Η Τουρκία νίκησε τη Νέα Ζηλανδία 76-73 στην πρεμιέρα του τέταρτου ομίλου του Μουντομπάσκετ και ξεκίνησε με το «δεξί» την προσπάθεια της να προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης σε ένα αμφίρροπο όμιλο, αφήνοντας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας της Ωκεανίας με το παράπονο, αφού προηγούνταν σταθερά σε όλη τα διάρκεια της αναμέτρησης, όμως στην τέταρτη περίοδο ο ογκούς Σαβάς πήρε την κατάσταση στα χέρια του και βοήθησε τους Τούρκους να κάνουν σερί 14-0, φτάνοντας συνολικά στους 16 πόντους.

Του συμπαραστάθηκε ο Πρέλτζιτς με 14 πόντους, ενώ από τη Νέα Ζηλανδία διακρίθηκε ο Σ. Γουέμπστερ με 22 πόντους.

Οι Νεοζηλανδοί ξεκίνησαν «φουριόζοι» από την περιφέρεια και με τα τριποντά τους προηγήθηκαν 6-2. Ο Βούκονα έφερε το +8 και οι τετραθλητές κόσμου του 2002 έδειχναν ικανοί για τη μίνι έκπληξη. Τα λάθη των Τούρκων και τα ριμπάουντ των Νεοζηλανδών βοήθησαν τους Ωκεάνιους να κάνουν το +9 στην ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου.

Στην αρχή της δεύτερης περιόδου, οι Νεοζηλανδοί διατηρούσαν μια διψήφια διαφορά, με τον Πρέλτζιτς να προσπαθεί μόνος του κόντρα στην επιθετική πολυφωνία των τυπικά γηπεδούχων, βοηθώντας τους να μειώσουν στο -5. Ο Φρανκ ανέλαβε δράση για τη Νέα Ζηλανδία και τη διατηρούσε στο +7, την ώρα που ο Σαβάς άρχισε να βρίσκεται τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι. Ο Σ. Γουέμπστερ πήρε το «όπλο» του και έφερε το +10 από την περιφέρεια. Ο Ακιόλ μείωσε στο -5, όμως ο Γουέμπστερ ήταν ασταμάτητος και έφερε το +8. Η αστοχία των Τούρκων έφερε το +11 για τη Νέα Ζηλανδία και το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο +10.

Ο Λόε έδωσε ένα +12 στη Νέα Ζηλανδία στην αρχή της τρίτης περιόδου, με τους Ωκεάνιους να διατηρούν ένα +7 με +8 σε εκείνο το διάστημα. Οι Τούρκοι μείωσαν στο -5 και στο -3, κάνοντας ντέρμπι την αναμέτρηση. Ο Ερσέκ ισοφάρισε και έφτασε στο 0-7 το σερί των γειτόνων. Το ματς πήγαινε πόντο πόντο στη συνέχεια, με τον Πρέλτζιτς να δίνει προβάδισμα στους Τούρκους. Στο 51-52, οι Αμπερκρόμπι και Φοτού έκαναν ένα 4-0 και το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +4 για τη Νέα Ζηλανδία.

Στην αρχή της τέταρτης περιόδου, οι Νεοζηλνδοί διατηρούσαν ένα +8 με +10, με τον Πένι να τη φέρνει στο +12. Ο Σαβάς πήρε την κατάσταση στα χέρια του και κατέβασε τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους. Στο 72-61, ο Σαβάς σημείωσε εννιά συνεχόμενους πόντους και βοήθησε τους Τούρκους να κάνουν σερί 14-0 και να προηγηθούν +3, με τον Τουντσερί να τον πλαισιώνει. Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, με τη διαφορά στο +3 για την Τουρκία, οι Αρσλάν και Γουέμπστερ αστόχησαν διαδοχικά, κάτι που έκανε και ο Πένι στα 7’’ πριν το τέλος, όμως το λάθος του Φρανκ στο ριμπάουντ που πήρε, χάρισε το ροζ φύλλο στους Τούρκους.


Τα δεκάλεπτα: 17-8, 38-28, 56-52, 73-76

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Πένι 9, Βούκονα 4, Σ.Γουέμπστερ 22, Αμπερκρόμπι 5, Αντονι 2, Φοτού 8, Φρανκ 5, Λόε 11, Τ. Γουέσμπστερ 7

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκιουλέρ 8, Ακιόλ 7, Ερσέκ 11, Πρέλτζιτς 14, Τουντσερί 6, Σαβάς 16, Αρσλάν 7, Ασίκ 1, Αλντεμίρ 6

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube