Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα της νέας έρευνας Pisa του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για μια άκρως θετική και αξιοσημείωτη εξέλιξη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ίδια έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές που προέρχονται από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα ή όσοι είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών, αποκλείονται στην ουσία από την προοπτική μιας καλύτερης εκπαίδευσης στη Γερμανία.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle o Αντρέας Σλάιχερ, διεθνής συντονιστής των ερευνών PISA του ΟΟΣΑ:

«Μετά το 2000 έγιναν πολλά στη Γερμανία: η εισαγωγή των ημερήσιων σχολείων, […] η πρώιμη στήριξη, η στήριξη μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η ενίσχυση της γλωσσικής διδασκαλίας. Πιστεύω ότι σε αυτά τα πεδία η Γερμανία έκανε πολλά […]. Σήμερα βλέπει κανείς τους πρώτους καρπούς αυτών των προσπαθειών».

Ο ρόλος της εξατομίκευσης της διδασκαλίας

Ποιοι είναι όμως οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλουν στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων μαθητών που προέρχονται από ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον, για παράδειγμα από ασθενέστερα οικονομικά ή κοινωνικά στρώματα;

«Αποφασιστικής σημασίας είναι το σχολικό περιβάλλον. Διαπιστώνουμε ότι όταν υπάρχουν παιδιά από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα στα σχολεία, αυτό βοηθά κυρίως εκείνα που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες […]. Φυσικά βοηθά και ένα εργασιακό κλίμα όπου οι μαθητές έχουν την αίσθηση ότι το σχολικό περιβάλλον τους καταλαβαίνει και τους στηρίζει. […] Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης τα ημερήσια σχολεία».

Τι μπορούν να κάνουν τα σχολεία και οι δάσκαλοι για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση;

«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η διαφορετικότητα στα σχολεία δεν συνιστά εμπόδιο, αλλά μάλλον προτέρημα. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να επικεντρώσουν ακόμη περισσότερο στην εξατομίκευση της διδασκαλίας και να ασχοληθούν περισσότερο με τα διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία των μαθητών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Επιπλέον πρέπει να κερδίσουμε το καλύτερο διδακτικό προσωπικό για τις πιο δύσκολες τάξεις και τους ικανότερους διευθυντές για τα πιο δύσκολα σχολεία».

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως λέει, είναι να γίνονται μεγαλύτερες επενδύσεις στην παιδεία. Η Γερμανία, σύμφωνα με τον ίδιο, εξακολουθεί να δαπανά σχετικά λίγα χρήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία όμως είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των παιδιών.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι από τη Δευτέρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

128 συλλήψεις, ανάμεσά τους 73 ανήλικοι, για βανδαλισμούς και λεηλασίες στη Βαρκελώνη – 15 αστυνομικοί τραυματίες

Πέντε Έλληνες πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά AI – Καραμπίνης (Endeavor): «Μας έχουν αφήσει άφωνους»

Πυροβολισμοί κοντά σε πανεπιστημιούπολη στη Φλόριντα – 12 τραυματίες, ανάμεσά τους έξι ανήλικοι

Προαστιακός και ΗΣΑΠ: Αλλάζουν όψη δεκάδες σταθμοί – Πού γίνονται έργα και τι προβλέπεται

Εξάρχεια: Επεισόδια με φωτιές σε κάδους και πέτρες κατά πυροσβεστών – Επέμβαση της αστυνομίας και δύο συλλήψεις

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Ζακύνθου

Εκλογές στη Βραζιλία: Οριακή νίκη για Μπολσονάρου με 50,5% έναντι του Λούλα δίνουν τα προγνωστικά

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Αττική