Δέκα ημέρες συμπληρώνονται από την πρόσληψη του Ράντεκ Κουχάρσκι στην ΑΕΚ. Δέκα ημέρες που η Ένωση έχει νέο τεχνικό διευθυντή, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση και συνεργασία με τον προπονητή, Ματίας Αλμέιδα, δημιουργώντας τον μεταγραφικό σχεδιασμό της νέας σεζόν.

Η ΑΕΚ ποντάρει στη χημεία που ελπίζει πως θα βρουν οι δύο άνδρες, συν τον Μπρούνο Άλβες, επίζοντας πως αυτή η τριάδα θα κάνει παπάδες και θα βγάλει... λαγούς από το καπέλο.

Και αν για τους Αλμέιδα, Άλβες έχουν ειπωθεί πολλά, για τον Ράντεκ Κουχάρσκι δεν γνωρίζουμε πράγματα. Σκόρπια πράγματα που διαβάζουμε εδώ και εκεί, μόνο. Το sportfm.gr έρχεται να σας βγάλει στον... αφρό τον Πολωνό τεχνικό διευθυντή, κάνοντας φύλλο και φτερό τη ζωή και την καριέρα του.

Το... μάτι που τον διακρίνει, ο χαρακτήρας του, η αγαπημένη του αγορά, οι μύθοι και οι αλήθειες για την καταστροφική πορεία της Λέγκια, το κλειστό τηλέφωνο, οι μεταγραφές του twitter και το μεγάλο του ελάττωμα. Όλα στο... κάδρο, με την βοήθεια των Πολωνών δημοσιογράφων, Σίμον Γιάντσικ και Πρέμιλσαβ Λάντζιερ.



«Έχει μάτι, μπορεί να βρει καλούς και νεαρούς ποδοσφαιριστές»


Μια σύσταση που συνοδεύει τον Ράντεκ Κουχάρσκι καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του είναι η διορατικότητά του και η σωστή επιλογή ποδοσφαιριστών. Στη Λέγκια έχουν να λένε ακόμη για το σκάουτινγκ του 41χρονου. Οι παίκτες που επέλεξε, οι νεαροί και ταλαντούχοι με μεταπωλητική αξία ποδοσφαιριστές, αλλά και τα deals που έκλεινε τον κατατάσσουν ως έναν τεχνικό διευθυντή με προοπτικές και σωστές επιλογές.

Σίμον Γιάντσικ: «Είναι ένας άνθρωπος που έχει μάτι και ξέρει να βρίσκει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, όπως φυσικά και νεαρούς, ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ήταν για ένα διάστημα και σκάουτερ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αυτό δείχνει ότι ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του. Μπορεί να βρει ποδοσφαιριστές με λίγα χρήματα, όπως έκανε στην Λέγκια και γενικότερα συμβαίνει στην Πολωνία οι ομάδες να μην μπορούν να ξοδέψουν πολλά. Ο Κουχάρσκι είχε φέρει μερικούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Σιμάνσκι και ο Μαγέσκι, οι οποίες ήταν οι καλύτερες κινήσεις του. Τον Μαγέσκι τον βρήκε σε μια μικρή πόλη της Πολωνίας, το Σταραχοβίτσε και τον πούλησε τελικά με 7 εκατ. ευρώ».

Πρέμιλσαβ Λάντζιερ: «Έχει βρει πολλούς παίκτες που μετά η Λέγκια τους πούλησε με πολλά χρήματα. Έχει το όραμα και την ικανότητα να το κάνει αυτό στην Ελλάδα; Εμείς εδώ, πάντως, έχουμε ομάδες που δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα σε μεταγραφές και ψάχνουμε πολύ στη λίστα των ελεύθερων παικτών. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να τον κοιτάξετε με ελπίδα, όπως προείπα διότι μέχρι την περασμένη σεζόν η δουλειά του φαινόταν πολύ καλή. Έσπασε ρεκόρ του συλλόγου, κέρδισε πολλά χρήματα για τη Λέγκια. Αν αυτή είναι η πολιτική της ΑΕΚ δηλαδή να αγοράζει φθηνά, να πουλάει ακριβά, τότε νομίζω ότι ο Κουτσάρσκι μπορεί να το κάνει».



Λίγοι και καλοί στο περιβάλλον του


Εσωστρεφής ως άνθρωπος, κλειστός χαρακτήρας και ολιγομίλητος, όπως τον παρουσιάζουν οι περισσότεροι που τον γνωρίζουν ή είχαν την τύχη να συνυπάρξουν μαζί του. Ο Ράντεκ Κουχάρσκι αρέσκεται να περνάει αρκετές ώρες μόνος του, ψάχνοντας τις αγορές και τσεκάροντας τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές για τη μεταγραφική περίοδο.

Σίμον Γιάντσικ: «Eίναι ένας εσωστρεφής άνθρωπος, ήταν λίγο περίεργος σαν χαρακτήρας. Αλλά με τους προπονητές, τον πρόεδρο, τη διοίκηση ήταν εντάξει, μίλαγε μαζί τους. Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι ποδοσφαιριστές, οι μάνατζερ και άλλοι άνθρωποι γύρω-γύρω από τον σύλλογο είχαν πρόβλημα στην επικοινωνία μαζί του. Μπορεί να περιμένουν αρκετά για μια απάντησή του και αυτό δεν τους έκανε χαρούμενους».

Πρέμιλσαβ Λάντζιερ: «Είναι σίγουρα εσωστρεφής. Δεν νομίζω ότι έχει πολλούς φίλους, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο. Για τον χαρακτήρα του; Δεν θυμάμαι να έχει δώσει συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τη Λέγκια, στην οποία θα παραδεχόταν ότι έφταιγε για την πολύ κακή σεζόν. Είναι δύσκολος άνθρωπος, δεν εμπιστεύεται αρκετο κόσμο».



Βαλκάνια, η αγαπημένη του αγορά


Επειδή αναφερόμαστε σε έναν τεχνικό διευθυντή, μεγάλο ενδιαφέρον έχει να εξετάσουμε το… πελατολόγιό του και τις αγαπημένες του αγορές. Τα Βαλκάνια είναι η αγαπημένη του αγορά, αυτή που προτιμάει για να ψάχνει και να βρίσκει ταλαντούχους όπως και φθηνούς ποδοσφαιριστές.

Σίμον Γιάντσικ: «Έχει καλό μάτι γενικότερα, ξέρει να διαλέγει παίκτες, αλλά έχει και ανθρώπους που δουλεύουν μαζί του στα Βαλκάνια η οποία είναι η αγαπημένη του αγορά, ενώ τσεκάρει και την Αυστρία συχνά-πυκνά. Ο Έρνεστ Μούτσι που είναι διεθνής με την εθνική Αλβανίας ήταν επιλογή του και μάλιστα μια μεταγραφή με το βλέμμα στο μέλλον. Ξέρει όλη την Ευρώπη μπορούμε να πούμε, διότι το γεγονός πως δούλεψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έχει βοηθήσει ώστε να συνεργαστεί με αρκετούς ανθρώπους και να μεγαλώσει τη λίστα επαφών του. Είναι άνθρωπος που ξέρει καλά τη δουλειά του, μπορεί να βρει καλούς ποδοσφαιριστές και να πιάσει στην Ελλάδα».

Πρέμιλσαβ Λάντζιερ: «Δεν υπήρχε κανόνας που ακολουθούσε κατά γράμμα, αλλά νομίζω ότι τα Βαλκάνια. Έψαχνε αρκετά στη συγκεκριμένη αγορά»



Μύθοι και αλήθειες για την καταστροφική πορεία της Λέγκια


H Λέγκια Βαρσοβίας έριξε λεφτά, κυρίως σε συμβόλαια. Είχε κιόλας αρκετά έσοδα που υπερκάλυψαν τα έξοδα! Ανάμεσα στις αγορές ήταν και αυτή του Ροζ από τον Άρη, όπως και οι Καστράτι (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Καράτιν (Φερεντσβάρος), Τσελχάκα (Τίρανα), ενώ προχώρησε στην απόκτηση και αρκετών ακόμη ποδοσφαιριστών από διάφορες αγορές. Πούλησε τον Λουκίνας στο MLS και τον Γιουράνοβιτς στη Σελτικ, με τις δύο πωλήσεις να υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, για το ρόστερ δεν έγιναν οι κατάλληλες επιλογές και δεν προστέθηκε το απαιτούμενο βάθος για να παίξει σε δύο διοργανώσεις στην Πολωνία και στην Ευρώπη. Η Λέγκια ήταν για αρκετές αγωνιστικές στη ζώνη του υποβιβασμού, τερματίζοντας τελικά στη μέση της βαθμολογίας σε μια απογοητευτική σεζόν με το ανάθεμα να πέφτει πάνω του. Δικαίως ή αδίκως, κανείς δεν ξέρει...

Σίμον Γιάντσικ: «Δεν έφταιγε μόνο αυτός και οι επιλογές του, είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης φυσικά αλλά δεν ήταν ο μοναδικός υπαίτιος. Οι μεταγραφές δεν έγιναν μόνο από αυτόν, ο ιδιοκτήτης είχε μερικούς φίλους τους οποίους συμβουλεύτηκε και του έλεγαν “ θα σου φέρουμε καλύτερους παίκτες από τον Κουχάρσκι, ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποφασίζει μόνος του κτλ”. Υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που ήθελαν να βγάλουν λεφτά μέσα από τη Λέγκια. Δεν έγιναν όλες οι μεταγραφές από αυτόν, ούτε οι αποφάσεις ήταν δικές του. Ο ιδιοκτήτης πήρε πολλές αποφάσεις και αυτό πρέπει να επισημανθεί, γιατί δεν πρέπει να πούμε ότι όλα έγιναν εξαιτίας του Κουχάρσκι»

Πρέμιλσαβ Λάντζιερ: «Η Λέγκια είναι λίγο περίεργο κλαμπ, ολοκλήρωσε τη σεζόν στη μέση του πίνακα του πρωταθλήματος, αλλά πέρασε τον χειμώνα στη ζώνη του υποβιβασμού. Έφυγε από την ομάδα επειδή απολύθηκε από τον ιδιοκτήτη της ομάδας. Κατά τη γνώμη μου ήταν υπεύθυνος για τις ήττες της Λέγκια επειδή υπήρχαν τόσοι πολλοί αδύναμοι παίκτες που υπέγραψε η Λέγκια το καλοκαίρι και τόσες πολλές επιθυμίες του προπονητή δεν εκπληρώθηκαν. Την περασμένη σεζόν, ο προπονητής που ξεκίνησε το πρωτάθλημα (Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς, επί του παρόντος προπονητής της εθνικής Πολωνίας) ζήτησε μερικούς παίκτες, αλλά δεν τους πήρε. Η Λέγκια είχε μια ομάδα εντελώς ακατάλληλη για να παίξει στις διοργανώσεις της Πολωνίας και στην Ευρώπη ταυτόχρονα»



Η χρονιά της πίεσης, της αμφισβήτησης και της αποδόμησης


Στο παραπάνω κεφάλαιο πρέπει να προστεθεί και αυτό. Διότι ο Ράντεκ Κουχάρσκι απολάμβανε την πλήρη στήριξη και την εμπιστοσύνη από τον ιδιοκτήτη της Λέγκια, αλλά αυτή η μία σεζόν έφτανε για να... ραγίσει το γυαλί. Ήταν η χρονιά της πίεσης, της αμφισβήτησης και της αποδόμησης για τον Πολωνό τεχνικό διευθυντή, αλλά και η αρχή του τέλους.

Σίμον Γιάντσικ: «Ο ιδιοκτήτης της ομάδας τον εμπιστευόταν πάρα πολύ, ήταν το δεξί του χέρι. Το γεγονός πως απολύθηκε από την Λέγκια προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε όλους γιατί δύο εβδομάδες νωρίτερα ο ιδιοκτήτης είχε μιλήσει με τους οπαδούς και τους είχε πει πως εμπιστεύεται απόλυτα τον Κουχάρσκι, κάνει φοβερή δουλειά. Ήταν μια περίεργη κατάσταση, υπήρχαν φήμες πως αποχώρησε λόγω της πίεσης των οπαδών προς τη διοίκηση. Ο ίδιος θεωρεί πως προδόθηκε από τον ιδιοκτήτη της Λέγκια, δούλεψε ως στέλεχος σε όλες τις πιθανές θέσεις. Ήταν προπονητής στην ακαδημία, σκάουτερ, σύμβουλος, ανέβαινε βήμα βήμα τα σκαλοπάτια στην ομάδα μέχρι που έγινε αθλητικός διευθυντής. Αρκετοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη γιατί έφυγε, ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι τον είχαν βάλει στο στόχαστρο. Δεν είναι άνθρωπος για τον οποίο μπορείς να πεις μόνο τα καλύτερα, αλλά ούτε να πεις μόνο τα χειρότερα».

Πρέμιλσαβ Λάντζιερ: «Δεν ήξερα κάτι για προσφορές γι 'αυτόν, οπότε νομίζω ότι ήταν ο λόγος που δούλεψε μόνο στη Λέγκια. Είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Πολωνία, με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες. Στην Πολωνία, δεν μπορούσε να πάει ψηλότερα, η Λέγκια είναι η κορυφή για πολλούς προπονητές και αθλητικούς διευθυντές. Οπότε νομίζω ότι ήταν χαρούμενος εδώ. Λίγες εβδομάδες πριν την απόλυσή του, οι οπαδοί της Λέγκια φώναξαν από την κερκίδα να τον αφήσουν ελεύθερο».



Το κλειστό τηλέφωνο και η επικοινωνία με λίγους


Όπως προαναφέρθηκε, ο Κουχάρσκι έχει στενό κύκλο επαφών και λιγοστούς ανθρώπους στο περιβάλλον του. Ωστόσο, υπάρχει ένας μύθος που κυκλοφορεί στην Πολωνία και αναφέρει πως είχε κλειστό το κινητό του, με αρκετά άτομα μέσα από την ομάδα να τον… ψάχνουν!

Σίμον Γιάντσικ: «Αυτό που πρέπει να βελτιώσει και αποτελεί το μεγάλο του πρόβλημα είναι η συνεργασία του και η επικοινωνία του με τους ποδοσφαιριστές. Ξέρω ακούγεται περίεργο, αλλά μπορεί ορισμένες φορές να μην απαντάει στο τηλέφωνο ή κάτι τέτοιο».

Πρέμιλσαβ Λάντζιερ: «Υπήρχε ένας θρύλος στην Πολωνία ότι δεν απαντούσε ποτέ στο τηλέφωνο, ανεξάρτητα από το ποιος τον καλούσε: δημοσιογράφος, προπονητής ή ακόμα και ιδιοκτήτης συλλόγου. Κάποτε ο ιδιοκτήτης της Λέγκια έδωσε μια συνέντευξη στην οποία είπε ότι τον εξοργίζει. Και πρέπει να ξέρετε ότι ο Ντάριους Μιοντούσκι, ο ιδιοκτήτης, είναι πολύ ήρεμος άνθρωπος».



Οι μεταγραφές του twitter και οι άνθρωποι εμπιστοσύνης του


Σε κάθε μεταγραφική αγορά, ο Κουχάρσκι έχει μάθει να εμπιστεύεται συγκεκριμένους ανθρώπους και να μιλάει με μία εταιρεία για αναλύσεις. Έχει δικό του τρόπο αξιολόγησης ποδοσφαιριστών, ενώ υπάρχουν φορές που έχει κατηγορήσει τις διάφορες φημολογίες που αναπτύχθηκαν στο twitter πως του χάλασαν μεταγραφές. Η εταιρεία ανάλυσης ποδοσφαιριστών, πάντως, δεν του... βγήκε την τελευταία φορά και αυτό πλήρωσε, αποχωρώντας από τη Λέγκια.

Σίμον Γιάντσικ: «Έχει ορισμένους ανθρώπους από κοντά, που εμπιστεύεται πάρα πολύ στο θέμα των μεταγραφών. Άνθρωποι που δεν τον απογοήτευσαν ποτέ. Μερικές από τις μεταγραφές του ήταν μετά από συνεργασία με ανθρώπους εκτός του κλαμπ, όπως αναλυτές από μια εταιρεία που εμπιστεύεται πλήρως. Παρόλα αυτά, αυτές οι μεταγραφές από την εν λόγω εταιρεία δεν του βγήκαν, ήταν αρκετές ακριβές και δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Πρέμιλσαβ Λάντζιερ: «Έχει το δικό του πελατολόγιο και ένα network που δουλεύει με αυτό. Βέβαια, κάποτε έδωσε μια συνέντευξη και κατηγόρησε το Twitter, ότι δεν κατάφερε να κάνει πολλές μεγάλες μεταγραφές λόγω των φημών που αναπτύχθηκαν για τις μεταγραφές».



«Πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνία του με τους παίκτες»


Αν μη τι άλλο, το μεγάλω ελάττωμα του Ράντεκ Κουχάρσκι, το οποίο σίγουρα χρίζει βελτίωσης λόγω της θέσης του μέσα σε μια ομάδα, είναι η επικοινωνία του με διάφορους ανθρώπους και κυρίως με τους ποδοσφαιριστές. Δεν το έχει αυτό το κομμάτι, κάτι που αναγκάζει άλλους ανθρώπους της εκάστοτε ομάδας να λειτουργήσουν ως... μεσάζοντες.

Σίμον Γιάντσικ: «Είναι ταλαντούχος στο σκάουτινγκ, μπορεί να βρει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Ξέρει και ο ίδιος πως πρέπει να βελτιωθεί στην επικοινωνία με τον κόσμο που δεν γνωρίζει καλά ή καθόλου. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι η συνεργασία του και η επικοινωνία του με τους ποδοσφαιριστές. Ξέρω ακούγεται περίεργο, αλλά μπορεί ορισμένες φορές να μην απαντάει στο τηλέφωνο ή κάτι τέτοιο».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!