Ο 48χρονος Πορτογάλος Κλαούντιο Νέβες Βαλέντε ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της επίθεσης στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, αφού οι αρχές τον εντόπισαν νεκρό την περασμένη εβδομάδα σε αποθήκη στο Νιου Χάμσαϊρ, έπειτα από εξαήμερο ανθρωποκυνηγητό σε πολλές πολιτείες.

Ο Βαλέντε είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Μπράουν πριν από περίπου 25 χρόνια. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιδρύματος, Κριστίνα Πάξον, ήταν εγγεγραμμένος στο πανεπιστήμιο της Ivy League από το φθινόπωρο του 2000 έως την άνοιξη του 2001 και σπούδαζε για διδακτορικό στη Φυσική. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είχε καμία τρέχουσα ενεργή σχέση» με το Μπράουν, την στιγμή της επίθεσης.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι - δύο ημέρες μετά τους πυροβολισμούς της 13ης Δεκεμβρίου στο Μπράουν - ο Βαλέντε σκότωσε έναν καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), επίσης πορτογαλικής καταγωγής, μέσα στο σπίτι του στην Μπρούκλαϊν, στη Μασαχουσέτη, κάπου 80 χιλιόμετρα από την Πρόβιντενς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θύτης και θύμα ήταν συμμαθητές σε σχολείο της Πορτογαλίας.

Είχε πράσινη κάρτα μέσω λοταρίας

Ο Βαλέντε είχε λάβει άδεια παραμονής στις ΗΠΑ (πράσινη κάρτα) με το πρόγραμμα παροχής βίζας μέσω λοταρίας.

«Ο Κλαούντιο Μανουέλ Νέβες Βαλέντε, ο δράστης της επίθεσης στο πανεπιστήμιο Brown, εισήλθε στις ΗΠΑ το 2017 χάρη στο πρόγραμμα Diversity Visa Lottery (DV1)και έλαβε πράσινη κάρτα. Το φρικτό αυτό πρόσωπο δεν θα έπρεπε να έχει ποτέ λάβει άδεια να εισέλθει στη χώρα μας», έγραψε στο Χ η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ, ζητώντας την αναστολή του προγράμματος.

«Δίνω αμέσως εντολή στην υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS) να αναστείλει το πρόγραμμα DV1 προκειμένου να μην πέσουν και άλλοι Αμερικανοί θύματα αυτού του καταστροφικού προγράμματος», τόνισε η Νόεμ.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Χωρίς νερό Ζωνιανά, Κράνα και Λιβάδια μετά τις ζημιές από την κακοκαιρία

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε οχήματα και μοτοσυκλέτες στην Αττική

Μεγάλη πορεία στην Κυψέλη για τα έργα του Μετρό - «Όχι στον τρομοπόντικα, πλήρης αποκατάσταση»

Τενεσί: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της σωφρονιστικής διοίκησης μετά την αποτυχία εκτέλεσης της Κρίστα Πάικ

Συνελήφθη στον Πειραιά ο Αφγανός που ενεπλάκη σε πυροβολισμούς με τον Αλκέτ Ριζάι στην Ανάβυσσο

Τραγωδία στη Χερσόνησο: 16χρονος με μοτοσυκλέτα νεκρός σε τροχαίο

ΗΠΑ: Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ αεροσκάφος με έξι επιβαίνοντες

Τραγωδία στην Κορινθία: Ένας 26χρονος νεκρός και άλλοι πέντε τραυματίες σε τροχαίο - Δείτε video

Ακτοπλοΐα: Λήγει το απαγορευτικό - Ξεκινούν σταδιακά τα δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα

Συνεδρίασε η επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Κρήτη