Αμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων ζητάνε οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ πιέζουν για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων.

Αν και μέχρι στιγμής είναι σκληρή η διαπραγμάτευση, εντούτοις προχωρά, έστω και με αργούς ρυθμούς. Το βασικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά παρατηρήσεων από ομολόγους του, με κοινό τόπο την αμφισβήτηση της ικανότητας και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αυτές που η ίδια έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της.

Οι απαιτήσεις, σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχο των θεσμών, μιλάμε πλέον για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, για νέο δανεισμό ποσού άνω των 80 δισ., ενώ πριν η συζήτηση αφορούσε το κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος.

Μία σειρά από κράτη - μέλη εξέφρασαν την επιθυμία το ΔΝΤ να συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που αυτό συμφωνηθεί, και ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να συμφώνησε. Επίσης, ζητείται μετ’ επιτάσεως από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της και να μην είναι σε ένα κομμάτι χαρτί αλλά μέρος ενός δεσμευτικού action plan το οποίο θα πρέπει να είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Δηλαδή αύριο θα έπρεπε ήδη να ψηφίζονταν κάποια πράγματα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που σκιάζει την προσπάθεια για συμφωνία.

Απ’ όλες τις πλευρές διαψεύστηκε ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε πρόταση πενταετούς Grexit, όμως είναι ένα σενάριο που θεωρείται ότι έχει συζητηθεί σε γερμανικούς κύκλους.

Επιτακτικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και συζητήθηκε εκτενώς στο τραπέζι του eurogroup, είναι το ομόλογο της ΕΚΤ, που λήγει μόλις σε εννέα ημέρες. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την ανησυχία του για τον συστημικό κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης για την συγκεκριμένη πληρωμή. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε έδειξε να αντιμετωπίζει με παιγνιώδη διάθεση το θέμα και σχολίασε ότι και κατά τη διάρκεια του PSI ανησυχούσαμε για το συστημικό ρίσκο, αλλά τελικά δεν κόστισε πολύ.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που έχει προκαλέσει κυβερνητικούς τριγμούς τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα σε παραμέτρους, όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά γάλακτος, στα αρτοποιεία, την απελευθέρωση των φαρμακείων, και αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε θετικά διακείμενος για τα τρία πρώτα θέματα, αλλά αρνήθηκε καταρχήν να συζητήσει το θέμα των φαρμάκων.

Η συζήτηση συνεχίζεται, σε μια προσπάθεια να μορφοποιηθούν όλα τα ζητήματα, καθώς έχουν διατυπωθεί πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πηγή: Kathimerini

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Συνελήφθη 40χρονος για εμπρησμό στην Τροιζήνα – Εξετάζεται η εμπλοκή του σε 9 ακόμη πυρκαγιές

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου στη Σίφνο

Διασωθέντες από τη σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: «Δεν είχαμε οπτική επαφή, νομίζαμε ότι πέσαμε πάνω σε καλώδια»

Τραγωδία στη Σίφνο: Τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους από την πτώση ελικοπτέρου

Σίφνος: Πτώση ελικοπτέρου κοντά σε κατοικίες - Τυλίχθηκε στις φλόγες

Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 28χρονος που επιτέθηκε με καραμπίνα σε γυναίκα και τον γιο της

Γαστούνη: Συλλήψεις 18 Ρομά για ρευματοκλοπή, μετά την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα

Προκλητική η Τουρκία: Τα θαλάσσια πάρκα βρίσκονται στην τουρκική δικαιοδοσία

Ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει και το Ομάν - «Αν μας σταθεί εμπόδιο στο Ορμούζ»

Στα €13 δισ. η πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα φέτος - Στόχος ο δείκτης χρέους να πέσει κάτω από της Ιταλίας