Συνάντηση είχαν χθες (27/09) ο Σύλλογος Επαγγελματικών Καλαθοσφαιριστών Ισπανίας με ανθρώπους της ACB και συζήτησαν για ένα «φλέγον» θέμα που αφορά το πρωτάθλημα και τους γηγενείς παίκτες.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος εξέφρασε τα παράπονά του στη Liga Endesa, καθώς τα στατιστικά που αφορούν τη συμμετοχή Ισπανών παικτών στο εγχώριο πρωτάθλημα είναι σοκαριστικά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Αλφόνσο Ρέγιες, τους κατηγόρησε ότι περιφρονούν τους παίκτες, λέγοντας: «Η ACB δεν εκτιμά τον παίκτη. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί κάνετε τα πράγματα τόσο άσχημα. Μόνο 30% των Ισπανών παικτών παίζουν στο εγχώριο πρωτάθλημα. Είναι σαν να λέμε πως στο ΝΒΑ το ποσοστό των Αμερικανών παικτών είναι στο 30%. Είναι αδιανόητο! Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό, διότι αν δεν γίνει, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σε 2-3 χρόνια. Το μπάσκετ είναι συναίσθημα και στοιχείο της ταυτότητάς μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο οι 62 παίκτες στους 217 είναι Ισπανοί στην ACB. Πάνω από το 71% είναι ξένοι αθλητές και η Μπανταλόνα είναι η μοναδική ομάδα που έχει περισσότερους γηγενείς παίκτες. «Τα προβλήματα είναι εκεί, είναι γνωστά, αλλά δεν αντιδρούμε», δήλωσε ο Ρέγιες, ο οποίος τόνισε πως μεγάλο πρόβλημα είναι και η αλόγιστη έκδοση διαβατηρίων.

Θέση πήρε και ο παίκτης της Μπανταλόνα, Άλμπερτ Μιρέλες, αναφέροντας πως: «Παλεύουμε, γιατί αν δεν το κάνουμε, το μπάσκετ μας θα πάρει την κατιούσα».

Τέλος, ο Χουάν Ντεουλοφέου, ο οποίος δήλωσε: «Όταν ξεκινήσαμε εμείς, βρήκαμε μια ACB "σφραγισμένη" και ανθεκτική. Το κλειδί σε μια πορεία 30 χρόνων ήταν η ενότητα που υπήρχε. Όταν δεν υπάρχει πια αυτό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube