Όχι μόνο ως δυνατότητα, αλλά και ως υποχρέωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου, περιέγραψε την παρέμβασή τους στο θέμα Μποροβήλου ο Ανδρέας Μαλάτος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Έφεση της Τρίτης» και τον Κυριάκο Θωμαΐδη, ο διδάκτωρ αθλητικού δικαίου και πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ σημείωσε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία στο παραπεμπτικό βούλευμα για τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας στην υπόθεση των στημένων αγώνων ώστε να τιμωρηθεί ο ίδιος (με έκπτωση), αλλά και ο Αστέρας Τρίπολης (με ποινή που θα μπορούσε να είναι και υποβιβασμός).

Αναφερόμενος, δε, στις ποινές ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, σημείωσε ότι ο νέος νόμος δίνει το περιθώριο να τους επιβληθεί ακόμα και τρεις φορές ποινή για το ίδιο παράπτωμα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ανδρέας Μαλάτος

Για το αν μια ομάδα μπορεί να τιμωρηθεί δεύτερη φορά για το ίδιο παράπτωμα: «Μπορεί να τιμωρηθεί και τρεις φορές για το ίδιο παράπτωμα. Να της επιβληθεί ποινική, πειθαρχική και διοικητική ποινή. Είναι νομικά δυνατόν και ορθό. Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε από την UEFA και μπορεί το ίδιο να συμβεί και από τη διοικητική αρχή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο υπουργός».

Για την τιμωρία του ΠΑΟΚ και την ασάφεια του νέου νόμου: «Η τιμωρία του ΠΑΟΚ ήταν η αφορμή για να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Προσωπικά όμως είχα εκφράσει τις ενστάσεις μου από τότε που βγήκε ο νέος νόμος. Όταν λες ότι σε περίπτωση σοβαρών επεισοδίων και συμπτωμάτων βίας, αυτό είναι τελείως αόριστο και ασαφές και δεν μπορεί κάποιος βάσει αυτής της διατύπωσης -ακόμα και η ίδια η ΔΕΑΒ- να το ερμηνεύσει.

Έκανα μια κουβέντα με ανθρώπους της επιτροπής και ψάχνουν κι εκείνοι ποιο είναι το κριτήριο, βάσει του οποίου ένα επεισόδιο είναι αρκετά σοβαρό για να δικαιολογεί αυτή τη διοικητική παρέμβαση. Είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο νομικό, αλλά πρόβλημα λογικής και στοιχειώδους σοβαρότητας. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οποιαδήποτε ποινή επιβάλλεται, πρέπει να προβλέπεται στον νόμο -τόσο η ποινή, όσο και η αξιόποινη πράξη».


Για το δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια: «Το ελληνικό δικαστήριο είναι το τελευταίο καταφύγιο για κάποιον που θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του. Το διαιτητικό δικαστήριο είναι απλά ένα όργανο της ΕΠΟ και αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος από την απόφασή του, έχει το δικαίωμα να την προσβάλλει στα πολιτικά δικαστήρια. Ο νόμος επιτρέπει το αμετάκλητο των αποφάσεων των αθλητικών οργάνων μόνο όταν πρόκειται για αθλητικές διαφορές. Το ποια είναι αθλητική διαφορά και το ποια όχι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί από το δικαίωμα του να καταφύγει στον πολιτικό του δικαστή».

Για το αν τα πειθαρχικά όργανα μπορούν να επέμβουν για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Γιώργο Μποροβήλο: «Σαφέστατα είναι υποχρεωμένο το πειθαρχικό όργανο να παρέμβει. Το πρόβλημα στο να επιβάλλεις μια ποινή είναι ότι πρέπει να έχεις στοιχεία στα χέρια σου. Ειδικά όσον αφορά στους ύποπτους αγώνες, είναι δύσκολο να ασκήσεις πειθαρχικό έλεγχο μόνο βάσει του στοιχηματισμού.

Όταν όμως έχεις ένα αμετάκλητο ή τελεσίδικο παραπεμπτικό βούλευμα που οδηγεί κάποιον σε δίκη, άρα συμπεριλαμβάνει στοιχεία, αυτά τα στοιχεία μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να ελέγξεις και να καταδικάσεις κάποιον. Δηλαδή έχεις το υλικό που χρειάζεσαι στα χέρια σου για να επιβάλλεις μια ποινή. Από τη στιγμή που υπάρχουν στοιχεία, είναι υποχρεωμένο το πειθαρχικό όργανο και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας να επέμβουν. Ακόμα και σήμερα, εφόσον ζητήσει τον φάκελο, ο κ. Σιμιτζόγλου θα πρέπει να ζητήσει τον σχετικό πειθαρχικό έλεγχο».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

«Όλες απαντάμε αν αγγίξεις μία»: Το συγκλονιστικό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών στα γήπεδα της Α' Εθνικής

ΕΠΟ: Στις 28/6 η ΓΣ με θέμα τις εκλογές για τον νέο πρόεδρο

Συλαϊδόπουλος στον bwinΣΠΟΡ FM: «Θέλουμε να χτίσουμε δυναστεία - Από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της Ελλάδας»

Εξώδικο 24 πρώην ποδοσφαιριστών στην ΕΠΟ: «Να μην αδειοδοτηθούν ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ, και άλλες 7 ΠΑΕ»

Ανακοίνωση του Αστέρα στο ημίχρονο του αγώνα με ΑΕΚ: «Ακόμη ένα ανύπαρκτο πέναλτι»

Εθνική: Η νέα διοίκηση αποφασίζει για προπονητή, με Παπαδόπουλο στον πάγκο κόντρα στη Γερμανία

Τριανταφυλλόπουλος: «Θλιβερό να διαδραματίζονται τέτοιες καταστάσεις ενώ χθες η Κ19 του Ολυμπιακού πήρε το Youth League»

Παναγόπουλος: «Αυστηρός ο πειθαρχικός κώδικας αν αποδειχθεί η σύνδεση του Ολυμπιακού με την εγκληματική οργάνωση»

Χαράλαμπος Κωστούλας: «Θα έχουμε να το λέμε για όλη μας τη ζωή με τον αδερφό μου»

Συλαϊδόπουλος: «Κοιμηθήκαμε κοινοί θνητοί και ξυπνήσαμε πρωταθλητές Ευρώπης»