Ήταν τις προηγούμενες ημέρες, θα είναι μέχρι τη διεξαγωγή του αλλά, πιθανότατα, και μετά τη λήξη του το… talk of the town. Ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, άλλωστε, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο… Ή, τουλάχιστον, όχι τους πολλούς!

Έχοντας αυτό κατά νου, μαζί φυσικά με την «υποχρέωση» να καταθέσει την άποψή του ο ΣΠΟΡ FM 94,6 κατέφυγε σε 11 συνεργάτες του προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα που ταλανίζει τους οπαδούς των δύο «αιωνίων»…

«Που θα κριθεί το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό;», ήταν το ερώτημα που θέσαμε. Απλά και… κατανοητά! Ας μην κρυβόμαστε... Αυτό θέλετε να μάθετε, αυτό ερχόμαστε να σας απαντήσουμε για και να σας αποκρυπτογραφήσουμε τι θα δείτε στον αγωνιστικό χώρο του «Καραϊσκάκη».

Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, λοιπόν, ιδού τι είπαν 11… εκλεκτοί συνεργάτες της κορυφαίας αθλητικής ραδιοφωνικής συχνότητας της χώρας και της ιστοσελίδας του σταθμού. Κι αν, τελικά, πέσουν όλοι έξω; Δύσκολο, αλλά… καλή καρδιά!

Ηρακλής Αντύπας
«Τα πρώτα 20 λεπτά θα μας δείξουν σε μεγάλο βαθμό το νικητή του ντέρμπι! Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό, αλλά από αυτά που μας έχει δείξει φέτος ο Ολυμπιακός το ξεκίνημα είναι... όλα τα λεφτά.

Αν οι Πειραιώτες μπουν δυνατά και προηγηθούν νωρίς, αφενός θα ανοίξουν την άμυνα των φιλοξενουμένων και αφετέρου θα αποβάλλουν το άγχος που θα τους διακατέχει. Δεν τίθεται θέμα ότι ο Θρύλος είναι πιο ποιοτική ομάδα από τον Παναθηναϊκό.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι το γρήγορο γκολ, για να μπουν οι βάσεις για τη νίκη και να χάσουν οι “πράσινοι” την πίστη τους για αποτέλεσμα μέσα στο Καραϊσκάκη
».

Κώστας Βαϊμάκης
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ολυμπιακός είναι φαβορί στο ντέρμπι. Αλλά ο Παναθηναϊκός, όπως και στο ματς με την ΑΕΚ, κουβαλάει λιγότερο βάρος: δεν έχει το «πρέπει» της νίκης, όπως δεν το είχε και με την ΑΕΚ - οι αντίπαλοι του το έχουν, που «οφείλουν» να κυνηγήσουν το πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός δεν «οφείλει» να κάνει τίποτα, πέρα από το να παίξει το παιχνίδι του και να βελτιώνεται βδομάδα με τη βδομάδα. Κι επειδή από το ματς στην Τούμπα μέχρι το ματς με την ΑΕΚ όντως βελτιώθηκε, είδαμε μια καλύτερη εικόνα, με παίκτες λιγότερο ψαρωμένους κι έναν Δώνη πιο «διαβασμένο» σε σχέση με το ματς με τον ΠΑΟΚ, ίσως δούμε τον Παναθηναϊκό να κάνει ακόμα ένα μικρό βηματάκι προόδου στο Φάληρο.

Κι αν του βγει το ματς, αν δεν φάει κανένα γρήγορο γκολ που μπορεί να του κόψει τα πόδια, τότε ίσως βάλει σοβαρά προβλήματα στον Ολυμπιακό με την άγνοια κινδύνου που έχουν πι πιτσιρικάδες αλλά και τα περισσότερα τρεξίματα που έχουν λόγω ηλικίας αλλά και λόγω πιο ελαφρού προγράμματος
».

Διονύσης Δεσύλλας
«Το φετινό ντέρμπι «αιωνίων» (όπως και το περσινό) έχει ξεκάθαρο φαβορί κι αυτό δεν είναι άλλο από τον Ολυμπιακό. Πρόκειται για μια ομάδα με περισσότερη εμπειρία και ποιότητα από τον Παναθηναϊκό. Αν συνυπολογίσουμε ότι το ματς γίνεται στην έδρα της, τότε καταλαβαίνουμε εύκολα γιατί έχει τον πρώτο λόγο.

Αυτό που πρέπει, όμως, να περιμένουμε είναι έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να βάλουν δύσκολα στον αντίπαλό τους, ποντάροντας πολλά στα τρεξίματα που έχουν και στην τακτική πειθαρχία που έχουν δείξει στα περισσότερά τους παιχνίδια.

Τον κυρίαρχο ρόλο στο ποιος θα υπερισχύσει θα παίξουν οι παίκτες της μεσαίας γραμμής. Αν η ποιότητα των χαφ των Πειραιωτών βγει στο χορτάρι, ο Ολυμπιακός θα πάρει το ματς. Αν από την άλλη, οι ποδοσφαιριστές της μεσαίας γραμμής του «τριφυλλιού» εφαρμόσουν πιστά το πλάνο Δώνη σε ανασταλτικό και δημιουργικό επίπεδο, τότε ο Παναθηναϊκός όχι απλώς θα είναι ανταγωνιστικός, αλλά θα χτυπήσει και το παιχνίδι, πιέζοντας τους γηπεδούχους και κάνοντας γκολ. Από τη μια η ποιότητα, δηλαδή, και από την άλλη η πειθαρχία. Ιδωμεν…
».

Αντώνης Καρπετόπουλος
«Δεν είναι αστροφυσική το ντέρμπι της Κυριακής: ως ματς είναι απλό. Η πρόσφατη βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα έχει να κάνει αποκλειστικά με την άμυνα του. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Απόλλωνα και τον Αρη γιατί δεν δέχτηκε γκολ. Αν δεν δεχτεί γκολ και από τον Παναθηναϊκό έχει μια τύχη να τον κερδίσει.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη δεν κέρδισε κανένα ντέρμπι από τα δυο που έδωσε γιατί δεν σκόραρε. Στην Τούμπα δεν έκανε ευκαιρίες, με την ΑΕΚ είχε τρεις (μόνο) και τις σπατάλησε. Αν τις σπαταλήσει και στο Καραϊσκάκη δεν θα κερδίσει. Θα είναι παράξενο να δούμε ένα ντέρμπι με πολλά γκολ: όποιος βάλει το πρώτο δεν χάνει – ίσως και να κερδίσει
».

Κώστας Μιαούλης
«Δεν είναι ένα συνηθισμένο ντέρμπι ανάμεσα στους δύο αιώνιους, μιας και μιλάμε από την μία για έναν ολοκαίνουριο Ολυμπιακό και για έναν Παναθηναϊκό με μπόλικο νέο αίμα στον οργανισμό του, πολύ σφριγηλό, με πολλά τρεξίματα. Θα είναι ίσως ένα από τα – σε ποδοσφαιρική προσέγγιση – πιο δύσκολα παιχνίδια, ώστε να κάνεις εκτίμηση για την εξέλιξη του ματς.

Ο Παναθηναϊκός κατά πώς άφησε να εννοηθεί ο προπονητής του μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ πιθανότατα θα παρατάξει ξανά το 3-4-2-1, με στόχο την κατάλληλη αλληλλοκάλυψη. Ο Ολυμπιακός από την άλλη έχει περισσότερες λύσεις, πιο ποιοτικούς παίκτες και είναι υποχρεωμένος να πάρει τη νίκη. Με δεδομένο πως οι δύο αντίπαλοι, δημιουργούν, αλλά δεν βγάζουν εύκολα, θεωρώ πως ο πιο εύστοχος και πιθανότατα όποιος ανοίξει το σκορ θα πάρει και το παιχνίδι
».

Κώστας Νικολακόπουλος
«Το ντέρμπι κατ εμέ θα κριθεί στην φρεσκάδα που θα βγάλει ο Ολυμπιακός. Αν μπει με ένταση στο ντέρμπι και βγάλει ενέργεια σε ένα πραγματικά μεγάλο κομμάτι του αγώνα, θα το πάρει.

Διαφορετικά ο Παναθηναϊκός θα γίνει πολύ επικίνδυνος, γιατί προετοιμάζονταν όλη την εβδομάδα γι΄ αυτό το παιχνίδι και μόνο, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που μέχρι Πέμπτη το βράδυ έπρεπε να είναι το μυαλό του στο παιχνίδι για το Γιουρόπα Λιγκ.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει ποιος θα βάλει το πρώτο γκολ, αλλά και οι στατικές φάσεις. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ψάξει να βρει λύσεις επιθετικά απέναντι σε μία ομάδα, που μοιάζει καλά οργανωμένη αμυντικά και αποτελεσματική επιθετικά
».

Τάσος Νικολογιάννης
«Μιλάμε για το κορυφαίο ντέρμπι, που γίνεται στην Ελλάδα. Το συζητάμε πριν και μετά την διεξαγωγή του για ημέρες και το θυμόμαστε για χρόνια. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό αρκεί να κάνει κάποια πράγματα. Να μπει δυνατά στο παιχνίδι, να σπάσει τον ρυθμό, που θα προσπαθήσει να επιβάλει ο αντίπαλος, που παίζει στην έδρα του και θα μπει φουριόζος.

Να αποφύγει το παραμικρό λάθος . Είτε στην άμυνα, όπου ο αντίπαλος μπορεί να πάρει την μπάλα με προϋποθέσεις για γκολ, είτε στο κέντρο, όπου επίσης είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτά τα λάθη έγιναν με τον ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός τα πλήρωσε , αλλά και με την ΑΕΚ έγιναν, αλλά δεν τα πλήρωσε. Αυτή την φορά αν γίνουν θα τα πληρώσει.

Να είναι συγκεντρωμένος στις ευκαιρίες, που θα κάνει. Δεν θα κάνει πολλές, αλλά θα κάνει. Θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός, να σκοράρει και αν το κάνει πρώτος, τότε θα έχει βάλει τις βάσεις για ένα μεγάλο διπλό. Ο Ολυμπιακός δεν είναι στα καλύτερά του, ο Φορτούνης και ο Ποντένσε είναι οι παίκτες, που χρειάζονται προσοχή, αλλά αμυντικά αν τον πιέσεις έχει θέματα…
».

Νίκος Παγκάκης
«Ο Δώνης είπε στη συνέντευξη τύπου με την ΑΕΚ πως στα -φετινά- ντέρμπι, φαβορί είναι οι... απέναντι αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να κερδίσει ο Παναθηναϊκός. Αναγνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος είναι πιο... φορτωμένος, ο κόουτς του «τριφυλλιού» ξέρει καλά ότι πρέπει να περιορίσει τις επιλογές του, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες θετικού αποτελέσματος.

Πρέσινγκ, έλεγχος ρυθμού, γκολ, είναι στοιχεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Όμως εξίσου καθοριστικά θα αποδειχτούν τα ματσαρίσματα: Κουλιμπαλί-Γιόχανσον vs Κούτρης-Ποντένσε και Μαυρομάτης ή Πούγγουρας-Ινσούα vs Χριστοδουλόπουλου-Ελαμπντελαουϊ. Το ψαλίδισμα των «φτερών» του Ολυμπιακού και οι βοήθειες στο transition στην ανάπτυξη μπορεί να αποδειχτούν καταλυτικές στο ντέρμπι.

Εξίσου σημαντικό είναι το «βραχυκύκλωμα» του -μυαλού των «ερυθρόλευκων»- Φορτούνη. Ο περιορισμός του θα σημάνει λιγότερους κραδασμούς στην «πράσινη» άμυνα και αισθητή μείωση των «ερυθρόλευκων» επιθέσεων. Ο Παναθηναϊκός, επίσης, καλείται να... καταρρίψει την αεροπορία των Πειραιωτών. Οι «στημένες» μπάλες είναι η δύναμη τους και το μότο «αυτοσυγκέντρωση και πρώτοι στη μπάλα», ίσως αποδειχτεί πιο επίκαιρο παρά ποτέ
».

Σπύρος Σιαμπλής
«Πολλά είναι τα στοιχεία που μπορεί να καθορίσουν ένα παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Τα περισσότερα εξ αυτών, δε, συνήθως προκύπτουν από εκεί που δεν τα περιμένει κανείς, αν αναλογιστούμε και την πρόσφατη προϊστορία… Είτε εντός, είτε εκτός αγωνιστικών χώρων!

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με το σημερινό ντέρμπι, όπου οι γηπεδούχοι είναι το ξεκάθαρο φαβορί αλλά αυτό επ’ ουδενί δεν τους εξασφαλίζει και τη νίκη, σημαντικό ρόλο θα παίξει το αν και πόσο θα υποτιμήσει η ομάδα του Μαρτίνς τον αντίπαλό της.
Σύμφωνοι, το… κλισέ επιτάσσει την μη υποτίμηση του εκάστοτε αντιπάλου, πόσο μάλλον του… μεγάλου. Ωστόσο, αν αυτό δεν έχει περάσει πραγματικά στο μυαλό των παικτών των Πειραιωτών, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ! Θυμηθείτε, απλά, τι έπαθε -εκτός των άλλων- η ΑΕΚ πριν από μια εβδομάδα…

Από την άλλη πλευρά, όπως φάνηκε και στα δύο προηγούμενα δύσκολα ματς του Παναθηναϊκού, υπάρχει πρόβλημα στο γκολ. Χωρίς γκολ δεν κερδίζεις, ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι για το «τριφύλλι» το γεγονός πως δυσκολεύεται και στο να αντιδράσει αν δεχθεί αυτό πρώτο ένα τέρμα… Έχει βρει «γιατρειά» ο Δώνης σε αυτό το ζήτημα, σε περίπτωση που του… τύχει; Αν όχι, θα έχει θέμα και, πιθανώς, σοβαρό
».

Νίκος Σταματέλος
«Η νίκη και η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση με την Ντουντελάνζ για την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League έδωσε στους «ερυθρόλευκους» την ηρεμία που χρειάζονταν ενόψει του ντέρμπι με τον «αιώνιο» αντίπαλο. Τίποτα περισσότερο.

Το βράδυ της Κυριακής είναι μία εντελώς διαφορετική αναμέτρηση που πάντα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει από το ξεκίνημα να επιβάλει τον ρυθμό του και να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο. Έχει αποδείξει πως όταν παίρνει το προβάδισμα στο σκορ δύσκολα χάνει τους βαθμούς της νίκης.

Συν τοις άλλοις, οι παίκτες του Δώνη θα αντιμετωπίσουν την πιο καυτή ατμόσφαιρα μέχρι τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι βέβαιο ότι και στην Τούμπα δεν τους πρόσφεραν λουλούδια αλλά πάντα σε έναν ντέρμπι «αιωνίων» τα πάντα είναι διαφορετικά
».

Μπάμπης Χριστόγλου
«Το ντέρμπι θα το κρίνει η μεσαία γραμμή. Αυτός που θα έχει καθαρό μυαλό στο να διαχειριστεί τη μπάλα θα βγει νικητής σε αυτό το ματς. Ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι έχει το πάνω χέρι σε αυτόν τον τομέα, έχει πολύ πιο έμπειρους παίκτες, έχει πολύ πιο ικανούς από την ανερχόμενη ομάδα του Δώνη, η οποία υπερτερεί μόνο σε τρεξίματα.

Το πάθος και η διεκδίκηση της πρώτης μπάλας θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Το έχουμε δει σε πάρα πολλά παιχνίδια ανεξάρτητα από τη θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Εδώ θέλω να τονίσω ότι το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός είναι το μοναδικό ντέρμπι στην Ελλάδα. Όσο και να χαλάει κάποιους αυτό είναι το μοναδικό ντέρμπι
».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube