Η Αγγλία παρέμενε αήττητη στην έδρα της από το 1871 κόντρα σε μη βρετανική ομάδα, αλλά έμελλε εκείνα τα ενενήντα λεπτά να άλλαζαν τη μορφή στο άθλημα που ξέρουμε. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι Μαγυάροι κέρδισαν, ούτε η διαφορά στο σκορ με αυτό το απίθανο 3-6. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο το κατάφεραν. Σε επίπεδο τακτικής και τεχνικής η Αγγλία υπερνικήθηκε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Έξι μήνες αργότερα, οι ομάδες ξανασυναντήθηκαν με τους Άγγλους να επιθυμούν την ρεβάνς. Σκορπίστηκαν ξανά, με 7-1, στη Βουδαπέστη! Η Αγγλία, η γενέτειρα του ποδοσφαίρου, είχε βαθιά πίστη πως ήταν έμφυτα ανώτερη. Σε δύο αγώνες η Ουγγαρία απέδειξε πόσο μακριά είχε φτάσει ο κόσμος και πόσο πίσω είχε μείνει η Βρετανία.
Για τους Ούγγρους, η νίκη στο Γουέμπλεϊ, ήρθε ως συνέχεια ενός αήττητου σερί που τελείωσε στον τελικό της Βέρνης το 1954 απέναντι στους Δυτικογερμανούς για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αποτελούσε την αναμφισβήτητη απόδειξη ότι αυτή η «χρυσή ομάδα», με την ηγετική φυσιογνωμία του Φέρενς Πούσκας, ήταν η καλύτερη στον κόσμο. Ηταν πεπρωμένο της να μείνει βασίλισσα χωρίς στέμμα ωστόσο.
«Δεν είχαμε χάσει από το 1949 και παίζοντας το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, η διάταξη της ομάδας και η τακτική αναπτύχθηκε και αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι ήμασταν καλοί» είχε πει ο δεξιός οπισθοφύλακας Γιένο Μπουζάνσκι.
«Εξαιτίας της τακτικής κέρδισε η Ουγγαρία. Ο αγώνας ανέδειξε μια σύγκρουση ανάμεσα σε διατάξεις, και όπως συμβαίνει συνήθως, η νεότερη και πιο ανεπτυγμένη διάταξη επικράτησε». Η Ουγγαρία ήταν μία χώρα που λειτουργούσε κομμουνιστικά μεν, επαναστατικά δε και κατάφερε ένα τρομακτικό χτύπημα στον συντηρητισμό όπως γράφει στο πολύ σπουδαίο βιβλίο του σχετικά με το ποδόσφαιρο στο πρώην ανατολικό μπλοκ, ο Αγγλος δημοσιογράφος Τζόναθαν Γουίλσον.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου στο england365.gr