Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα του Ιουνίου καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, στο πλαίσιο του κύματος καύσωνα που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο.

Η θερμοκρασία στο Βερολίνο μετρήθηκε χθες έως και στους 38,6 βαθμούς Κελσίου, που συνιστά εθνικό ρεκόρ για τον Ιούνιο. Σε ολόκληρη την επικράτεια της Γερμανίας 51 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ιστορικά υψηλά για τον τρέχοντα μήνα.

Η υδρολογική και μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστρίας εκτίμησε πως η κεντροευρωπαϊκή χώρα βιώνει τον θερμότερο Ιούνιο στην καταγεγραμμένη ιστορία της, με την θερμοκρασία να υπολογίζεται 4,5 βαθμούς πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

Στην Ελβετία, η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως την Τρίτη το μεσημέρι διαπιστώθηκαν νέα εθνικά ρεκόρ ζέστης σε υψόμετρο. Στην πόλη Σο-ντε-Φοντ, που βρίσκεται στην οροσειρά του Ιούρα, σχεδόν χίλια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το θερμόμετρο έδειξε 31,2 βαθμούς.

Σύμφωνα με το BBC ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στην Πολωνία και την Τσεχία.

Οι γαλλικές Αρχές εν τω μεταξύ προειδοποίησαν πως θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές. Η μετεωρολογική υπηρεσία ενημέρωσε πως οι καύσωνες στην Γαλλία έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 34 χρόνια και θα διπλασιαστούν εκ νέου έως το 2050.

Ο καύσωνας προκλήθηκε από θερμές μάζες αέρα που προέρχονται από την Αφρική και έπληξαν πρώτα την Ισπανία.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε πως είναι πρόωρο να αποδώσουμε τις εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή, όμως διευκρίνισε πως τα φαινόμενα που παρατηρούμε συνάδουν με τα κλιματικά σενάρια που προβλέπουν παρατεταμένα θερμά γεγονότα λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Πηγή: Skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Στην ανακρίτρια οι 11 συλληφθέντες για το κύκλωμα στην Πολεοδομία Κατερίνης -Πάνω από 135.000 ευρώ το όφελός τους

Έρχονται φορο-ανατροπές: Ποιες παρεμβάσεις προβλέπει το νέο ν/σ του ΥΠΕΘΟΟ

Δώρο του ΥΠΕΘΟ στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμα

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Σε 5 έως 15 μέρες η NAVTEX – Η επανεκκίνηση των ερευνών και η «φαρέτρα» των κυρώσεων

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 5 Νοεμβρίου

Καιρός: Βουτιά της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια στα ορεινά

Σοκ στη Γερμανία: Νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο ο Υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας Χούμπερτ Αϊβάνγκερ

Επίθεση των Χούθι σκότωσε τέσσερα άτομα της ίδιας οικογένειας στην Ταΐζ της Υεμένης

Συναγερμός σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες: Βελόνες, καρφιά και βίδες μέσα σε γλυκά του Halloween

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών με αρχηγό 49χρονο μέσα από τη φυλακή – Οι επιθέσεις με χειροβομβίδες