Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 17 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε καταλήξει στην επέκταση της συμφωνίας (MDCA-Mutual Defense Cooperation Agreement) για ένα χρόνο, αντί της πενταετούς που αρχικά ετέθη, μεταξύ άλλων και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο. Υπενθυμίζεται πως το πλέον σημαντικό σκέλος της συμφωνίας αφορά τη χρήση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης στη Σούδα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικανών.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από προχθές, 29 Αυγούστου, καθώς το κείμενο των ρηματικών διακοινώσεων που την καθορίζουν, αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρακτικά, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, η οποία επικυρώνει μια συμφωνία η οποία ετέθη για πρώτη φορά σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου του 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο. Ακόμη και το κείμενο που υπογράφουν ως συμβαλλόμενοι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που τίθεται σε διαπραγμάτευση τα τελευταία 27 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο τυπικό κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης που αναρτήθηκε ως ΦΕΚ, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ούτε, βέβαια, για την αμοιβαιότητα αυτής, εν ολίγοις τα πιθανά ανταλλάγματα που θα μπορούσε να έχει ζητήσει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον. Ολα αυτά αποτελούν μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία, με διαπραγματεύσεις και συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν σταματήσει να εξελίσσονται σε πολλαπλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται κυρίως για την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αναφύονται στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτά. Σε στρατιωτικό επίπεδο οι συζητήσεις είναι πολύ πιο ουσιαστικές, ιδίως στο σκέλος της αμυντικής συνεργασίας, κάτι το οποίο φαίνεται από την αυξημένη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Αντιθέτως, πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στο θέμα των εξοπλισμών.

Η Αθήνα έχει ζητήσει επανειλημμένως διευκολύνσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους για τον εκσυγχρονισμό ή (αργότερα) την προμήθεια αεροσκαφών, αλλά και ναυτικών μονάδων.

Πηγή: kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Θλίψη στο χώρο του ποδοσφαίρου και της δημοσιογραφίας, πέθανε ο Σταύρος Πετρακόπουλος

Κραν Μοντανά: «Η αστυνομία δεν με άφηνε να περάσω», δήλωσε ο αδερφός της 15χρονης Ελληνίδας

Καιρός: Έρχεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2026

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκαν 113 από τους 119 τραυματίες - Η φωτιά ξεκίνησε από κεριά

Κραν Μοντανά: «Να αποδοθούν ευθύνες», ζητά Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι από το σημείο της τραγωδίας

Στην τελική ευθεία οι έρευνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο 3 εγκληματικές οργανώσεις σε Κρήτη, Κοζάνη και Τρίκαλα

Χειροπέδες σε 13χρονο και 15χρονο που λήστεψαν παρέα 4 ανηλίκων που έλεγαν τα κάλαντα στην Πεύκη

Έπεσε η κεραία της ΕΡΤ στη Σούδα - Υποψίες για δολιοφθορά, κομμένα τα συρματόσχοινα που συγκρατούσαν τον ιστό

Έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του - Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Αγνοείται 15χρονη ελληνικής καταγωγής, μόνιμη κάτοικος Ελβετίας