ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί αύριο Τρίτη στο Τελ Αβίβ, όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το Ελιζέ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) την προσεχή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ αύριο και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε σήμερα, Δευτέρα.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, κατά τις οποίες τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 30 ήταν Γάλλοι πολίτες. Επίσης επτά Γάλλοι συνεχίζουν να φέρονται ως αγνοούμενοι: μία νεαρή γυναίκα είναι υπό το καθεστώς ομηρίας και «για τους άλλους έξι υπάρχει μια πιθανότητα ομηρίας, αλλά χωρίς βεβαιότητα», είχε δηλώσει ο Μακρόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν μεταβεί ήδη στο Ισραήλ, όπως και το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Μακρόν επανέλαβε από την πλευρά του την Παρασκευή ότι θα μετέβαινε στη Μέση Ανατολή αν κατάφερνε «να λάβει χρήσιμα στοιχεία» για την περιοχή χάρη στο ταξίδι αυτό.

Επικαλέστηκε τότε, ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, την «ασφάλεια του Ισραήλ», «την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων», τη μη κλιμάκωση της σύγκρουσης και την επανάληψη μιας «πολιτικής διαδικασίας» προς μια λύση δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε αμέριστη υποστήριξη στους Ισραηλινούς, στο «δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα», αλλά ζήτησε επίσης μια ισραηλινή απάντηση «στοχευμένη» κατά της Χαμάς στη Γάζα για να «σωθούν» οι Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνικά για τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ με τον Μακρόν, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον Ολαφ Σολτς, την Τζόρτζια Μελόνι και τον Ρίσι Σούνακ.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ανατροπή στο διπλό φονικό στο Αίγιο: Δεν βρέθηκαν DNA, ίχνη πυρίτιδας ή αίμα στα ρούχα του 65χρονου

Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη ποινή 18 μηνών στον 63χρονο που παρενόχλησε 8χρονη στο άλσος Συκεών

Θλίψη στην Πάτρα: Κατέληξε νήπιο στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε δύο νεαρά αδέλφια για την αρπαγή του 25χρονου – Πώς έγινε η απόπειρα απαγωγής

Hellenic Train: Προσωρινές τροποποιήσεις δρομολογίων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη από 22 έως και 24 Ιουνίου

Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα συμπληρώνεται μετά από 220 χρόνια - Απομακρύνθηκαν τα ικριώματα

Οι άνδρες πιέζονται οικονομικά και δεν νιώθουν πια «κουβαλητές»

Στις 2 Ιουλίου θα συνεχιστεί η δίκη Λιγνάδη - Απορρίφθηκε το αίτημα για διορισμό ψυχολόγου

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με τραυματία - Συνελήφθη 45χρονος με μέθη

Θανατηφόρα παράσυρση 42χρονου πεζού στο Ηράκλειο