Μπορεί οι νεότεροι να πρόλαβαν τον Αρσέν Βενγκέρ στα τελευταία του, μέτρια χρόνια στην Άρσεναλ, ωστόσο οι παλαιότεροι γνωρίζουν πως ο Αλσατός αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία των Λονδρέζων και μεταξύ 90’s και 00’s είχε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Εκτός όμως της αγωνιστικής βελτίωσης που είχε πετύχει στους «κανονιέρηδες», ο Γάλλος τεχνικός είχε παραδώσει και μαθήματα fair play στους κατά τ’ άλλα ποδοσφαιρανθρώπους Άγγλους.

Συνέβη σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια. Στο πλαίσιο του 5ου γύρου του Κυπέλλου, η Άρσεναλ υποδέχτηκε την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία. Παρότι μεγάλο φαβορί, οι Λονδρέζοι ζορίστηκαν απέναντι στην ομάδα του νυν τεχνικού της Νιουκάστλ, Στιβ Μπρους.

Ένα γκολ του Βιεϊρά στο πρώτο ημίχρονο έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους, όμως ο Μαρσέλο ισοφάρισε με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και όλα έδειχναν ότι οι πιθανότητες ισοπαλίας –και ορισμού δεύτερου αγώνα- είναι πολλές.

Μέχρι που στο 76ο λεπτό, ο τερματοφύλακας της Σέφιλντ, Άλαν Κέλι, έδιωξε τη μπάλα σε πλάγιο άουτ προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον συμπαίκτη του, Λι Μόρις, που βρισκόταν στο έδαφος.

Στην συνέχεια, ο Ρέι Πάρλουρ εκτέλεσε πετώντας τη μπάλα στην άμυνα των «μπλέιντς», όμως ο Νουάνκο Κανού, στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Άρσεναλ, έπαιξε κανονικά! Αμαρκάριστος, έτρεξε τη δεξιά πλευρά και πάσαρε στον Μαρκ Όφερμαρς, ο οποίος έκανε από κοντά το 2-1, βάζοντας μπροστά την ομάδα του. Το «You Kanu be serious» της Sheffield Star την επομένη του αγώνα, έμεινε στην ιστορία...



Ακολούθησε χάος. Οι παίκτες της Σέφιλντ «έβραζαν», ο Μπρους σκέφτηκε μέχρι και να τους πάρει και να αποχωρήσει, ωστόσο εντέλει μετά από εξάλεπτη διακοπή και πέντε κίτρινες κάρτες, ο αγώνας συνεχίστηκε με νίκη των «κανονιέρηδων» με 2-1.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βενγκέρ δεν έμεινε ικανοποιημένος απ’ όσα είδε και σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Ντέιβιντ Ντέιν, προέβη σε μία ιστορική κίνηση: Προσέφερε στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ την ευκαιρία να παίξουν ξανά!

«Το δεύτερο γκολ είναι αμφιλεγόμενο και νιώθουμε ότι δεν είναι σωστό» είπε ο Αλσατός, που είχε εξηγήσει πως «έχουμε την αίσθηση ότι δεν νικήσαμε με τον τρόπου που θέλουμε να νικάμε».



Από τη μεριά του, ο Μπρους είχε σχολιάσει πως «απονεμήθηκε δικαιοσύνη. Θα ήθελα να γίνει το δεύτερο ματς στην έδρα μας αλλά μάλλον ζητάω πολλά και γίνομαι άπληστος. Δεν πίστευα αυτά που έβλεπα, μάλλον ήταν η πιο ακραία φάση στην καριέρα μου. Η κίνηση της Άρσεναλ όμως αξίζει χειροκρότημα».

Εντέλει, με την Αγγλική Ομοσπονδία να δίνει την συγκατάθεσή της στη μοναδική περίπτωση εθελοντικής επανάληψης αγώνα στην ιστορία του Κυπέλλου, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν εκ νέου δέκα ημέρες αργότερα. Στις 23 Φεβρουαρίου, οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν ξανά με το ίδιο σκορ, 2-1, χάρη σε γκολ των Όφερμαρς και Μπέργκαμπ, σε μία νίκη δίκαιη, που επέτρεψε στον Βενγκέρ να κοιμάται έχοντας την συνείδησή του ήσυχη.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

«Δεν με λύγισε τίποτα»: Η ζωή του Μορέιρα πέρασε από πραξικόπημα, ρατσισμό και αμφισβήτηση αλλά η δικαίωση έφτασε!

Ο «πρωταθληματικός» β’ γύρος, το… beast mode του Τετέι και η ανάγνωση των ντέρμπι του Παναθηναϊκού ενόψει playoffs

O «Designated Player» του Ορλάντο και ο κανονισμός του Μπέκαμ που βοήθησε τη μεταγραφή του Γκριεζμάν!

Το Βαγιέκας βράζει: Η ΑΕΚ ταξιδεύει σε ένα γήπεδο που καταρρέει μέσα σε ιστορία, οργή και πολιτική σύγκρουση

Η διπλή ζωή του Τόνι Πάουελ: Η συγκλονιστική ιστορία του gay ποδοσφαιριστή που χάθηκε για 35 χρόνια, γίνεται ντοκιμαντέρ

Ο Έλληνας ήρωας του Κόμο: Ο Δουβίκας κάνει σεζόν καριέρας προτού φτάσει… στ' αστέρια!

Παναθηναϊκός: Τρίτη νίκη απέναντι σε Ισπανούς για νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με… Σεβιγιάννους η τελευταία!

Δεν έτυχε, πέτυχε: Ο «κυρ Αλέκος» συνεχίζει να γράφει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Αν ο Ταμπόρδα πέρασε δύσκολα και αντιδρά έτσι, θα τα ζητάει πάλι!

Γκριεζμάν με… τραγιάσκα: Η Ατλέτικο μπαίνει στον κόσμο των Peaky Blinders και το «Μετροπολιτάνο» γίνεται Μπέρμιγχαμ!