Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι προ των πυλών, καθώς η FIBA ανακοίνωσε κι επίσημα πως προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της για τη δημιουργία του Champions League του μπάσκετ και πρώτη της ενέργειας θα είναι να αρχίσει απευθείας επαφές με όσους συλλόγους και λίγκες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη νέα διοργάνωση.

Είναι σαφές, πλέον, πως η διεθνής ομοσπονδία θα επιχειρήσει να πάρει με το μέρος της όσους δυσαρεστήθηκαν που αποκλείστηκαν από την Ευρωλίγκα ή όσους θεωρούν πως το νέο μοντέλο της τελευταίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε άλλες ομάδες πλην των έντεκα «εκλεκτών» της (δέκα έχουν υπογράψει, ο Παναθηναϊκός όχι ακόμη γιατί έχει ενστάσεις) να μπουν σε αυτό το κλειστό κλαμπ. Μάλιστα η FIBA δεν θέλει να χάσει χρόνο και θα ολοκληρώσει τις επαφές και το σχέδιό της μέχρι τις αρχές του 2016, με στόχο να το εφαρμόσει από τη σεζόν 2016/17.

Πάντως στην επίσημη ενημέρωση της FIBA δεν γίνεται καμία αναφορά για πιθανές κυρώσεις απέναντι σε όσες ομάδες επιλέξουν να πάνε στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας. Είχε διαρρεύσει πως υπήρχε η σκέψη να τους επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, πιθανώς ακόμη κι αποβολή από τις εγχώριες διοργανώσεις.

Στη συνεδρίαση που έγινε στη Ρώμη πήραν μέρος ο πρόεδρος της FIBA Οράσιο Μουρατόρε, ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της FIBA Europe Τουργκάι Ντεμιρέλ, ο γενικός γραμματέας της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν και εκπρόσωποι από επτά ομοσπονδίες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία και Τουρκία), ανάμεσά τους και της ελληνικής με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube