Και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που έχουν μπει στο στόχαστρο μιας ρωσικής ομάδας χάκερς γνωστής ως «Dragonfly» ή «Energetic Bear» σύμφωνα με ανάλυση της Symantec.

Η ομάδα αυτή για την οποία οι αναλυτές της εταιρείας ασφαλείας συστημάτων εκτιμούν ότι υπάρχει εμπλοκή κυβερνητικών υπηρεσιών, επιτίθεται σε εταιρείες παροχής ενέργειας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Στο στόχαστρό τους βρίσκονται χειριστές πετρελαϊκών αγωγών, εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και άλλες «στρατηγικά σημαντικές» ενεργειακές εταιρείες.

«Η ομάδα Dragonfly έχει καλές υποδομές και μια σειρά εργαλείων στη διάθεσή της και είναι σε θέση να εξαπολύσει επιθέσεις σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ασφάλειας της Symantec Έρικ Τσιέν.

Η Symantec ξεκίνησε να παρακολουθεί τους Ρώσους χάκερ από το 2012 όταν οι επιθέσεις τους έμοιαζαν μόνο με επιθέσεις κατασκοπίας. Ορισμένα από τα «όπλα» που έχουν στη διάθεσή τους εισβάλλουν σε απομακρυσμένο λογισμικό που χρησιμοποιούν εταιρείες και «δίνουν τα κλειδιά» στους χάκερ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Symantec οι επιθέσεις τους έχουν πολλά κοινά σημεία με τον ιο Stuxnet που είχε ως στόχαστρο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το 2010.

Πηγή: Protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Φρίκη στη Νίκαια: 17χρονος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από νεαρούς, παρουσία 15χρονης

Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Γιώργος Μαζωνάκης

Κακοκαιρία: Σήμανε το 112 για περιορισμό μετακινήσεων και στη Σέριφο

Έφυγε από τη ζωή η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη - Πρώτη γυναίκα που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής

Αλεξανδρούπολη: Δύο ανήλικοι και ένας 21χρονος συνελήφθησαν για τη δολοφονία 84χρονου

Βιολάντα: Την Τρίτη απολογείται ο ιδιοκτήτης – Πώς φτάσαμε στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου

Βιολάντα: Τα στοιχεία που οδήγησαν στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου - Έγινε έκρηξη με ισχύ σαν 185 κιλά TNT

Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο της ΕΜΥ - Βροχές, άνεμοι και αφρικανική σκόνη

Αλεξανδρούπολη: 3 συλλήψεις για την άγρια δολοφονία άνδρα με δεκάδες μαχαιριές - Ανήλικος ανάμεσά τους

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των θυελλωδών ανέμων