Σε πέντε άρθρα του Συντάγματος και σε ένα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) προσκρούει η Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε 12 Ιανουαρίου 2016 και συνεχίζει έως σήμερα (το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε στοχευμένη αποχή), σύμφωνα με δυο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν.

Σύμφωνα με τις υπ΄ αριθμ. 1466 και 1467/2017 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων συνιστά μεν «νόμιμο μέσο δράσης των Δικηγορικών Συλλόγων και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα ή σε άλλες υπερνομοθετικές διατάξεις», υπόκεινται όμως σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τη φύση της δικαιοδοτικής λειτουργίας ως μιας από τις τρεις κρατικές λειτουργίες, η οποία δεν νοείται να παραλύει σε ένα κράτος δικαίου από πράξεις ή παραλείψεις των δικηγόρων, οι οποίοι συμβάλλουν στην απονομή της Δικαιοσύνης ως συλλειτουργοί της».

Οι αποφάσεις για την αποχή ήταν διαδοχικές (πριν λήξη η μία αποχή αποφασιζόταν η επόμενη), με τα ίδια αιτήματα και το ίδιο πλαίσιο χορήγησης αδειών στους δικηγόρους προκειμένου να μπορούν να παρίστανται ενώπιον των δικαστηρίων σε ορισμένες μόνο υποθέσεις και είχαν συνολικά μεγάλο διάστημα αποχής, δηλαδή ο συνολικός χρόνος αποχής «έχει υπερβεί κατά πολύ τον επιτρεπόμενο βραχύ χρόνο αποχής».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνη, αποφάνθηκαν ότι η πανελλαδική αποχή διαρκείας παραβιάζει βασικές προστατευόμενες Συνταγματικές αρχές, που είναι:

-Το άρθρο 25 του Συντάγματος που καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας και απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος.

-Το άρθρο 26 που καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης,

-Το άρθρο 20 του Συντάγματος που καθιερώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας,

-Το άρθρο 5 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας,

-Το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που καθιερώνει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα των διαδίκων να υπερασπίζουν τις υποθέσεις τους με δικηγόρο της εκλογής τους.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι δικηγόροι Αντώνιος Ξενάκης και Παναγιώτης Καλαντζάκος και στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών περί αποχής.

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Συνελήφθη στο Μαρόκο ο αρχηγός μεγάλου κυκλώματος διακίνησης χασίς – Κατασχέθηκαν σχεδόν 11 τόνοι ναρκωτικών

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του;

Τραγωδία στον Πύργο Ηλείας: Νεκρή 55χρονη και τρεις τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση ΙΧ - Δείτε βίντεο, φωτογραφίες

Φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή στη γυναίκα που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό κατ’ εξακολούθηση

Πώς θα λειτουργήσουν μετρό και τραμ την 28η Οκτωβρίου

Δίκη για τα Τέμπη: Εισαγγελική πρόταση για τα έγγραφα της Κομισιόν και επιφύλαξη για τους γενικούς γραμματείς

Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στα Εξάρχεια: Στο σημείο κλιμάκιο ΤΕΕΜ

Pizza Fan - Χωριάτικο: Διασυνδέσεις των δραστών με ελεγκτικές υπηρεσίες - «Προειδοποιημένο» το κύκλωμα

Εντοπίστηκαν 18 κιλά κοκαΐνης σε όχημα στο λιμάνι του Λαυρίου - Συνελήφθη 43χρονος

Πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στον σταθμό ηλεκτρικού Αγίου Νικολάου