«Την εβδομάδα που έρχεται θα έχουμε τις πρώτες προτάσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με τα θέματα που έχουν τεθεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η πρώτη αφορά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείματα του μέλλοντος, με οδηγία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δεύτερη είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο στην Ευρώπη που θα αξιοποιεί τους ρύπους και θα διοχετεύει πόρους στα κράτη μέλη με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο για να μπορέσουμε να έχουμε την αναγκαία ρευστότητα και τον δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές στην Ευρώπη και τα κράτη μέλη θα είναι αρκετές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι αυτά που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν.

Συγκεκριμένα, είπε ότι πρόκειται να νομοθετηθεί σε λίγες ημέρες ο νέος χαμηλότερος μόνιμος ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι παραμένει η δέσμευση για μείωση της ανεργίας και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι γενναία και ρεαλιστική.

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια, είπε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι με βάση τις εκτιμήσεις ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί μεγαλύτερη ενίσχυση για να επιδοτηθεί ποσοστό της αύξησης του ενεργειακού κόστους. 

«Δεν μπορούμε να το καλύψουμε όλο. Καμία χώρα δε μπορεί μόνη της να καλύψει αυτή την τεράστια αύξηση του κόστους», επεσήμανε.

Η βούληση της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να αποφασίσει για μια ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. 

Για τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είπε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκταση του πολέμου στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.»

Ενδεικτικά, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος η αίσθηση ήταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Δύο εβδομάδες μετά η εκτίμηση είναι ότι περίπου οι σημερινές τιμές θα παραμείνουν για όλο το 2022, είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5% από 3,4% για το 2022.

«Η χώρα μας θα έχει και πάλι ισχυρή ανάπτυξη, αλλά αν υπάρχουν αυτές οι εκτιμήσεις θα επηρεαστεί και η Ελλάδα», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπάρχει το κόστος της αβεβαιότητας που αυξάνει το κόστος δανεισμού και υπάρχει και το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η στήριξη της Ουκρανίας και των προσφύγων, καθώς και η βοήθεια στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά που πλήττονται.
 
Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κασσελάκης: «Πάνω από το πτώμα μου συνεργασία με Τσίπρα» – Αιχμές κατά Τζάκρη για την αποχώρησή της

Έκρηξη στο Μονακό: Για πιθανή τρομοκρατική επίθεση κατά του ολιγάρχη κάνουν λόγο οι αρχές - Δείτε βίντεο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου

Δίκη για τα Τέμπη: Σήμερα αποφαίνεται η εισαγγελέας για τα νέα αιτήματα των συνηγόρων υποστήριξης

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα: Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφές εισφορών από 1η Ιουλίου

Μυτιλήνη: Νεκρός στη θάλασσα βρέθηκε ο παπα-Στρατής που ανέδειξε το προσκύνημα του Μανταμάδου

Θεσσαλονίκη: Δύο τραυματίες μετά από συμπλοκή στη Νικόπολη

Δολοφονία 15χρονου στην Καλλιθέα: Προφυλακίστηκαν ο δράστης και άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Πιθανό νέο πολιτικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Επένδυση Τραμπ στην Axon λίγο πριν το συμβόλαιο-μαμούθ για Taser της ICE