Ένα νοσοκομειακό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης συνετρίβη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στην περιοχή Γκρομπάλια της Τυνησίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι 11 επιβαίνοντες σε αυτό, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην ηγέτης μιας ισλαμιστικής λιβυκής οργάνωσης.

Ο Μέφταχ αλ Μαμπρούκ Ίσα αλ Νταουάντι, ο πρώην εμίρης της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχόμενης Ομάδας (ΛΙΜΟ), που διορίστηκε υπουργός μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, ήταν «ασθενής» και διακομιζόταν στην Τύνιδα όπου επρόκειτο να νοσηλευθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Πρώην τζιχαντιστής, ο σεΐχης Νταουάντι συμμετείχε στην πρώτη μεταβατική κυβέρνηση του Αμπντελραχίμ αλ Κιμπ (2011- 2012) στην οποία είχε διοριστεί υφυπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων των Μαρτύρων, των Αγνοουμένων και των Τραυματιών της Επανάστασης.

Ο Νταουάντι ήταν μεταξύ των πρώτων ιδρυτών της ΛΙΜΟ, που είχε στόχο να ανατρέψει το καθεστώς Καντάφι για να το αντικαταστήσει με ένα ισλαμικό κράτος.

Κυνηγημένος από το καθεστώς, είχε όπως και άλλοι βρει καταφύγιο στο Αφγανιστάν, πριν εκδοθεί στις αρχές της Λιβύης το 1992. Έπειτα από 18 χρόνια στην φυλακή, αποφυλακίστηκε την παραμονή της εξέγερσης στη Λιβύη και συνέβαλε στην πτώση του Καντάφι.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν «ένα Αντόνοφ 26 εγγεγραμμένο (με τον κωδικό) 5 Alpha Delta Oscar Whiskey —5ΑDOW— της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σοφιάν Μπεζάουι, ένας υπεύθυνος του πύργου ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Καρθάγη της Τύνιδας όπου κατευθυνόταν το αεροσκάφος.

«Σύμφωνα με τον ελεγκτή εναέρια κυκλοφορίας που επικοινώνησε τελευταίος μαζί του, το τελευταίο μήνυμα του πιλότου ήταν "ο κινητήρας έχει πιάσει φωτιά"», προσέθεσε ο υπεύθυνος.

Το στρατιωτικό νοσοκομειακό αεροπλάνο συνετρίβη στην περιοχή της πόλης Γκρομπάλια, 40 χλμ. νοτίως της Τύνιδας. Το αεροπλάνο συνετρίβη σ' έναν αγρό, στα περίχωρα του χωριού Νιάνου, δήλωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο. Καμία κατοικία γύρω από το σημείο της συντριβής δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές.

«Το αεροπλάνο έπεσε στις 01:30 (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδας) το πρωί (. . .) και σε αυτό επέβαιναν ένδεκα άνθρωποι: τρεις γιατροί, δύο ασθενείς και έξι μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Μόνγκι Ελ Κάντι.

«Το αεροπλάνο τυλίχθηκε στις φλόγες, τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας έφθασαν στο τόπο του δυστυχήματος και απομάκρυναν τα απανθρακωμένα πτώματα» από τα συντρίμμια, προσέθεσε ο ίδιος.

«Οι έρευνες συνεχίζονται για την εύρεση των μαύρων κουτιών» είπε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο στρατηγός Τάουφικ Ραχμούνι, στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.

Πηγή: www.newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Αγροτικά μπλόκα: Έκλεισε το ρεύμα εξόδου στα διόδια Μαλγάρων - Τι ισχύει σε Χαλκιδική, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Καβάλα

Θρίλερ στην Τουρκία: Η ΜΙΤ ανέκρινε αεροσυνοδό με κυπριακή υπηκοότητα για την πτώση του Falcon!

Εξαφάνιση 16χρονης: Πούλησε κοσμήματα πριν ταξιδέψει στην Αθήνα-Τι λέει ο οδηγός ταξί που τη μετέφερε

Novartis: Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στον Άρειο Πάγο για τρίτη φορά η υπόθεση

Στις 15:00 το ραντεβού Μητσοτάκη με τους αγρότες - Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση

Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Άλμα 13% στις τιμές κρέατος και 8,4% στα ενοίκια

Novartis: Ενοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Τελεσίγραφο Στάρμερ στο X για το Grok: «Αν δεν το ελέγξετε εσείς, θα το κάνουμε εμείς»

Κρις Ρόκος: Ο «αόρατος» μάγος των αγορών που κέρδισε μισό δισεκατομμύριο ευρώ το 2025 είναι ελληνικής καταγωγής