Το 2002, η πρώτη σπουδαία φουρνιά της Σενεγάλης είχε χάσει τον τίτλο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από το Καμερούν, στα πέναλτι.

Το 2019, η παρέα του Σαντιό Μανέ είχε χάσει από την Αλγερία. Φέτος όμως, η ομάδα του Παπέ Σισέ του Ολυμπιακού (έμεινε στον πάγκο) πανηγύρισε επιτέλους τον τίτλο, επικρατώντας 4-2 της Αιγύπτου στα πέναλτι μετά το 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση!



Το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Σενεγαλέζους, καθώς μόλις στο 4’ ο Αμπντελμονέμ ανέτρεψε τον Σις μέσα στην περιοχή και έδωσε την ευκαιρία στους τυπικά γηπεδούχους να σκοράρουν με πέναλτι.

Ωστόσο, ο Μανέ είδε τον Γκαμπάσκι να πέφτει σωστά και να αποκρούει την εκτέλεσή του, με το 0-0 να μην αλλάζει.

Η Σενεγάλη συνέχισε να απειλεί με μπαλιές του Σαρ που όμως δεν έβρισκαν αποδέκτες μέσα στην περιοχή, με την ομάδα του Σαλάχ από την άλλη να δυσκολεύεται και να περιορίζεται σε παθητικό ρόλο στο ματς.

Στο 50’ ο Γκαμπάσκι έβγαλε το σουτ του Γκέιγ, με τον Ντιεντιού να μην καταφέρνει να σκοράρει από κοντά τρία λεπτά αργότερα.

Οι Αιγύπτιοι απείλησαν στο 69’, όταν ο Αμπντελμονέμ είχε κεφαλιά άουτ, ενώ αντίστοιχη κατάληξη είχε και η κεφαλιά του Χαμντί στο 75’.

Γκολ τελικά δεν μπήκε και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Ο Γκαμπάσκι είπε τρεις φορές «όχι» σε προσπάθειες του Ντιένγκ στο 92’, στο 100’ και στο 115’, με τον Μεντί να τον μιμείται σε σουτ του Χαμντί στο 117’.

Εντέλει, η κούπα κρίθηκε στα πέναλτι. Μεντί και Γκαμπάσκι μέτρησαν από μία επέμβαση, ωστόσο η εκτέλεση του Αμπντελμονέμ κατέληξε στο δοκάρι για τους επτάκις πρωταθλητές, Αιγύπτιους. Ο Μανέ ήταν αυτός που ανέλαβε την εκτέλεση του πέμπτου πέναλτι των Σενεγαλέζων, με τον σταρ της Λίβερπουλ να σκοράρει και να στέλνει στα ουράνια τους συμπατριώτες του.

Η σειρά των πέναλτι

Κουλιμπαλί 1-0
Ζίζο 1-1
Ντιαλό 2-1
Αμπντελμονέμ δοκάρι
Μπ. Σαρ απόκρουση Γκαμπάσκι
Χαμντί 2-2
Ντιένγκ 3-2
Λασίν απόκρουση Μεντί
Μανέ 4-2



Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

Σενεγάλη (Α. Σισέ): Ε. Μεντί, Μπ. Σαρ, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Σις, Ν. Μεντί, Κουγιατέ (66’ Π. Γκέιγ), Ι. Σαρ (77’ Ντιά), Ι. Γκέιγ, Μανέ, Ντιεντιού (77’ Ντιένγκ).

Αίγυπτος (Κ. Κεϊρός): Γκαμπάσκι, Ασούρ, Αμπντελμονέμ, Ελ Γουένς, Ελ Φοτούχ, Ελνένι, Φατί (99' Λασίν), Ελ Σολεγιά (59’ Τρεζεγκέ), Σαλάχ, Μοχάμεντ (59’ Χαμντί), Μαρμούς (59’ Ζίζο).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Λεβαντόφσκι: «Θα είναι αδύνατο για τους νέους παίκτες να παραμείνουν στην κορυφή, τόσο πολύ καιρό όσο εμείς»

Μέσι: «Θα ήθελα να με θυμούνται ως έναν μεγάλο αθλητή που πάντα πολεμούσε για τους στόχους και τα όνειρά του»

Στις 22 Δεκεμβρίου η ετυμηγορία στην «δίκη Μαραντόνα»-Ξέσπασε σε κλάματα η κόρη του (video)

Λιμπερταδόρες: Νίκησε στα πέναλτι την Φλαμένγκο με ήρωα τον 40χρονο Μουσλέρα και πήγε τελικό η Εστουδιάντες

Αποθεωτική υποδοχή για τον Μέσι στο Οβιέδο ενόψει της βράβευσης από τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας!

Socca Aegean Cup: Η Ελλάδα σήκωσε ξανά το τρόπαιο στο Ρέθυμνο – Ήρωας ο Γιαννόπουλος στον τελικό με την Κροατία

Elite Neon Cup 2026: Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ και Παρί Σεν Ζερμέν στην Ελλάδα για ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό τριήμερο

Μέρλο: «Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο με την Αργεντινή ο Σκαλόνι»

Θύμα ένοπλης ληστείας ο Σέρτζιο Ρίκο και η οικογένεια του

Με σορτσάκι του Παναθηναϊκού προπονείται ο Ρενάτο Σάντσες