Το ποσοστό συμμετοχής κάποιου στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, το είδος της εταιρείας, το ύψος των συνολικών κερδών, αλλά και η σχέση εργασίας που υπάρχει στην περίπτωση των συνεισπραττόμενων αμοιβών, καθορίζουν τελικά εάν οι μέτοχοι εταιρειών θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Με δύο εγκυκλίους που εξέδωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το υπουργείο Εργασίας, εξειδικεύονται θέματα που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες - μετόχους εταιρειών, καθώς και μέλη διοικητικών συμβουλίων, μέλη συνεταιρισμών και γενικούς διευθυντές, χωρίς μετοχική συμμετοχή ή με συμμετοχή σε ποσοστό μικρότερο του 3%.
Σύμφωνα με αυτές, εισφορές 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία, επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του 2015, θα πληρώνουν το 2017 ως ελεύθεροι επαγγελματίες:
α. Τα μέλη ή οι μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιρειών, πλην ανωνύμων και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).
β. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ανώνυμων εταιρειών με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή εμπορική ή βιοτεχνική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, εφόσον είναι μέτοχοι με ποσοστό τουλάχιστον 3%.
γ. Οι μέτοχοι των ανώνυμων εταιρειών των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων με κόμιστρο, με δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.
δ. Οι διαχειριστές των ΙΚΕ, καθώς και ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ.
Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο, ειδικά για τα μέλη των προσωπικών εταιρειών, ως ετήσιο εισόδημα που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι εκείνο που προκύπτει από το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρείας επί του ποσοστού συμμετοχής εκάστου μέλους σε αυτήν. Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικών κερδών, τα μέλη των προσωπικών εταιρειών καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί του προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου μηνιαίου εισοδήματος, ήτοι τα 586,08 ευρώ.
Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο ασκεί πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία όμως υπαγόταν έως το τέλος του 2016 σε ένα από τα Ταμεία που εντάχθηκαν πλέον στον ΕΦΚΑ, για τον υπολογισμό του μηνιαίου εισοδήματος αθροίζεται το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα των επιμέρους επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως έμπορος και ως μέλος Δ.Σ. σε Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3%, δραστηριότητες για τις οποίες είχε υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, για τον καθορισμό του μηνιαίου εισοδήματος θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα του φορολογητέου αποτελέσματος και από τις δύο αυτές δραστηριότητες.
Στον αντίποδα, εισφορές μισθωτών που για κύρια σύνταξη ανέρχονται στο 6,67% καλούνται να πληρώσουν γενικοί διευθυντές, διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισμών, μέλη Δ.Σ. χωρίς μετοχική συμμετοχή στην επιχείρηση ή με μικρή συμμετοχή κάτω του 3%, καθώς και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών. Το υπόλοιπο 13,3% βαρύνει τον εργοδότη. Συνολικά, η εισφορά 20% για την κύρια ασφάλιση υπολογίζεται επί του ποσού των αμοιβών.
Αναλυτικά, ως μισθωτοί ασφαλίζονται:
α. Οι διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλοι, διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισμών εφόσον συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας για τις εισπραττόμενες αμοιβές.
β. Τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση όποιας μορφής για την ιδιότητά τους αυτή. Η εισφορά υπολογίζεται επί της αμοιβής κατ’ αποκοπή. Εφόσον μάλιστα καταβάλλεται άπαξ κατ’ έτος, διαιρείται διά 12 και κατανέμεται σε μηνιαία βάση, ώστε να καταβληθούν οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Αν για τη συμμετοχή τους ως μέλη Δ.Σ. Α.Ε. δεν λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση, προφανώς και δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.
γ. Τα μέλη Δ.Σ. αγροτικών συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή λόγω της ιδιότητάς τους αυτής.
Πηγή: Kathimerini.gr