Τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι της γρίπης επιχειρούν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, ενώ η νόσος επελαύνει στη χώρα μας με ταχύ ρυθμό. Με επείγουσα εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου ζητεί από το ΙΦΕΤ να διαθέτει δωρεάν τα αντιϊκά φάρμακα σε νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία προκειμένου να καλύπτονται οι ασθενείς. Την ίδια στιγμή, οι επιδημιολόγοι συνιστούν έστω και τώρα, που η επιδημία έχει ενσκήψει, τον εμβολιασμό με αντιγριπικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 16 ασθενείς με επιπλοκές από τη γρίπη νοσηλεύονταν σε Εντατικές. Συνολικά, 27 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε κλίνες Εντατικής από τον περασμένο Δεκέμβριο που άρχισε το κύμα της γρίπης να δυναμώνει.


Υψηλός κίνδυνος, χαμηλός ο εμβολιασμός

Η εκτίμηση των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία της γρίπης δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Αναμένεται ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα έχει σημαντική ένταση, και θα αφορά κυρίως σε ομάδες πληθυσμού με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας, δηλαδή με σοβαρά χρόνια νοσήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών.

Αρνητική είναι και η εικόνα για την εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων. Έρευνα του περασμένου μήνα έδειξε ότι μόλις ένας στους πέντε έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Από το 22% των εμβολιασθέντων, το 41,4% ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.


Επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν την έγκαιρη χρήση των αντιϊκών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Συγκεκριμένα, οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊκής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε όλα τα άτομα με σοβαρή νόσο.

Επισημαίνουν, ακόμη, την αναγκαιότητα της τήρησης των «κλασικών» προληπτικών μέτρων όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, τον αερισμό των χώρων, την αποφυγή συγχρωτισμού και την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές.

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

11 μαθητές νεκροί από σύγκρουση μικρού λεωφορείου με φορτηγό στη Νότια Αφρική

Προσέρχονται στο Μαξίμου οι αγρότες για το ραντεβού με Μητσοτάκη

Στάρμερ: «Λάθος» η επιβολή δασμών σε συμμάχους - Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Η χρυσή εποχή των κινεζικών πανεπιστημίων: Ποια κάνουν τη διαφορά στις διεθνείς λίστες

Συναγερμός στο λιμάνι του Πειραιά: ΙΧ έπεσε στη θάλασσα - Σώα η οδηγός

Ξέσπασε «πόλεμος» μετά τις απειλές Τραμπ: Απαράδεκτοι οι δασμοί για τη Γροιλανδία, λένε Νορβηγία - Δανία

«Όλα σείστηκαν»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη σύγκρουση τρένων στην Ισπανία

Επιστολή Τραμπ προς τον Νορβηγό πρωθυπουργό: «Δεν αισθάνομαι πλέον την υποχρέωση να σκέφτομαι αποκλειστικά την ειρήνη»

Μεθυσμένος οδηγός στην Κρήτη παραβίασε όλο τον ΚΟΚ και έπεσε πάνω σε περιπολικό

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Κηφισό για τρεις ημέρες - Ποιες λωρίδες κλείνουν