ικανοποιηθούν όλα τα παράπονα, προκειμένου το σχέδιο τούτο, που τώρα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, να γίνει πραγματικότητα στο σύνολο της χώρας, η οποία κάθε χρόνο δοκιμάζεται από πυρκαγιές, που μειώνουν τις δασικές εκτάσεις της.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σοκ στη Γερμανία: Νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο ο Υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας Χούμπερτ Αϊβάνγκερ

Επίθεση των Χούθι σκότωσε τέσσερα άτομα της ίδιας οικογένειας στην Ταΐζ της Υεμένης

Συναγερμός σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Βελόνες, καρφιά και βίδες μέσα σε γλυκά του Halloween

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών με αρχηγό 49χρονο μέσα από τη φυλακή – Οι επιθέσεις με χειροβομβίδες

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Άγνωστοι εισέβαλαν σε συνέλευση φοιτητών και τους επιτέθηκαν - 3 τραυματίες

Τζον Όσοφ: Το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών που θυμίζει Ομπάμα

Λυκόβρυση: Έληξε ο συναγερμός, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό 25ης Μαρτίου

Κύκλωμα εκβιαστών με χειροβομβίδες: Στην Ευελπίδων οι πέντε που συνέλαβε το ελληνικό FBI

Καταγγελία για επίθεση με μαχαίρια και σιδερογροθιές σε βάρος μαθήτριας στην Πάτρα – Τραυματίστηκαν μέλη της ΚΝΕ

Υπόθεση Χωριάτικο: Στο Εφετείο οι 25 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα της Μυκόνου - Απουσία του επιχειρηματία η δίκη