Για πρώτη φορά, η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ τάσσεται υπέρ του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συνολικά, το 70% των ερωτηθέντων, ποσοστό ρεκόρ, τάχθηκε υπέρ.

Η δημοσκόπηση αυτή αποκαλύπτει ότι αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν τους γάμους ομοφυλοφίλων σε σύγκριση με το 2015, όταν νομιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εκείνη τη χρονιά υπέρ των γάμων αυτών τασσόταν το 60% των Αμερικανών. Η ετήσια έρευνα «Αξιών και Πεποιθήσεων» της Gallup, που καταγράφει επίσης τις τάσεις όσον αφορά τη θανατική ποινή και τον έλεγχο των γεννήσεων, έδειχνε εκείνη τη χρονιά ότι το 37% των Ρεπουμπλικάνων τασσόταν υπέρ των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου – ένα ποσοστό που σήμερα έχει αυξηθεί στο 55%.

«Μια από τις εντυπωσιακότερες τάσεις που αποκαλύπτει η έρευνα είναι ότι οι Αμερικανοί μπορούν να αλλάξουν άποψη για ένα θέμα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα», σχολίασε ο αναλυτής Τζάστιν ΜακΚάρθι στο Thomson Reuters Foundation.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι, ιστορικά, πιο συντηρητικό σε κοινωνικά θέματα και λιγότερο πρόθυμο να προωθήσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ τα διεμφυλικά άτομα απαγορεύτηκε να κατατάσσονται στον στρατό. Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Campaign, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, 29 χώρες σε όλον τον κόσμο, όπως η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Νότια Αφρική, έχουν νομιμοποιήσει τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου. Η Χιλή, η Ιαπωνία, η Λιθουανία και η Ταϊλάνδη συζητούν επίσης να προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι οι ηλικιωμένοι έχουν πιο συντηρητικές απόψεις, σε σύγκριση με τους νέους και τους μεσήλικες. Υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων τάσσεται το 84% στις ηλικίες 18-34 ετών, το 72% στις ηλικίες 35-54 ετών και το 60% στους άνω των 55 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Θεσσαλονίκη: Περαστικοί βρήκαν 7χρονη να περιφέρεται μόνη της στο δρόμο- Συνελήφθη ο πατέρας της

Μητσοτάκης: Όπως εξαρθρώθηκε η 17Ν και διαλύθηκε η ΧΑ, έτσι θα γίνει και με τους θρασύδειλους «επαναστάτες»

Η νέα εθνική στρατηγική για το νερό - Ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των υδάτων

Τοξικό νέφος από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο «έπνιξε» τη Θεσσαλονίκη - Δυστοπικό σκηνικό

Ωραιόκαστρο: Ο ΣΚΑΪ στο «σημείο μηδέν» της πυρκαγιάς - Το όχημα του 76χρονου που συνελήφθη

«Η Αμερική επέστρεψε»: Ο Τραμπ εξήρε τα αμερικανικά ιδανικά στην ομιλία του για την 4η Ιουλίου

Ωραιόκαστρο: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά - Μάχη με τις φλόγες σε δύο επιχειρήσεις

«Η Αλβανία δεν πωλείται» - Νέα, μαζική κινητοποίηση στα Τίρανα κατά του σχεδίου ανέγερσης τουριστικού συγκροτήματος

Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία και διεθνή ζητήματα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιουλίου