Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις σε συνδυασμό με την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο.

Πιο αναλυτικά, ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου ανέφερε ότι «ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η αναστολή των περικοπών δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Και συνέχισε: «Ωστόσο, η αναστολή του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040. Επιπλέον, η εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Πηγή: www.skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Νέος θάνατος κρατουμένου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα – Νεκρός 62χρονος

Απειλές για βόμβες σε αεροσκάφη: «Υπογραφή» ρωσικής εξτρεμιστικής οργάνωσης

«Περιττή γραφειοκρατία»: Οι ΗΠΑ μπλόκαραν γαλλική πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ΑΙ

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Βίντεο από την επίθεση στο Μαθηματικό με τους 3 τραυματίες

Πέντε νέα εγχώρια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα - Συνολικά 53 θάνατοι

Δύο θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα -156 νέες εισαγωγές COVID-19

Μέγκαν Μαρκλ: Και ο αδελφός της στο μικροσκόπιο της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Προσωρινά κρατούμενος ο 37χρονος φερόμενος εγκέφαλος της ΜΚΟ για τα παιδιά με καρκίνο - Τι είπε στον ανακριτή

Σοκ στη Γερμανία από τον αιφνίδιο θάνατο του Βαυαρού Αϊβάνγκερ

Τα εργαστήρια κατέληξαν στον μηχανισμό θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη