Σε υπόθεση για μία ελληνική ομάδα έχουν εξελιχθεί οι όμιλοι του Champions League. Η κακοδαιμονία συνεχίζεται και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση παίζει μόνο ο πρωταθλητής την τελευταία επταετία.

Το όνειρο έσβησε και φέτος. Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε απέναντι στην Σταντάρ Λιέγης και δεν θα έχει θέση στη φάση των play-off, που σίγουρα θα είχε πιο δύσκολο αντίπαλο απέναντί του, όμως ποτέ δεν ξέρεις… μπάλα είναι.

Η Ελλάδα έχει να δει εκπροσώπηση από δύο ομάδες στους ομίλους του Champions League από την σεζόν 2006-07. Ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλισμένη την συμμετοχή του ως πρωταθλητής, ενώ η ΑΕΚ πάλεψε και τα κατάφερε απέναντι στην Χαρτς, παίρνοντας την πρόκριση μέσω του τρίτου προκριματικού γύρου με δύο νίκες απέναντι στους Σκωτσέζους.
Από τότε μέχρι και σήμερα τα προκριματικά δεν μας πάνε. Σε συνολικά οκτώ προσπάθειες, ποτέ δεν μπόρεσαν δύο ελληνικές ομάδες να βρεθούν ταυτόχρονα στ’ αστέρια.

Το αρνητικό σερί ξεκίνησε από την ΑΕΚ, όταν αποκλείστηκε εύκολα από την Σεβίλλη το 2007-8 με σύνολο τερμάτων 6-1. Ένα χρόνο αργότερα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έπρεπε να παλέψουν για τα «χρυσά» εισιτήρια αφού ο πρωταθλητής δεν είχε εξασφαλισμένη τη θέση του. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να ξεπεράσουν με άνεση στον δεύτερο προκριματικό το εμπόδιο της Ντιναμό Τιφλίδας (3-0), ενώ στον επόμενο γύρο «λύγισαν» την Σπάρτα Πράγας (3-1) πανηγυρίζοντας την πρόκριση. Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι» την… πάτησαν απέναντι στην Ανόρθωση (3-1), αφήνοντας το «Τριφύλλι» μόνο του.





Μια απ’ τα ίδια και το 2009-10. Οι «αιώνιοι» μπήκαν στον… χορό όμως μόνο ο Ολυμπιακός τα κατάφερε. Οι Πειραιώτες πέρασαν Σλόβαν Μπρατισλάβας (4-0) και Σερίφ (3-0), αλλά ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κάνει –μετά την πρόκριση απέναντι στην Σπάρτα (4-3)- το θαύμα απέναντι στην Ατλέτικο (5-2). Την επόμενη χρονιά ο… άτυχος λεγόταν ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» αν και πάλεψε απέναντι στον Άγιαξ τελικά δεν τα κατάφερε και αποχαιρέτησε το όνειρο από τον τρίτο προκριματικό γύρο (4-4). Το 2011-12 το «Τριφύλλι» ξαναμπήκε στην μάχη όμως και πάλι το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, αφού η Οντένσε έκανε την έκπληξη (5-4).







Ένα χρόνο μετά και πάλι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε απέναντι στην κατάρα όμως δεν τη νίκησε. Αν και ξεκίνησαν ιδανικά περνώντας για… πλάκα (5-0) τη Μάδεργουελ, οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να κάνουν το βήμα στους ομίλους απέναντι στην Μάλαγα (2-0). Η τελευταία πληγή μέχρι την χθεσινή, ήρθε από τον ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» πέρασε μέσω… CAS το εμπόδιο της Μέταλιστ, όμως αν και είχε ελπίδες απέναντι στην Σάλκε, έπειτα από το 1-1 της Γερμανίας, στην Τούμπα δεν τα κατάφερε και έμεινε εκτός (4-3).





Γιάννης Σταυρόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube