Πολλές φορές η απόσταση που χωρίζει την κόλαση από τον παράδεισο (και τούμπαλιν) είναι μικρότερη απ’ όσο νομίζουμε και κάνει ακόμα πιο ξεχωριστά τα επιτεύγματα κάποιων ανθρώπων, όπως θα καταλάβετε και από την ιστορία της Σπόρτινγκ.

Στην ποδοσφαιρική «κοινωνία» της Πορτογαλίας όλα περιστρέφονται γύρω από τους τρεις «μεγάλους». Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ Λισαβόνας μονοπωλούν τους τίτλους και τις διακρίσεις. Για του λόγου το αληθές, οι τρεις σύλλογοι έχουν κατακτήσει (με το φετινό) τα 85 από τα 87 συνολικά πρωταθλήματα της χώρας! Μόνο η Μπελενένσες το 1945-46 και η Μποαβίστα το 2000-01 έσπασαν την τριπλέτα.

Η εν λόγω τριπλέτα μετατράπηκε σε… δυαρχία εδώ και περίπου 20 χρόνια, αφού «δράκοι» και «αετοί» μοιράζονταν τους τίτλους στη Liga NOS (11 και 7 αντίστοιχα). Φανταζόμαστε ότι στην Πορτογαλία θα κυκλοφορούν ανέκδοτα του στυλ

«Tι δεν έχει δει ένα παιδί 19 ετών; Τη Σπόρτινγκ να κατακτά πρωτάθλημα!».



Κι αφού βίωσαν την απόλυτη καζούρα στην πράσινη πλευρά της πρωτεύουσας, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην «κατάρα» και να επιστρέψουν στον θρόνο. Άλλωστε, το έμβλημα του συλλόγου είναι ένα λιοντάρι… The Lion King!

Ας γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω. Το 2002, η Σπόρτινγκ καθοδηγούμενη από τον πρώην τεχνικό του Παναθηναϊκού, Λάζλο Μπόλονι, έφτασε στο 18ο πρωτάθλημα της ιστορίας της αφήνοντας 5 βαθμούς πίσω της την Μποαβίστα κι ενώ παρέμεινε αήττητη από την 9η αγωνιστική μέχρι την 34η. Επιπροσθέτως, έκανε το νταμπλ, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο επικρατώντας 1-0 της Λεϊσόες στον τελικό.

Απόλυτος πρωταγωνιστής εκείνης της ομάδας ο φορ Μάριο Ζαρντέλ, που πέτυχε 42 γκολ στη λίγκα, ενώ στο ρόστερ της βρίσκουμε τον Δημήτρη Ναλιτζή, αλλά και αρκετά ακόμα γνώριμα πρόσωπα για τους Έλληνες φιλάθλους, όπως ο Πάουλο Μπέντο και ο Ρικάρντο Σα Πίντο. Στο δυναμικό εκείνης της ομάδας ανήκε και ο Ούγκο Βιάνα, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με το σήμερα.



Τι μεσολάβησαν όλα αυτά τα χρόνια; Ένας χαμένος τελικός στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέσα στην έδρα της από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (το 2005), σπατάλη μπόλικων εκατομμυρίων ευρώ και πολλές αποτυχίες, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2017-18, όταν αγριεμένοι οπαδοί των «λιονταριών» έκαναν ντου στο προπονητικό κέντρο της ομάδας και ξυλοφόρτωσαν παίκτες και μέλη του τεχνικού επιτελείου, λίγες ημέρες πριν από τον τελικό Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από την αδύναμη Άβες. Η κόλαση που λέγαμε…

Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπρούνο Φερνάντες, Μπας Ντοστ, Λιέντσον, Ρουί Πατρίσιο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μουτίνιο, Νάνι, Μιγκέλ Βελόσο, Ρίκι φαν Βολφσβίνκελ και Ματίας Φερνάντες, είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία ονόματα που φόρεσαν την πράσινη φανέλα όλα αυτά τα χρόνια, όμως δεν κατάφεραν να οδηγήσουν τη Σπόρτινγκ στη Γη της Επαγγελίας. Παρηγοριά στον… άρρωστο τα 4 Κύπελλα και τα 3 Λιγκ Καπ σε αυτό το διάστημα.

Μια απ’ τα ίδια και στους προπονητές: Ζορζ Ζεσούς, Φερνάντο Σάντος, Ζεσουάλδο Φερέιρα, Λεονάρντο Ζαρντίμ και Μάρκο Σίλβα είναι μερικοί από εκείνους που επιχείρησαν να μιμηθούν τον Λάζλο Μπόλονι, αλλά… μάταιος κόπος. Και το πέτυχε ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη μισητή αντίπαλο των «λιονταριών», Μπενφίκα, την οποία υποστήριζε από παιδί, ενώ αγωνίστηκε εκεί από το 2008 μέχρι το 2017.

Ο λόγος για τον 36χρονο Ρούμπεν Αμορίμ, ο οποίος έγινε ο 5ος μικρότερος -σε ηλικία- τεχνικός που κατακτά τον τίτλο.

«Όλοι γνωρίζετε ότι δεν υποστήριζα τη Σπόρτινγκ όταν ήμουν μικρός. Παρ’ όλα αυτά, με αυτά που έχω βιώσει στην ομάδα, την έχω αγαπήσει», παραδέχθηκε προ ημερών.



Ας δούμε ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν την ομάδα της Λισαβόνας στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια:


1) Ο «μάγος» προπονητής. Ας ξεκινήσουμε με τον αρχιτέκτονα αυτής της επιτυχίας. Στα μέσα της περασμένης σεζόν ανέλαβε την Μπράγκα αντικαθιστώντας τον Ρικάρντο Σα Πίντο και μέσα σε 2 μήνες κατάφερε να τη μεταμορφώσει, φτάνοντας στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ. Το έργο του δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρόεδρο της Σπόρτινγκ, Φεντερίκο Βαράντας, που δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ (!) για να τον αποκτήσει από τους «αρσεναλίστας» (σ.σ. 3ο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία που δόθηκε για προπονητή). Όπως λένε οι παίκτες του, υπήρχαν στιγμές μέσα στη χρονιά που λειτουργούσε ως πατέρας τους, αλλά και ως ένας πολύ καλός ψυχολόγος. Μοναδικό ψεγάδι το γεγονός πως ήταν παρορμητικός, αφού δεν συγκρατούσε τα νεύρα του και κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου μέτρησε 7 αποβολές (και συνολικά 42 ημέρες ποινής). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από δύο μήνες βρέθηκε κατηγορούμενος από την Επιτροπή Προπονητών της Πορτογαλίας, καθώς δεν είχε εκδοθεί το απαιτούμενο δελτίο του κι ενώ είχε υπογράψει συμβόλαιο ως πρώτος προπονητής, με συνέπεια να κινδυνεύει με ποινή αποκλεισμού από κάθε αθλητική δραστηριότητα για 6 χρόνια.



2) Η «ατσάλινη» οπισθοφυλακή. Οι ειδήμονες λένε ότι η άμυνα είναι αυτή που χαρίζει τίτλους και μάλλον έχουν δίκιο, αν αναλογιστούμε το επίτευγμα της Σπόρτινγκ. Με τον Κέρβερο Αδάν κάτω από την εστία και με τριάδα στους στόπερ, από την οποία ξεχώριζε ο «βράχος» Κοάτες, η ομάδα του Αμορίμ κράτησε το μηδέν παθητικό σε 20 από τα 32 ματς και δεν δέχθηκε ποτέ πάνω από 2 γκολ σε έναν αγώνα! Φυσικά και διαθέτει την καλύτερη άμυνα της λίγκας…

3) Σταθερό σύστημα και ομαδικό πνεύμα. Από τη θητεία του στην Μπράγκα, ο Αμορίμ πορεύτηκε με το 3-4-2-1 και δεν το άλλαξε ούτε στη Σπόρτινγκ. Επέμεινε σε αυτό και δικαιώθηκε πανηγυρικά. Οι μοναδικές περιπτώσεις που έκανε μετατροπές στο σχηματισμό της ομάδας του ήταν κατά τη διάρκεια των αγώνων, σε περιπτώσεις που κρινόταν… αναγκαίο. Κι εκεί χωρίς υπερβολές. Σε αυτό να προσθέσουμε και το εξαιρετικό ομαδικό πνεύμα με το οποίο πορευόταν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

«Στη Σπόρτινγκ πάμε όλοι μαζί και όλοι μαζί φεύγουμε», είπε ο προπονητής της.





4) Το εκρηκτικό και ιδανικό μίγμα νιάτων-εμπειρίας. Το πρώτο πράγμα που ήθελε ο 36χρονος τεχνικός των «λιονταριών» ήταν να επιχειρήσει ξεσκαρτάρισμα σε ένα μεγάλο και κάπως δυσλειτουργικό ρόστερ. Μετά την αποχώρηση του Μπρούνο Φερνάντες για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθαν οι πωλήσεις των Ακούνια, Γουέντελ και Βιέτο, που προκάλεσαν αρκετά ερωτήματα για την ποιότητα του ρόστερ. Αλλά ο Αμορίμ ήταν σίγουρος για τους παίκτες του. Εμπιστεύτηκε πολλά νέα παιδιά και τις παραγωγικές Ακαδημίες του συλλόγου, ενώ έδωσε φανέλα βασικού σε αρκετούς ποδοσφαιριστές από 22 ετών και κάτω. Οι Πόρο και Νούνο Μέντες ήταν αναντικατάστατοι σε ρόλο μπακ-χαφ, ο μεσοεπιθετικός Πέδρο Γκονσάλβες δεν έβγαινε από την ενδεκάδα ούτε με… αίτηση, ενώ και οι Ινάσιο, Καμπράλ, Μπραγκάνσα, Ματέους Νούνιες και Τιάγκο Τομάς αποδείχθηκαν χρησιμότατοι στους ρόλους τους. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν τα δάκρυα του 16χρονου Εσούγκο μετά τη συμμετοχή του στον αγώνα με την Γκιμαράες. Ένα ακόμα τρομερό στατιστικό είναι ότι οι Νούνο Μέντες και Τιάγκο Τομάς ήταν αγέννητοι όταν η ομάδα της Λισαβόνας κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα. Δίπλα σε αυτούς υπήρχαν (ή προστέθηκαν) έμπειροι ποδοσφαιριστές, όπως ο Φεντάλ, ο Νέτο, ο Ζοάο Μάριο, ο αρχηγός Κοάτες, που έδωσαν το κάτι παραπάνω με την ωριμότητά τους.

5) Ο «φονιάς» Πέδρο Γκονσάλβες. Ένα… ζιζάνιο που κινούνταν γύρω (και μέσα) από την περιοχή και αποτέλεσε το όπλο του Αμορίμ, που διέκρινε το ταλέντο του 22χρονου μεσοεπιθετικού στην περσινή Φαμαλικάο. Ο Πέδρο Γκονσάλβες ήταν ο πλέον καθοριστικός ποδοσφαιριστής των «λιονταριών», αφού πέτυχε 18 γκολ συνολικά, τα περισσότερα εκ των οποίων χάρισαν πολύτιμους βαθμούς. Ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν, σκόραρε 10 φορές στις 9 πρώτες αγωνιστικές κι έδωσε το έναυσμα που χρειαζόταν η ομάδα του. Επόμενος στόχος του η παρουσία στην αποστολή της εθνικής Πορτογαλίας στο προσεχές EURO, ενώ δεν θα αργήσει η στιγμή που θα «σκάσουν» προτάσεις από μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.



6) Το «άστρο» ή ο «refuse to lose» χαρακτήρας της. Με τη Σπόρτινγκ να τερματίζει 22 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια της περασμένης σεζόν, Πόρτο, ο Αμορίμ ήθελε να εμφυσήσει στους ποδοσφαιριστές του νοοτροπία refuse to lose για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ο Τύπος στην Πορτογαλία έκανε λόγο για «άστρο» και τύχη του 36χρονου προπονητή, αφού η ομάδα του συνέλλεξε 20 συνολικά βαθμούς με γκολ που πέτυχε στο τελευταίο 10λεπτο. Εμείς πάντως διακρίναμε μια ομάδα που αρνούνταν να παραδοθεί, όσες κακοτοπιές κι αν έλαχαν, ακόμα κι αν δεν απέδιδε όπως μπορούσε σε κάποια ματς. Άλλωστε, μετά από 32 αγωνιστικές παραμένει αήττητη (25-7-0). Ξέρετε τι λένε για την τύχη που βοηθάει τους ισχυρούς…

7) Διοικητική ηρεμία. Με τα χρέη να την πνίγουν και τη «λαίλαπα» Μπρούνο ντε Καρβάλιο (σ.σ. πρώην πρόεδρος) να αφήνει πίσω της καμένη γη, ο Φεντερίκο Βαράντας είχε το πιο δύσκολο έργο στην ιστορία του συλλόγου, καθώς έπρεπε να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα και να διώξει την εσωστρέφεια που έτρωγε τα σωθικά της ομάδας. Γιατρός στο επάγγελμα, ανέλαβε τον προεδρικό θώκο των «λιονταριών» τον Σεπτέμβριο του 2018 και δέχθηκε αμέσως αρκετή κριτική από τους φιλάθλους της ομάδας για τις επιλογές του. Κι αφού έκανε αρκετά λάθη, έπαθε και έμαθε. Εμπιστεύτηκε τυφλά το δίδυμο Ούγκο Βιάνα-Ρούμπεν Αμορίμ για αθλητικό διευθυντή και προπονητή αντίστοιχα, απέφυγε τα μεγάλα λόγια και ήταν η «ήρεμη δύναμη» στον δρόμο για την κούπα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι απέναντί του είχε δύο «μεγαθήρια», τον Πίντο ντα Κόστα της Πόρτο και τον Λουίς Φελίπε Βιέιρα της Μπενφίκα, ενώ το μπάτζετ της για την τρέχουσα περίοδο ήταν περίπου το μισό από τους άλλους δύο «μεγάλους».



8) Η «απουσία» ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Η φετινή σεζόν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Σπόρτινγκ, καθώς αποκλείστηκε στα playoffs του Europa League με «βαριά» ήττα από την αυστριακή ΛΑΣΚ Λίντσερ (1-4) τον Σεπτέμβριο. Κι όμως η ομάδα του Αμορίμ μετέτρεψε σε πλεονέκτημα την απουσία ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, αφού επικεντρώθηκε στις εγχώριες διοργανώσεις.

9) Η κατάκτηση του Λιγκ Καπ τον Ιανουάριο. Μεσούσης της περιόδου ήρθε μια κομβική στιγμή για τα «λιοντάρια». Κι αυτό διότι πανηγύρισαν μια «κούπα» που τους ατσάλωσε ακόμα περισσότερο. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Στον ημιτελικό με την Πόρτο βρέθηκαν να χάνουν 0-1 στο 79’, ωστόσο πέτυχαν επική ανατροπή στο φινάλε (86’, 94’) και επικράτησαν 2-1, για να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό, όπου λύγισαν την Μπράγκα (1-0). Αυτός ο τίτλος έδωσε αέρα υπεροχής και τρομερή αυτοπεποίθηση στη νεανική ομάδα.



10) Άκρως ανταγωνιστική στα μεγάλα παιχνίδια.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα ντέρμπι συνήθως δεν κρίνουν τίτλους και πρωταθλήματα. Μόνο που στην περίπτωση της Σπόρτινγκ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο, κυρίως για λόγους ψυχολογίας. Η ομάδα της Λισαβόνας δεν έχασε από την Πόρτο (δύο ισοπαλίες στο πρωτάθλημα, μία νίκη στο Λιγκ Καπ), επικράτησε της Μπενφίκα (1-0 εντός) με γκολ στο 92’ και πανηγύρισε 3 νίκες κόντρα στην Μπράγκα σε πρωτάθλημα και Λιγκ Καπ: εκείνο το διπλό στις 25 Απριλίου (0-1) στην Πεδρέιρα με γκολ στο 81’ κι ενώ αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 18’ ήταν το ηχηρότερο μήνυμα.

Τα «λιοντάρια» έγιναν ξανά «βασιλιάδες»!



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form