Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στη Συρία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες. Την ίδια ώρα επιθεωρητές του ΟΗΕ αναζητούν πληροφορίες για τα χημικά όπλα της Δαμασκού. Στο επικίνδυνο «παιχνίδι» καλείται να πάρει θέση και η Ελλάδα.

Ήδη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε, μέσω της διπλωματικής οδού, αίτημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά ζήτησε, επισήμως, τις βάσεις της Σούδας και της Καλαμάτας για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ειδικότερα, η ελληνική συνδρομή θα περιλαμβάνει την παροχή διευκολύνσεων για διέλευση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Για τον ανεφοδιασμό των ξένων δυνάμεων θεωρείται αναγκαία η παραχώρηση των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι εξελίξεις φαίνονται ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Αθήνα να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι μίας ελληνικής εμπλοκής στη σύρραξη, η οποία θεωρείται σχεδόν βεβαία.
Τα δεδομένα εξετάζονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, ενδεικτική των προθέσεων της Αθήνας είναι οι σκληροί χαρακτηρισμοί του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών : «Απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική», αναφορικά με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε 48 ώρες, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί σε μία άλλη φλεγόμενη περιοχή της γειτονιάς μας, την Αίγυπτο.

Ανδρέας Μορφόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πέθανε ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας από τους ιδρυτές της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Ιράν: Έξι νεκροί στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών ετών

Σοβαρός τραυματισμός 16χρονου από πυροβολισμό στην Πρέβεζα - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Κραν Μοντανά: Στους 47 οι νεκροί – Αγνοούνται 16 Ιταλοί

Τροχαίο με 2 τραυματίες στην Αθηνών-Λαμίας: Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία στο ύψος της Βαρυμπόμπης

Τραγωδία στην Ελβετία: Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Μαρτυρίες για «βεγγαλικά» σε μπουκάλια σαμπάνιας

Ταγιάνι: H φωτιά στο Κραν Μοντανά ενδέχεται να προκλήθηκε από πυροτεχνήματα

Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά

Ολλανδία: Παρανάλωμα του πυρός εκκλησία του 1884 στο Άμστερνταμ – 2 νεκροί από πυροτεχνήματα

Ρεβεγιόν άνευ… αλκοόλ - «Πρωτοχρονιάτικο» σαφάρι από την Τροχαία στην Αττική: 6.129 αλκοτέστ, θετικά τα 62