Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαδηλώσουν κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης και του πληθωρισμού που καλπάζει.

Με ισχυρή την αστυνομική παρουσία οι διαδηλωτές φώναζαν «ψωμί, εργασία ελευθερία» και συνθήματα με αναφορές στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά εξελίχθηκε σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.



Στην πορεία που οργάνωσε η KESK, η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία των Εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων από τις βορειοδυτικές επαρχίες της Αδριανούπολης, της Προύσας και της Γιάλοβα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κρίση είναι δική τους, οι δρόμοι δικοί μας», ανέγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών, καθώς και τη λέξη “Ηaziran” που σημαίνει Ιούνιος στην τουρκική και αναφέρεται στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί που έγιναν το 2013.

Πριν από περίπου άλλη μια εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι είχαν μετάσχει σε άλλη πορεία του KESK στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας έχει κλονιστεί από τη νομισματική κρίση του Αυγούστου και ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο στο 25.24% - υψηλό 15ετίας-. Αν και υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 21,62% οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών παραμένουν πολύ υψηλές. Από τις αρχές του χρόνου η τουρκική λίρα έχασε το 22,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ η επιβράδυνση της οικονομίας πυροδοτεί φόβους για ύφεση, καθώς το τρίτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 1,1%.

Πηγή: iefimerida.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Νέος θάνατος κρατουμένου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα – Νεκρός 62χρονος

Απειλές για βόμβες σε αεροσκάφη: «Υπογραφή» ρωσικής εξτρεμιστικής οργάνωσης

«Περιττή γραφειοκρατία»: Οι ΗΠΑ μπλόκαραν γαλλική πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ΑΙ

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Βίντεο από την επίθεση στο Μαθηματικό με τους 3 τραυματίες

Πέντε νέα εγχώρια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα - Συνολικά 53 θάνατοι

Δύο θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα -156 νέες εισαγωγές COVID-19

Μέγκαν Μαρκλ: Και ο αδελφός της στο μικροσκόπιο της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Προσωρινά κρατούμενος ο 37χρονος φερόμενος εγκέφαλος της ΜΚΟ για τα παιδιά με καρκίνο - Τι είπε στον ανακριτή

Σοκ στη Γερμανία από τον αιφνίδιο θάνατο του Βαυαρού Αϊβάνγκερ

Τα εργαστήρια κατέληξαν στον μηχανισμό θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη