Ένας ανώτατος αξιωματικός των σαουδαραβικών ένοπλων και ο γιος του, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος, μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθαιρέθηκαν χθες Δευτέρα, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων όσων φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, μεταδίδουν επίσημα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας Φάχαντ μπεν Τούρκι, ο άλλοτε επικεφαλής του γενικού επιτελείου του βασιλικού στρατού ξηράς και των ειδικών δυνάμεων, καθώς και ο γιος του Αμπντουλαζίζ μπιν Φάχαντ, αναπληρωτής εμίρης (κυβερνήτης) στην περιφέρεια Τζουφ, αντιμετωπίζουν έρευνα για διαφθορά.

Πολλοί άλλοι αξιωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι στο υπουργείο Άμυνας επίσης διώκονται για διαφθορά, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα που επικαλούνται επίσημα ΜΜΕ.

Η καθαίρεση του πρίγκιπα Φάχαντ, που είχε αναλάβει διοικητής των δυνάμεων της στρατιωτικής συμμαχίας υπό το Ριάντ η οποία επιχειρεί στη γειτονική Υεμένη, είναι «ισχυρό μήνυμα κατά της διαφθοράς στον στρατό» από μέρους των αρχών, έκρινε ο ειδικός Αλί Σιχάμπι.

Πρόκειται για νέα εκστρατεία εκκαθαρίσεων, έπειτα από την απομάκρυνση στα τέλη Αυγούστου κυβερνητών και λειτουργών του υπουργείου Εσωτερικών αφού κατηγορήθηκαν για διαφθορά που αφορούσε τουριστικά και αναπτυξιακά έργα στο βασίλειο.

Τον Απρίλιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) εξέφραζε την ανησυχία της για τη σύλληψη 298 σαουδαράβων αξιωματούχων, κατηγορούμενων επίσης για διαφθορά, υπογραμμίζοντας πως πιθανόν πρόκειται για «άδικες διώξεις» στο πλαίσιο του αδιαφανούς συστήματος δικαιοσύνης του βασιλείου.

Αξιωματικοί του στρατού και δικαστικοί λειτουργοί έκαναν λόγο για συλλήψεις προσώπων που κατηγορούνταν για διαφορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με το ποσό να ανέρχεται συνολικά σε 379 εκατομμύρια ριάλ (85 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τον Nazaha, κρατικό οργανισμό αρμόδιο για την πάταξη της διαφθοράς.

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2017, άρχιζε ευρείας κλίμακας εκστρατεία καταπολέμησης της διαφθοράς κατ’ εντολή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Εκατοντάδες πρίγκιπες, υπουργοί, επιχειρηματίες τέθηκαν υπό περιορισμό στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ.

Πολλοί παρέμειναν κρατούμενοι για εβδομάδες κι αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο αφού υπέγραψαν συμφωνίες οικονομικής φύσης με την κυβέρνηση, η οποία διαβεβαίωσε κατόπιν πως ανέκτησε ποσό ύψους 400 δισεκ. ριάλ και πλέον (90 δισεκ. ευρώ και πλέον).

Οι εκκαθαρίσεις αυτές είχαν χαρακτηριστεί από επικριτές του παλατιού εκβιασμός και κατάχρηση εξουσίας από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Marfin: Γόνος εύπορης οικογένειας ο «ψηλός» που σπάει την τζαμαρία της τράπεζας - Μάχη για επιπλέον ταυτοποιήσεις

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 12 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα

Δύο τραυματίες από σύγκρουση αστικού λεωφορείου με δύο ΙΧ στον Πειραιά

Βαρύτατο το κατηγορητήριο για τους τρεις συλληφθέντες που εμπλέκονται στις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη!

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 7 ετών σε γιατρό για τον θάνατο 14χρονης μετά από επέμβαση

ΕΛ.ΑΣ: Το θερμικό φορτίο προκάλεσε τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα - Η ανακοίνωση για τους 3 συλληφθέντες

Σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς 64χρονου περιπατητή από τον Όλυμπο χωρίς τις αισθήσεις του

Ιράν: Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μέχρι οι ΗΠΑ αναθεωρήσουν τις θέσεις τους

Αιματηρή καταδίωξη στο Άργος: Απολογούνται οι δύο αστυνομικοί – Σε κρίσιμη κατάσταση ο 20χρονος

Τραμπ: «Χίλιοι πύραυλοι στοχεύουν το Ιράν αν προσπαθήσουν να με δολοφονήσουν»