Η πληγή των δασικών πυρκαγιών είναι ένας χρόνιος εφιάλτης για την Πορτογαλία. Για να τον αντιμετωπίσει, η κυβέρνησή της πλέον έχει αναλάβει μια εκστρατεία, που σε συνδυασμό με το γενικότερο σχέδιό της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει συμφωνίες με πολλούς παραγωγικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η κτηνοτροφία και η χρήση των ζώων για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Το παράδειγμα είναι απτό: στην κοινότητα Βερμέλιους, δίπλα σε δασική περιοχή στα νότια της χώρας, οι τοπικές δασικές αρχές χρησιμοποιούν 150 κατσίκες ως χορτοκοπτικά. Τα ζώα τρώνε τα ζιζάνια και κάθε άλλου είδους δασική βλάστηση, μειώνοντας το υπερβάλλον ποσοστό καύσιμης ύλης, που θα μπορούσε να συδαυλίζει τις πυρκαγιές.

Όπως πληροφορεί η εφημερίδα The New York Times, το σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται από τη δασική υπηρεσία το 2018. Στο αρχικό σχέδιο είχαν εγγραφεί σαράντα και πλέον βοσκοί σε όλη τη χώρα, με τα κοπάδια τους να φθάνουν τα 10.800 κεφάλια. Στόχος τους ήταν να μετατραπούν περίπου 2.700 εκτάρια επικίνδυνων για την εκδήλωση πυρκαγιών εκτάσεων σε αντιπυρικές ζώνες.

Το πρόβλημα όμως στην εφαρμογή του σχεδίου δεν ήταν η χρηματοδότησή του, αλλά η απροθυμία των βοσκών να παραμείνουν αποκλειστικά σε εκείνην την περιοχή, επιτελώντας αυτήν τη δραστηριότητα, με τόσο μικρές αποζημιώσεις. «Αποδείχθηκε δύσκολο να δεχθούν να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά και να ζούνε στις δύσβατες περιοχές εκείνες», εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Συντήρησης της Φύσης και των Δασών Νούνου Σεκέιρα.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και πως θα ικανοποιηθούν όλα τα παράπονα, προκειμένου το σχέδιο τούτο, που τώρα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, να γίνει πραγματικότητα στο σύνολο της χώρας, η οποία κάθε χρόνο δοκιμάζεται από πυρκαγιές, που μειώνουν τις δασικές εκτάσεις της.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Νέο περιστατικό εδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια: Ξυλοκόπησε και απείλησε να μαχαιρώσει τον πατέρα του

Η οικογένεια της Κυριακής Γρίβα καταγγέλλει «ύποπτη» παρακώλυση ψυχιατρικής εξέτασης του δράστη

Συνελήφθη στη Γαλλία 39χρονος για απόπειρα δολοφονίας έξω από νυχτερινό κέντρο στην Πετρούπολη

Παγωτατζίδικο στη Γερμανία ήταν βιτρίνα της Νταγκέτα για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά

Μεσσηνία: Άγρια επίθεση σκύλου σε 6χρονο κοριτσάκι - Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο

Οργισμένος πελάτης των McDonalds πυροβόλησε και σκότωσε 46χρονο που προσπαθούσε να τον ηρεμήσει

Σάμος: Προφυλακιστέα η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της

Ρωσία: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί σε δύο εβδομάδες εάν η Δύση σταματήσει να τη στηρίζει

Τον οδηγό μοτοσυκλέτας που παρέσυρε και εγκατέλειψε γυναίκα στον δρόμο αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ

Μάτι: Εφεση για το σύνολο της απόφασης άσκησε ο εισαγγελέας