Η διετία 2000-2001 στο Κύπελλο ανήκε στην ΑΕΚ. Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, η «Ένωση» κατακτούσε το Κύπελλο νικώντας για δεύτερη σερί φορά τον Παναθηναϊκό. Μετά την κούπα στην Πυλαία έναν χρόνο και κάτι βδομάδες πριν, οι «κιτρινόμαυροι» επικρατούσαν των πρωταθλητών Ευρώπης 66-64 στο… κοινό ΟΑΚΑ.

Ο μετέπειτα πράσινος Ιμπραήμ Κουτλουάι με 22 και ο Βρίμπισα Στεφάνοφ με 20 πόντους ηγήθηκαν επιθετικά της ομάδας του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά η φάση του αγώνα ανήκε σε έναν ρολίστα της ομάδας και νυν… υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, καλά καταλάβατε… Ο Βασίλης Κικίλιας ήταν αυτός που με το σκορ στο 96-94 είχε αναλάβει την τελευταία άμυνα πάνω στον σπουδαίο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, που είχε πάρει επιτυχώς τόσα και τόσα κρίσιμα σουτ στην καριέρα του. Εκείνη τη φορά, ωστόσο, ο «γιατρός» είχε αναγκάσει σε βήματα τον Σέρβο σούπερ σταρ και η ΑΕΚ έφτανε στον τίτλο. Στο ρόστερ της ανήκε τότε και ο… 18χρονος Νίκος Ζήσης, ο οποίος φέτος επέστρεψε στα 36 και σήκωσε ξανά την κούπα.



Στον ημιτελικό του Final Four η ΑΕΚ είχε συντρίψει με 87-59 τον Ηρακλή, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει 89-79 τον Ολυμπιακό.

ΑΕΚ (Ίβκοβιτς): Στεφάνοφ 20 (3), Παντελιάδης, Κικίλιας, Χάμινκ 2, Χατζής, Κουτλουάι 22 (3), Ντικούδης 6, Μιούρσεπ 2, Μπετς 9, Κακιούζης 5, Ζήσης, Μησιακός
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11 (1), Καλαϊτζής 5, Κοχ 1, Ρότζερς, Φώτσης 5, Τζεντίλε 2, Μποντιρόγκα 20, Μίντλετον 4, Ρέμπρατσα 12, Μπαλογιάννης 3 (1), Μπέρκ, Ροδόστογλου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube