Μηνύσεις σε βάρος 18 influencers, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε προανακριτική διαδικασία, έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο των ελέγχων για την αντιμετώπιση της παράνομης προώθησης τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου κατά του παράνομου τζόγου, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη να στέλνει σαφές μήνυμα προς όσους αξιοποιούν τη δημοφιλία και την απήχησή τους για την προώθηση παράνομων παιγνίων.
«Το Διαδίκτυο δεν είναι ζούγκλα. Η δημοφιλία δεν προσφέρει ασυλία και η επιρροή συνεπάγεται ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όποιος χρησιμοποιεί τη δύναμη και την απήχησή του για να προωθεί παράνομο τζόγο θα εντοπίζεται, θα ελέγχεται και θα αντιμετωπίζει τις προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες.
Η αυστηροποίηση των ελέγχων έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η παράνομη αγορά τυχερών παιχνιδιών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2025 παίχτηκαν περίπου 1,8 δισ. ευρώ στην παράνομη αγορά, ενώ περίπου 900.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε παράνομα παίγνια. Παράλληλα, περίπου 15.000 ιστότοποι είχαν ενταχθεί στη blacklist.
Νέα εργαλεία και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ
Στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο, ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες και τα διαθέσιμα εργαλεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ενώ το Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων ενισχύθηκε με ειδικές ανακριτικές αρμοδιότητες.
Παράλληλα, προβλέφθηκαν 110 οργανικές θέσεις στην ΕΕΕΠ, εκ των οποίων οι 40 αφορούν ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ενώ θεσπίστηκε η δυνατότητα άμεσης επιβολής διοικητικών κυρώσεων για παράνομη διαδικτυακή προώθηση.
Τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν έως και τις 50.000 ευρώ για κάθε παράβαση, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος για όσους επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση παράνομων παιγνίων.
Το πρόβλημα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός, γίνεται ολοένα πιο σύνθετο, καθώς ο παράνομος τζόγος μεταφέρεται διαρκώς σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες. Παράνομοι ιστότοποι μπορούν να αλλάζουν διευθύνσεις και να επανεμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η προώθηση μπορεί να γίνει μέσα από ένα link, ένα βίντεο, έναν influencer ή έναν streamer και να φτάσει άμεσα σε μεγάλο κοινό.
Στο «κυνήγι» των παράνομων δικτύων η τεχνητή νοημοσύνη
Για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών, οι αρμόδιες αρχές στρέφονται και σε νέα ψηφιακά εργαλεία, μεταξύ άλλων στην τεχνητή νοημοσύνη.
Στόχος είναι να μπορούν να χαρτογραφούνται παράνομα δίκτυα, να εντοπίζονται ταχύτερα παράνομοι ιστότοποι και τα κανάλια μέσω των οποίων προωθούνται και στη συνέχεια να προχωρά ο αποκλεισμός τους, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τους παρόχους πρόσβασης.
«Η τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργεί ως ασπίδα της παρανομίας. Πρέπει να γίνει εργαλείο για την αντιμετώπισή της», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, με την έμφαση να δίνεται στην αξιοποίηση δεδομένων και σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων ώστε το κράτος να μπορεί να εντοπίζει την παρανομία πριν αυτή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Πηγή: Kathimerini.gr