Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί, λιβυκής καταγωγής αλλά γεννηθείς στη Βρετανία, πιστεύεται πως ήταν ο δράστης της χθεσινοβραδινής βομβιστικής επίθεσης σε συναυλία στην πόλη του Μάντσεστερ, όπως ανακοίνωσε η βρετανική Αστυνομία.

Ο διοικητής της τοπικής Αστυνομίας τόνισε ότι είναι κρίσιμο η πολυπολιτισμική κοινότητα του Μάντσεστερ να μείνει ενωμένη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Αμπεντί ήταν γνωστός στις Αρχές. Νωρίτερα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι η Αστυνομία πιστεύει ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη, χωρίς να δώσε περισσότερες πληροφορίες για τυχόν παλαιότερη δράση του.

Το χτύπημα αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους. Τα τρία θύματα που έχουν ταυτοποιηθεί είναι ένα 8χρονο κοριτσάκι κυπριακής καταγωγής, μία 18χρονη κοπέλα και ένας 26χρονος. Ακόμα 59 άτομα τραυματίστηκαν. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται 12 παιδιά κάτω των 16 ετών.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα, ισχυριζόμενο ότι ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» χτύπησε «ξεδιάντροπο» χώρο συναυλιών όπου συγκεντρώνονται «σταυροφόροι».

Οι βρετανικές Αρχές δεν έχουν τοποθετηθεί όσον αφορά την ανάληψη της ευθύνης από τους τζιχαντιστές. Ωστόσο, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Νταν Κόουτς δήλωσε στο Κογκρέσο ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει τη σύνδεση του ISIS με το χτύπημα.

Ένας 23χρονος άνδρας που πιστεύεται ότι συνδέεται με την επίθεση έχει τεθεί υπό κράτηση στο Νότιο Μάντσεστερ. Οι έρευνες συνεχίζονται για πιθανούς συνεργούς του βομβιστή, ο οποίος πάντως εκτιμάται ότι δεν διέθετε συνεργάτες μέσα στο συναυλιακό χώρο.

Κατά την εκτέλεση ενός σχετικού εντάλματος, η Αστυνομία αποφάσισε να προβεί σε ελεγχόμενη έκρηξη κοντά σε σπίτια στο Φάλοουφιλντ, προάστιο στο νότιο τμήμα του Μάντσεστερ.

Το μακελειό στο Μάντσεστερ έχει καταδικαστεί ομόθυμα από τη διεθνή κοινότητα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τους τρομοκράτες κακά χαμένα κορμιά («evil losers»).

Η τραγωδία στο Μάντσεστερ οδήγησε στην αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας όλων των κομμάτων στη Βρετανία, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube