Ο Μάνουελ Νόιερ έγινε ο κάτοχος του ρεκόρ νικών στην Bundesliga, αφήνοντας στην… άκρη τον πρώην γκολκίπερ-θρύλο Όλιβερ Καν, στον θρίαμβο της Μπάγερν Μονάχου με 4-0 απέναντι στην Ουνιόν Βερολίνου, για την 27η αγωνιστική.

Μάλιστα, ο 35χρονος τερματοφύλακας έπιασε τον… μαγικό αριθμό 311 πραγματοποιώντας παράλληλα και μια σειρά από εντυπωσιακές επεμβάσεις, στην άνετη εν τέλει επικράτηση των Βαυαρών απέναντι στους «σιδερένιους»!

Η κορυφαία όλων; Τα ρεφλέξ που έδειξε στο 21ο λεπτό, όταν «απογειώθηκε» και έδιωξε με υπερένταση το σουτ του Ρόμπιν Κνόχε, διατηρώντας το έως τότε 1-0 υπέρ της ομάδας του.



Γεγονός που του επέτρεψε ταυτόχρονα να θέσει κι ένα ακόμα ορόσημο στην γεμάτη επιτυχίες και διακρίσεις καριέρα του: με τον Νόιερ να φτάνει τα 150 clean sheets στο γερμανικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Μπάγερν…

Ο Γερμανός διεθνής γκολκίπερ χρειάστηκε να περιμένει αρκετές εβδομάδες, προκειμένου να γίνει ο κάτοχος του ρεκόρ νικών. Έχοντας ισοφαρίσει την επίδοση του -νυν CEO της ομάδας- Καν με τις 310 νίκες στην επικράτηση των «κόκκινων» επί της Λειψίας με 3-2 για την 21η αγωνιστική της Bundesliga.

Ο λόγος; Η αναγκαστική απουσία του λόγω τραυματισμού έκτοτε, με την Μπάγερν να έρχεται ισόπαλη 1-1 με Μπάγερ Λεβερκούζεν και Χόφενχαϊμ, για την 25η και την 26η «στροφή» του πρωταθλήματος.



Νούμερα που… θαμπώνουν


Συνεχίζοντας με τους αριθμούς του Νόιερ που… ζαλίζουν, η υπ’ αριθμόν 311η νίκη του εννιά φορές πρωταθλητή ήρθε στην 460η παρουσία του στην μεγάλη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου!



Οι πρώτες 77 εξ αυτών προέκυψαν μετά από 156 εμφανίσεις με την ομάδα της γενέτειράς του, την Σάλκε, μέχρι ο «Μάνου» να καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας της σύγχρονης εποχής.

Συμβάλλοντας τα μέγιστα και ζώντας μια «χρυσή δεκαετία» με την φανέλα της Μπάγερν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το γήπεδο νικητής σε 234 από τα 304 παιχνίδια του στην Bundesliga.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος και το… μεγαλείο του ανδρός, αρκεί μόνο να σας πούμε ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας μετράει περισσότερες νίκες από… 41 ομάδες που έχουν αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία!

Επί συνόλου 56 ομάδων, δηλαδή, μόνο 15 είναι αυτές που έχουν πανηγυρίσει περισσότερες φορές από τον ίδιο. Με την Βόλφσμπουργκ να είναι η πλησιέστερη, για να την… ξεπεράσει του χρόνου, έχοντας 322…



Ότι και ο Λεβαντόβσκι με τον Μίλερ…


Δεν είναι μόνο ότι κατέρριψε τα ρεκόρ του Καν. Είναι και ο χρόνος που το πέτυχε… Ο «Όλι» κατάφερε να πανηγυρίσει την 310η και τελευταία νίκη του σε 557 ματς.

Όταν η Μπάγερν κέρδισε την Χέρτα με 4-1, στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2007-08, προτού κρεμάσει τα… γάντια του.

Όπως ο… συνοδοιπόρος του εδώ και μια οκταετία Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι αποδομεί σταθερά τα ιστορικά ρεκόρ του τεράστιου Γκερντ Μίλερ, έτσι κάνει και ο Νόιερ με τον Καν.



Το νυν νούμερο ένα της «νατσιονάλμανσαφτ» πήρε το ρεκόρ απαραβίαστης εστίας από το «αφεντικό» του, που μετρούσε 204 με Καρλσρούη και Μπάγερν, στην αρχή της φετινής σεζόν.

Πάλι, έχοντας χρειαστεί να δώσει λιγότερους αγώνες. Σχεδόν 100, για την ακρίβεια! Επί του παρόντος, δε, ο Νόιερ έχει ανεβάσει το εν λόγω νούμερο σε 211.

Η αποθέωση του Καν


Ο Καν ήταν 38 ετών όταν αποσύρθηκε από την δράση. Πρόσφατα, πάντως, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Abendzeitung», ο ίδιος ανέφερε ότι ο… ανταγωνιστής του θα μπορούσε να αγωνιστεί περισσότερο από αυτόν…

Παράλληλα, βέβαια, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της Μπάγερν είναι η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών, με το συμβόλαιο του αρχηγού να λήγει το καλοκαίρι του 2023 και ακόμα να μην έχει προκύψει… λευκός καπνός.



Ο 52χρονος σήμερα Καν αστειεύτηκε παράλληλα, αναφέροντας όπως θα ζητήσει από τον Νόιερ να του αφήσει μερικά ρεκόρ απαραβίαστα.

Λογικό για τον κάτοχο οκτώ τίτλων στην Bundesliga -ένα ακόμα ρεκόρ του που κατέρριψε ο Νόιερ…- βέβαια. Βλέπετε, στο τέλος της χρονιάς, δεν αποκλείεται να πέσει στην τρίτη θέση της λίστας με τις περισσότερες νίκες. Άλλωστε, ο Τόμας Μίλερ με τις 300 που έχει έως σήμερα, δεν είναι και πολύ πίσω του…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube