Στην απόφαση να κλείσουν οι «Πύλες της Κολάσεως» προχώρησε ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν. Όπως υποστηρίζει σήμερα ο τοπικός Τύπος ο Gurbanguly Berdymukhamedov ζήτησε από τους ειδικούς να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μπορέσει να μπει τέλος στο… θέαμα αυτό, το οποίο όμως έχει μεγάλες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Οι «Πύλες της Κολάσεως» είναι ένας μεγάλος κρατήρας, στην έρημο η οποία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Ο κρατήρας αυτός δημιουργήθηκε το 1960, αλλά το 1971 μετά από έρευνες που έκαναν Ρώσοι γεωλόγοι για να βρουν πετρέλαιο «έπεσαν» επάνω σε ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Από αυτό υπήρξε διαρροή του αερίου και για να αποφευχθεί η απελευθέρωση του μεθανίου στον αέρα, αποφάσισαν να του βάλουν φωτιά για να το περιορίσουν.

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα ο κρατήρας, Νταρβάζα καίει, έχοντας πάρει την ονομασία «Πύλες της Κολάσεως».

Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή για να δουν από κοντά το φαινόμενο, το οποίο όμως θέλει ο πρόεδρος της χώρας να σταματήσει, καθώς υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντολογική μόλυνση αλλά και «χάνεται» μεγάλη ποσότητα του φυσικού αερίου, ανεκμετάλλευτη.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Berdymukhamedov δίνει την εντολή να κλείσουν οι… Πύλες. Η πρώτη, το 2010 δεν είχε αποτέλεσμα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube