Την πρώτη φορά που ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απόκτησης του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Γιουβέντους, ο Λουτσιάνο Μότζι έβαλε τα γέλια. «Είναι να γελάς», σχολίασε για τα σενάρια και μία μέρα μετά ουσιαστικά επιβεβαίωσε το προχωρημένο των επαφών των «μπιανκονέρι» με τον Πορτογάλο, κάνοντας λόγο για εργομετρικά, εξετάσεις και υπογραφές.

Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, η Ρεάλ Μαδρίτης θα τσιμπήσει 100.000.000 ευρώ και ο Πορτογάλος στα 33 του, 30.000.000 το χρόνο για κάθε ένα από τα τέσσερα έτη του συμβολαίου του.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Το αν αξίζει ο κορυφαίος παίκτης αυτή τη στιγμή του πλανήτη τόσα λεφτά (ή οποιοσδήποτε άλλος) είναι μια άλλη συζήτηση. Το αν το προχωρημένο της (ποδοσφαιρικής) ηλικίας του θα έπρεπε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, επίσης. Το πραγματικό ερώτημα, καθαρά αγωνιστικά μιλώντας, είναι το κατά πόσο ο Κριστιάνο είναι εκείνος ο παίκτης που μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή επιπέδου του οργανισμού που λέγεται Γιουβέντους.

Αστέρια εκτυφλωτικής λάμψης πάντα φορούσαν την ασπρόμαυρη φανέλα της ομάδας από το Τορίνο. Η ύπαρξη «πριμαντόνων» δεν είναι κάτι άγνωστο για το σύλλογο του ιταλικού βορρά. Μπορεί η πόλη να μην συγκρίνεται με το σαφώς πιο κοσμοπολίτικο και… εξωστρεφές Μιλάνο, αλλά πάντα αποτελούσε πόλο έλξης σημαντικών, σπουδαίων παικτών.

Δεν ίσχυε όμως το ίδιο με τα «πρώτα βιολιά». Με εκείνους που λάτρευε η εξέδρα και μέσω αυτής της ταύτισης, τους έδινε τα κλειδιά των αποδυτηρίων και το δικαίωμα να αποτελούν το «πρόσωπο» της Γιουβέντους στον κόσμο.

Το μυστικό της επιτυχίας της Γιούβε εδώ και πολλά χρόνια είναι η δημιουργία ειδώλων μέσα από τη δική της παραγωγική διαδικασία. Μπορεί αστέρια του μεγέθους ενός Μπουφόν ή ενός Ντελ Πιέρο να μην προήλθαν από τα σπλάχνα της, αλλά η μετακίνησή τους συνέβη σε τέτοια ηλικία ώστε στη συνείδηση του κόσμου να αποτελούν μέλη αυτής της παράξενης «οικογένειας», όπου η ιεραρχία έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο. Ίσως πιο σημαντικό σε σχέση με άλλες ομάδες ή άλλες χώρες όπου η έλευση ενός και μόνο παίκτη με προφίλ αντίστοιχου με εκείνο του Κριστιάνο να αλλάζει με τη μία το στάτους της.

Εάν κι εφόσον αυτή η μεταγραφή πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ρονάλντο δεν θα περιοριστεί στο ρόλο του καλύτερου της ομάδας. Βάσει χαρακτήρα (πέρα από αξία) ο Πορτογάλος θα ζητήσει με τον τρόπο του τα πάντα σε μια ομάδα που δεν είναι συνηθισμένη να δίνει απλόχερα στους… «ξένους».

Η συνύπαρξή του με παλιές καραβάνες στους διαδρόμους του «Γιουβέντους Στάντιουμ» ίσως να μην είναι τόσο «αναίμακτη» και στρωμένη με ροδοπέταλα. Σε τέτοιο σημείο που ίσως να θέτει σε αμφισβήτηση το πρότζεκτ «Champions League», που προφανώς θα βρίσκεται στο μυαλό των ανθρώπων που ζήτησαν την απόκτησή του.

Ο (γνωρίζων όσο ελάχιστοι τα τι και τα πώς των πρωταθλητών Ιταλίας) πρώην αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Λουτσιάνο Μότζι, ξεκάθαρα είπε πως αυτά τα λεφτά θα έπρεπε να επενδυθούν κάπου αλλού και όχι στον ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης. Κατά σύμπτωση, ο Ρονάλντο βρίσκεται προ των πυλών των «μπιανκονέρι» το καλοκαίρι που αποχαιρέτησε η σημαία που ακούει στο όνομα Τζίτζι Μπουφόν. Του εμβληματικού τερματοφύλακα που με εντελώς διαφορετικό τρόπο και χαρακτήρα ενσάρκωνε τα ιδεώδη της Γιουβέντους.

Η δική του παραμονή, έστω και σαν απλή παρουσία εκεί γύρω, ίσως να ήταν αρκετή για να θυμίζει στον Κριστιάνο τη θέση του και την… θνητότητά του. Να του κάνει ξεκάθαρο πως από τους «μπιανκονέρι» δεν αποκτήθηκε για να φτάσει ως Θεός, αλλά για να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του Champions League. Και μετά συζητάμε για τα υπόλοιπα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube