Σε θεωρητικό επίπεδο, η Νότια Κορέα αναμένεται να αποτελέσει το… σάκο του μποξ, στον όμιλο. Μήπως, όμως, τα ίδια δεν γράφαμε και το 2002; Όταν σε πείσμα όλων -σύμφωνοι, μαζί και με την πολύτιμη βοήθεια της διαιτησίας- οι Ασιάτες κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την τετράδα! Προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί βέβαια κάτι ανάλογο, αλλά διαθέτουν δυο τρεις ικανότατες μονάδες που θα αποζημιώσουν όποιον καθίσει να δει ένα ματς τους…

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Η Νότια Κορέα τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου στην προκριματική φάση της ασιατικής ζώνης, πίσω από το πρωτοπόρο Ιράν και μπροστά από την Συρία, το Ουζμπεκιστάν, την Κίνα και το Κατάρ κι έτσι πήρε την απευθείας πρόκριση για τα τελικά της; Ρωσίας. Είχε απολογισμό τεσσάρων νικών, μαζί με τρεις ισοπαλίες κι άλλες τόσες ήττες, ενώ σημείωσε 11 γκολ και είδε την εστία της να παραβιάζεται 10 φορές. Αγαπημένο της σκορ; Το 3-2, το οποίο και συναντάμε σε τρεις αγώνες της… Πρώτοι σκόρερ της ομάδας του Σιν Τάε Γιόνγκ αναδείχθηκαν οι Κι Σουνγκ Γιουένγκ και Κου Για Τσέολ, αμφότεροι με δύο τέρματα.

Το «αστέρι»



Το να είσαι μόνο 25 ετών και να θεωρείσαι ο ηγέτης της ομάδας σου, είναι ένα μεγάλο «παράσημο». Κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση του Σον Χέουνγκ Μιν, του διεθνούς πρώην επιθετικού των Αμβούργου και Μπάγερ Λεβερκούζεν και νυν της Τότεναμ. Ο Σον Χέουνγκ Μιν έχει 63 εμφανίσεις με το εθνόσημο ενώ έχει πετύχει και 20 γκολ, με αποτέλεσμα να είναι πρώτος στη σχετική λίστα! Μπορεί να παίξει με ευκολία και στιες τρεις θέσεις της επίθεσης, ενώ στο παρελθόν δοκιμάστηκε και σε ρόλο κρυφού επιθετικού. Παίζει πολύ έξυπνα στον χώρο, διαθέτει καλό ρυθμό και χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια εξίσου, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικός για παιχνίδι αντεπιθέσεων.

Αξίζει να τον δεις



Μια ακόμα περίπτωση ποδοσφαιριστή που δεν εμπίπτει ακριβώς στην κατηγορία του ανερχόμενου, αλλά από την άλλη δε μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει και… απαρατήρητος είναι αυτή του Κι Σουνγκ Γιουένγκ. Ο μέσος της Σουόνσι, άλλωστε, είναι ο αρχηγός της Νότιας Κορέας και ετοιμάζεται να «σπάσει» το… φράγμα των 100 συμμετοχών με τους «κόκκινους», τους οποίους «υπηρετεί» από το 2007. Στα 29 του χρόνια, ο Κι Σουνγκ Γιουένγκ διαθέτει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, φημίζεται για την ακρίβεια του στο passing game και τα δυνατά σουτ που εξαπολύει, ενώ αποτελεί την… πατρική φιγούρα μέσα στα αποδυτήρια, αφού δεν είναι λίγοι οι συμπαίκτες του που τον συμβουλεύονται για θέματα εντός και εκτός γηπέδων!

Πιθανή ενδεκάδα



Η αποστολή:



Τερματοφύλακες:
Κιμ Σέουνγκ Γκιού (Βίσελ Κόμπε), Κιμ Τζιν Χιεόν (Σερέζο Οσάκα), Τσο Χιούν Γου (Νταεγκού).

Αμυντικοί:
Κιμ Γιούνγκ Γκουόν (Γκουανγκζού Εβεργκράντε), Τζανγκ Χιούν σου (Τόκιο), Τζουνγκ Σέουνγκ Χιούν (Σάγκαν Τόσου), Γιούν Γιόνγκ Σουν (Σεονγκνάμ), Οχ Μπαν Σουκ (Τζεζού Γιουνάιτεντ), Κιμ Μιν Γου (Σανγκτζού Σανγκμού), Παρκ Τζου Χο (Ουλσάν Χιουντάι), Χονγκ Τσουλ (Σανγκτζού Σανγκμού), Γκο Γιο Χαν (FC Σεούλ), Λι Γιόνγκ (Τζεονμπούκ Χιουντάι Μότορς).

Μέσοι:
Κι Σουνγκ Γιουένγκ (Σουόνσι), Τζουνγκ Γου Γιούνγκ (Βίσελ Κόμπε), Τζου Σε Γιόνγκ (Ασάν Μουγκούνγκχουα), Κου Τζα Τσέολ (Άουγκσμπουργκ), Λι Τζάε Σουνγκ (Τζεονμπούκ Χιουντάι Μότορς), Λι Σέουνγκ Γου (Βερόνα), Μουν Σέον Μιν (Ιντσεόν Γιουνάιτεντ).

Επιθετικοί:
Κιμ Σιν Γουκ (Τζεονμπούκ Χιουντάι Μότορς), Σον Χέουνγκ Μιν (Τότεναμ), Χουάνγκ Χι Τσαν (Σάλτσμπουργκ).

Στην άκρη του πάγκου



Ο Σιν Τάε Γιόνγκ πήρε το χρίσμα του ομοσπονδιακού εκλέκτορα της Νότιας Κορέας τον Ιούλιο του 2017, μετά την απόλυση του Ούλι Στίλικε και παρά τις αντιξοότητες κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην 10η παρουσία της σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Νωρίτερα, υπήρξε προπονητής της Εθνικής Κ-23 από τον Φεβρουάριο του 2015, μέχρι να έρθει η… προαγωγή του. Ως ποδοσφαιριστής ο Σιν Τάε Γιόνγκ αγωνίστηκε στη θέση του επιτελικού μέσου και έφτασε συνολικά τα 297 παιχνίδια, προτού αποσυρθεί λόγω ενός τραυματισμού στον αστράγαλο. Τον ακολουθεί το προσωνύμιο… «Ασιάτης Μουρίνιο», ενώ στο παλμαρέ του 49χρονου κόουτς βρίσκεται και το ασιατικό Champions League με την Σεονγκνάμ Ίβα Τσουνμα, το 2010!

Πότε παίζει

- 17 Ιουνίου: Σουηδία-Νότια Κορέα (15:00)
- 23 Ιουνίου: Νότια Κορέα-Μεξικό (18:00)
- 27 Ιουνίου: Νότια Κορέα-Γερμανία (17:00)

Που στοχεύει

Η Νότια Κορέα ήταν συνδιοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, μαζί με την Ιαπωνία. Αποτέλεσμα; Μια εντελώς απρόσμενη και ταυτόχρονα διόλου ευκαταφρόνητη τέταρτη θέση! Υπό τις οδηγίες του Γκους Χίντινγκ, οι Ασιάτες κατάφεραν να περάσουν τότε τα «εμπόδια» των Πολωνίας, ΗΠΑ και Πορτογαλίας, με δύο νίκες και μια ισοπαλία. Στη συνέχεια, απέκλεισαν την Ιταλία ενώ στα προημιτελικά πέταξαν εκτός συνέχειας την Ισπανία, στα πέναλτι κι ενώ προηγουμένως είχαν ακυρωθεί… δυο γκολ των Ιβήρων! Ακόμα κι έτσι, η Νότια Κορέα παραμένει η πρώτη ασιατική ομάδα που έχει φτάσει στην τετράδα ενός Μουντιάλ, όπου εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 2014. Ούτε λόγος βέβαια για κάτι παραπάνω πέραν των… τιμητικών εμφανίσεων και της αποφυγής των συντριβών…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube