Υπό ισχυρή πίεση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το σοκ που προκάλεσαν στη διεθνή κοινότητα οι σαρωτικοί δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να στρέφει τους επενδυτές σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία υπό τον φόβο μια επερχόμενης παγκόσμιας ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, μετά τη χθεσινή «βουτιά» κατά 2,57%, σημειώνει σήμερα νέες απώλειες άνω του 2,2%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται ο τραπεζικός κλάδος που «βυθίζεται» κατά 5,8% καθώς και ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, με τον υποδείκτη του κλάδου πολυτελών ειδών να σημειώνει πτώση 5,2%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή του σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών.

«Βουτιά» άνω του 9% σημειώνουν επίσης οι μετοχές των ναυτιλιακών κολοσσών Maersk και Hapag-Loygd, που θεωρούνται βαρόμετρα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέσω φόβων ότι οι δασμοί θα πλήξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50, με τα «βαριά» χαρτιά της ευρωζώνης, σημειώνει επίσης ισχυρές απώλειες άνω του 2%.

Στο «βαθύ» κόκκινο κινούνται και τα επιμέρους χρηματιστήρια του μπλοκ. Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 1,9%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,5%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 διολισθαίνει κατά 1,7%.

Πολύ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στην Ιταλία σημειώνει «βουτιά» άνω του 4,4%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 κατρακυλά σχεδόν 4% χαμηλότερα.

Με «βαριές» απώλειες έκλεισε η Ασία
Το σοκ των δασμών του Τραμπ βύθισε στο κόκκινο και τα χρηματιστήρια Ασίας-Ειρηνικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 2,80%, έχοντας ενδοσυνεδριακά υποχωρήσει έως και 4% χαμηλότερα, και πλέον κινείται 20% χαμηλότερα από το υψηλό του τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με «βουτιά 3,37%.

Στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας ο δείκτης Kospi έκλεισε με απώλειες 0,86% ενώ αντίθετα ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχωρεί ενισχύθηκε κατά 0,57%, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για την οριστική καθαίρεση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 τερμάτισε την ημέρα με πτώση 2,44%, διολισθαίνοντας σε περιοχή διόρθωσης, καθώς έχει κατρακυλήσει 11% χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό του τον Φεβρουάριο.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ένταση στα Εξάρχεια μετά τα μεσάνυχτα: Επίθεση με μολότοφ και προσαγωγές - Δείτε βίντεο

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Τελευταία εβδομάδα εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα

Χανιά: Αυτοκίνητο συγκρούεται με ταξί και αναποδογυρίζει στη μέση του δρόμου

Καιρός: Έρχεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα φτάσει τους 35 βαθμούς

Σερβία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Νόβι Σαντ ζήτησαν πρόωρες εκλογές

Πρόταση-κόλαφος από την εισαγγελέα για τη Μουρτζούκου: «Είχε πλήρη διαύγεια - Χωρίς καμιά ενοχή»

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώνονται Μεσοχώρια και Ραπταίοι - Μήνυμα 112

Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Αγγελόκαστρο και Άνω Αλμυρή στην Κορινθία

Το Ιράν κλείνει ξανά το Ορμούζ «λόγω παραβίασης του Μνημονίου Κατανόησης»

Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 203 χλμ. στην Αθηνών-Κορίνθου - Προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικούς