Σε ό,τι αφορά την επιδημία του δάγκειου πυρετού, που πλήττει εννέα πολιτείες αλλά όχι το Χαρτούμ, έχουν καταγραφεί «3.316 μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων 49 θανάτων», πρόσθεσε. Έκανε λόγο για «2.152 ασθενείς και 33 νεκρούς στην Γκανταρέφ», την ώρα που τα νοσοκομεία στις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες έχουν πρακτικά τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για επιδημία ιλαράς και κρούσματα ευλογιάς και πολιομυελίτιδας.

Έπειτα από έξι και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γίνεται λόγος από τα Ηνωμένα Έθνη για πάνω από 9.000 νεκρούς –ο αριθμός αυτός είναι το δίχως άλλο πολύ υποτιμημένος– και σχεδόν έξι εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένους και πρόσφυγες, την ώρα που βασικές υποδομές έχουν πια διαλυθεί. Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη ξανάρχισαν την Πέμπτη.

Οι δυο στρατηγοί έστειλαν αντιπροσώπους στην Τζέντα (Σαουδική Αραβία) για επαφές με Αμερικανούς και Σαουδάραβες μεσολαβητές.

Ωστόσο κάθε συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στα μέρη από τον Απρίλιο κατέρρευσε, δεν έφερε παρά καταπαύσεις του πυρός διάρκειας μερικών ωρών.

Οι συνομιλίες ξανάρχισαν με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είχε γενικά πολλά ερείσματα στο Σουδάν τα χρόνια που ασκούσε τη εξουσία ο δικτάτορας Όμαρ ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε το 2019.

Την τρίτη ημέρα του πολέμου, που ξέσπασε την 9η Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Μπουρχάν ανακοίνωσε πως «αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις» της αφρικανικής χώρας με το Ιράν και ότι οι δύο πλευρές εργάζονται προκειμένου να «ανοίξουν ξανά οι πρεσβείες τους στο εγγύς μέλλον».

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση τη Χαμάς· η Σαουδική Αραβία φέρεται να μην έχει καθόλου καλές σχέσεις με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, καθώς θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στο εμιράτο του Κατάρ, αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή του Κόλπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Στην αγχόνη 23χρονη στο Ιράν για ανάρτηση στα social media - «Γίνετε η φωνή μου»

141 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση μόνο τις τελευταίες 40 ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Στα δικαστήρια ο 22χρονος για τον θάνατο της 20χρονης μετά από χρήση ναρκωτικών σε μουσικό πάρτι στη Θεσσαλονίκη

Συνελήφθη 68χρονος ιερέας στα Γρεβενά για εκδικητική πορνογραφία μετά από καταγγελία της πρώην συντρόφου του

Έφοδος της τουρκικής αστυνομίας στο αντιπολιτευόμενο Halk TV – Σταμάτησε η ζωντανή μετάδοση

Τραμπ: Ανήρτησε AI βίντεο στο οποίο... παίζει με την τίγρη που κατασπάραξε τον 23χρονο

Ψυχικό: Παρίσταναν υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ και άρπαξαν 100.000 ευρώ - Δύο γυναίκες θύματα απάτης

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Οκτωβρίου

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο - Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων προς Αργοσαρωνικό

Καιρός: Ισχυρή κακοκαιρία – Καταιγίδες, χαλάζι και άνεμοι έως 100 χλμ./ώρα