Στην… υγειά του «δώρου» απ’ το Βερολίνο! Ο -σε ακόμα ένα εκτός έδρας ματς- μέτριος Παναθηναϊκός ηττήθηκε απ’ τον Ερυθρό Αστέρα με 69-68 στα… χασομέρια, ωστόσο πέρασε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας χάρη στο διπλό της Μακάμπι Τελ Αβίβ επί της Άλμπα!

Εκεί θα συναντήσει με μειονέκτημα έδρας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (πρώτη στον άλλο όμιλο) και το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι θα διεξαχθεί την Τρίτη του Πάσχα (20:00), με τους νταμπλούχους Ελλάδας να ψάχνουν κάτι σαν... θαύμα για να πετάξουν εκτός την ρωσική αρκούδα (στις τρεις νίκες).

Το τριφύλλι επέστρεψε απ’ την… κόλαση (έχανε με 11 πόντους στο πρώτο μέρος), προηγήθηκε με οκτώ στο φινάλε (60-52) και τελικά… αυτοκτόνησε, με δύο βολές του Μαριάνοβιτς στα 2’’ να διαμορφώνουν το τελικό σκορ, αφού το τρίποντο του Παππά νωρίτερα (που είχε γράψει το 67-68) πήγε… στράφι.

Διαμαντίδης, Παππάς, Μπατίστα, Γιάνκοβιτς, Φώτσης, Μαυροκεφαλίδης προσπάθησαν κυρίως (σε διάφορους τομείς ο καθένας), μακριά απ' τον καλό τους εαυτό οι... άποντοι Γκιστ (0/5 σουτ) και Σλότερ (0/7 σουτ).

Το ματς

Ένα απ’ τα πιο άσχημα φετινά του δεκάλεπτα έκανε ο Παναθηναϊκός στην εκκίνηση του ματς της Σερβίας. Οι πράσινοι ήταν εκνευριστικά άστοχοι. Είτε κάτω απ’ τη ρακέτα, είτε από μέση απόσταση, είτε από το τρίποντο και κάπως έτσι μοιραία βρέθηκαν από νωρίς να κυνηγούν στο σκορ (9-6). Και το δεύτερο εύστοχο σουτ του Γουίλιαμς απ’ τα 6,75 έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, στέλνοντας τον Ερυθρό Αστέρα στο +8 (14-6) με την εικόνα του τριφυλλιού να μην αλλάζει καθόλου. Το 2/18 σουτ της ομάδας του Ιβάνοβιτς αποτύπωνε πλήρως την επιθετική κατάσταση και μένοντας χωρίς καλάθι απ’ το… 3’ (μόλις τρεις βολές στα εναπομείναντα λεπτά της περιόδου), το 16-7 των ερυθρολεύκων ήταν φυσική εξέλιξη, με τον «γίγαντα» Μαριάνοβιτς να σκεπάζει τις δύο άκρες του παρκέ.



Για πόσο θα παρέμενε σε αυτή τη… νεκρή φάση ο πρωταθλητής Ελλάδας; Αφού βρήκε καλάθι μετά από 8 λεπτά(!), οι πράσινοι μείωσαν στους 6 (18-12 με τρίποντο Διαμαντίδη) και έδειξαν σφυγμό. Προς στιγμήν η ελληνική ομάδα έδειξε να χύνει εκ νέου την καρδάρα με το γάλα, επιτρέποντας σε Ντάνγκουμπιτς και Θίρμπες να διατηρήσουν σε θέση ισχύος τους ερυθρολεύκους (23-14). Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν το… κάτι διαφορετικό και αυτή τη «φαντασία» του έδωσε απλόχερα ο Παππάς που αναστάτωσε την αντίπαλη άμυνα. Και με τους Γιάνκοβιτς (μέσω τριπόντου), Μπατίστα να προσφέρουν βοήθειες, η διαφορά έπεσε ξανά στους 3 (26-23), προτού εν τέλει διαμορφωθεί το 30-26 του ημιχρόνου, σε ένα κακό πρώτο μέρος (με πολύ άσχημα ποσοστά, κυρίως του Σλότερ) που είχε βρει τους πράσινους να είναι… οριακά πίσω.



Το νέο τρίποντο του Βλάντο έφερε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (30-31) για πρώτη φορά μετά το… 0-2! Και παράλληλα σκόρπισε χαμόγελα πως το τριφύλλι μπορούσε να φύγει με το διπλό απ’ τη Σερβία, αγνοώντας το τι συνέβαινε στο Βερολίνο. Ένα δίλεπτο blackout με κακή άμυνα στις περιστροφές, έδωσε την ευκαιρία στον Αστέρα να τρέξει σερί 8-0 και να αποσπαστεί εκ νέου (38-31). Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει την κατάσταση να του… ξεγλιστρήσει και με αιχμή του δόρατος τον «3D» παρέμενε… κολλιτσίδα (40-36). Και δεν έμεινε εκεί, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας στα τελευταία λεπτά της περιόδου, ανέκτησε εκ νέου τα ηνία του ματς, κλείνοντας το δεκάλεπτο στο υπέρ του 45-44!



Την ώρα λοιπόν που ξεκινούσε η τέταρτη περίοδος, τα πάντα… είχαν τελειώσει. Διότι η Μακάμπι είχε νικήσει την Άλμπα και το υπόλοιπο του ματς στη Σερβία ήταν αδιάφορο. Με δύο σερί γκολ-φάουλ του… πρώην, Νέλσον, ο Εξάστερος έχτισε και διαφορά επτά πόντων (44-51), δείχνοντας έτοιμος για το διπλό για να περάσει στα πλέι οφ… με την μαγκιά του. Ο Κάλινιτς θέλησε απ’ το… πουθενά να γίνει ήρωας των Σέρβων, ωστόσο Παππάς και Φώτσης δεν του το επέτρεψαν, διατηρώντας το τριφύλλι άνετα μπροστά στο σκορ και μάλιστα με +8 (52-60).

Οι παίκτες του Ιβάνοβιτς -που ήδη ήξεραν πως είχαν προκριθεί- χαλάρωσαν επικίνδυνα και ο Σέρβος φόργουορντ συνέχιζε το… βιολί του, μειώνοντας στους 2 (60-62) στο 38’! Στα 40’’ πριν το τέλος ο Μπλάζιτς σημείωσε τρίποντο και ισοφάρισε (65-65), ενώ παράλληλα κέρδισε και το φάουλ απ’ τον Γιάνκοβιτς. Μπορεί να αστόχησε στη βολή, όμως ο Κάλινιτς μάζεψε το ριμπάουντ (αν και έκανε βήματα) κι εν τέλει ο Τζένκινς πέτυχε δύο βολές για το 67-65. Στην επαναφορά, ο Παππάς σημείωσε τρίποντο και έδωσε ξανά προβάδισμα στην ομάδα του (67-68) στα 20’’ πριν το φινάλε, ωστόσο ο Μαριάνοβιτς πήγε εκ νέου στη γραμμή στα 2’’ και ουσιαστικά διαμόρφωσε το τελικό 69-68, αφού το… περίεργο σουτ του Διαμαντίδη δεν βρήκε στόχο στην εκπνοή.



Τα δεκάλεπτα: 16-7, 30-26, 44-45, 69-68

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Ουίλιαμς 11 (3), Ντάνγκουμπιτς 3 (1), Μίτροβιτς 11 (1), Λάζιτς, Μπλάζιτς 11 (3), Κάλινιτς 14, Μαριάνοβιτς 12, Τζένκινς 4, Γιόβιτς, Ζίρμπες 3

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ, Γιάνκοβιτς 9 (3), Φώτσης 6 (2), Νέλσον 8, Παππάς 11 (1), Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 12 (2), Γκιστ, Μπατίστα 15, Λαουάλ

Αποστόλης Σπυρόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube