Ειδικό ποινικό τμήμα το οποίο θα αποτελείται από δικαστές που θα ανεβαίνουν μόνο στις έδρες των ποινικών δικαστηρίων, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το ερχόμενο δικαστικό έτος, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις και λήξεις 18μηνου, όπως συνέβη ουκ ολίγες φορές, ακόμη και σε μεγάλες υποθέσεις.

Η περίπτωση της αποφυλάκισης των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπας, αλλά και άλλων κρατουμένων, η δίκη των οποίων δεν ολοκληρώθηκε πριν την παρέλευση του 18μηνου, σήμανε καμπανάκι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αποφάσισε την δημιουργία ενός τμήματος που θα ασχολείται μόνο με τις ποινικές υποθέσεις του Εφετείου, από το Μονομελές, το Τριμελές έως και το Πενταμελές Εφετείο.

Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος. Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη.

Με την ίδια τροπολογία, εφεξής, σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου, ο τελευταίος θα κρατείται κατ'οίκον μέχρι την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου που θα λύσει την διαφωνία. Σύμφωνα με την νέα διάταξη, ο κατηγορούμενος θα κρατείται στο σπίτι που δηλώνει ως τόπο κατοικίας, ενώ θα του αφαιρείται το διαβατήριο και κάθε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα εκδίδεται ένταλμα σύλληψης, γεγονός που συνεπάγεται και την κράτηση του δράστη στο αστυνομικό τμήμα.

Καταργείται η γνώμη των προέδρων της Βουλής για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Επίσης, όπως είχε και στο παρελθόν ανακοινώσει ο κ. Αθανασίου, καταργείται η ...συνέντευξη των υποψηφίων για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων από τους προέδρους της βουλής και επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει. Πρόκειται για διαδικασία προαγωγών στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Πλέον, δεν θα ζητείται η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, όπως είχε ορισθεί με το άρθρο 1 του ν. 3841/2010, «δοθέντος ότι όχι μόνο, σύμφωνα με το 2/2010 πρακτικό της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε Ολομέλεια και σε Συμβούλιο, η τελευταία αυτή ρύθμιση παρουσιάζει προβλήματα συνταγματικότητας, αλλά και διότι η διαδικασία αυτή δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη».

Πηγή: Parapolitika.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μεξικό: 14 νεκροί και 31 τραυματίες σε τροχαίο

Ξετυλίγεται το κουβάρι για τη δολοφονία Λυγγερίδη: 5 οι προφυλακιστέοι για εγκληματική οργάνωση σήμερα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε σήμερα και δεύτερος κατηγορούμενος με ηγετικό ρόλο - Συνολικά 9 προφυλακίσεις

Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητή μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας - Στοιβαγμένα 15 άτομα, μεταξύ τους παιδιά, σε βαν!

Δολοφονία Λυγγερίδη: Μαραθώνιος για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες – Προφυλακίστηκε ο «κοντός»

Νέα υπόθεση με διακίνηση ναρκωτικών από ανηλίκους σε Παπάγου, Χαλάνδρι και Ψυχικό: 9 συλλήψεις, δύο 20χρονοι οι αρχηγοί

Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό έξω από το κλαμπ στο Μαρούσι

Συλλήψεις στην Κρήτη για όπλα και πυροτεχνήματα

Στιγμές φρίκης για 40χρονη στη Θεσσαλονίκη από τον 42χρονο σύντροφό της - Την ανάγκαζε να εκδίδεται και την χτυπούσε

Τραγωδία ανοιχτά της Σάμου: Ναυάγιο με μετανάστες - Ένας νεκρός και 25 διασωθέντες