Πρόστιμο 14 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνοκύπριας επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως έγινε γνωστό, στηριζόμενη στο άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου Νο1 (Προστασία της Ιδιοκτησίας) της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελληνοκύπρια Ευφροσύνη Γιαννοπούλου είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ στις 17 Μαρτίου του 2003 διαμαρτυρόμενη ότι η Τουρκία δεν της αναγνώριζε τα κληρονομικά της δικαιώματα για ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην Τουρκία.

Με απόφασή του, στις 14 Ιανουαρίου 2014, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η άρνηση των εθνικών δικαστηρίων της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κυρία Γιαννοπούλου ως κληρονόμο, συνιστούσε παρέμβαση στην άσκηση του «δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας» της αιτούσας.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρέμβαση αυτή ήταν μη νόμιμη και αντίθετη με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης.

Η κυρία Γιαννοπούλου απεβίωσε στις 31 Μαρτίου 2009, ενώ η δε υπόθεση συνεχίσθηκε από την Μαρία Τσιροπούλου, κατοίκου Παλαιάς Επιδαύρου, η οποία είχε ορισθεί ως η επίσημος κληροδόχος της κυρίας Γιαννοπούλου.

Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, αφορά στο άρθρο 41 της Σύμβασης για «δίκαιη ικανοποίηση» (satisfaction equitable) και τώρα, η Τουρκία υποχρεούται να αποζημιώσει την Μαρία Τσιροπούλου, κληρονόμο της κυρίας Γιαννοπούλου με 14.300.000 ευρώ για υλικές ζημιές, 15.000 για ηθική αποζημίωση και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα!

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube