Τα επόμενα βήματά τους σχεδιάζουν οι αποσχιστές στην Καταλονία, μετά την απόφασή της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να δρομολογήσει την κήρυξη εκλογών μέσα σε έξι μήνες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί της Καταλονίας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Δευτέρα ώστε να εξετάσουν ενδεχόμενες αντιδράσεις στην απόφαση της Μαδρίτης, ενώ δεν αποκλείεται να προγραμματίσουν και νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ορισμένοι βουλευτές πιέζουν τον τοπικό πρόεδρο Κάρλες Πουιζδεμόν να κηρύξει επισήμως την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της ανεξαρτητοποίησης είναι το αριστερίστικο κόμμα CUP, κυβερνητικός εταίρος του κ. Πουιζδεμόν, που εξ αρχής έχε υιοθετήσει την πιο σκληρή στάση απέναντι στη Μαδρίτη.

Η καταλανική κυβέρνηση και η τοπική Βουλή έχουν απορρίψει την απόφαση της Μαδρίτης ως «πραξικόπημα».

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε την αφαίρεση του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας με βάση το Άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλαμβάνει απευθείας τη διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της ιβηρικής χώρας προκειμένου να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη.

Στην πράξη, όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες όπως η καταλανική Αστυνομία θα τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο των ανάλογων υπουργείων στη Μαδρίτη.

Η μεταφορά εξουσιών με βάση του Άρθρο 155 θα πρέπει να επικυρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη Γερουσία της Ισπανίας, όπου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ξετυλίγεται το κουβάρι για τη δολοφονία Λυγγερίδη: 5 οι προφυλακιστέοι για εγκληματική οργάνωση σήμερα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε σήμερα και δεύτερος κατηγορούμενος με ηγετικό ρόλο - Συνολικά 9 προφυλακίσεις

Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητή μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας - Στοιβαγμένα 15 άτομα, μεταξύ τους παιδιά, σε βαν!

Δολοφονία Λυγγερίδη: Μαραθώνιος για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες – Προφυλακίστηκε ο «κοντός»

Νέα υπόθεση με διακίνηση ναρκωτικών από ανηλίκους σε Παπάγου, Χαλάνδρι και Ψυχικό: 9 συλλήψεις, δύο 20χρονοι οι αρχηγοί

Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό έξω από το κλαμπ στο Μαρούσι

Συλλήψεις στην Κρήτη για όπλα και πυροτεχνήματα

Στιγμές φρίκης για 40χρονη στη Θεσσαλονίκη από τον 42χρονο σύντροφό της - Την ανάγκαζε να εκδίδεται και την χτυπούσε

Τραγωδία ανοιχτά της Σάμου: Ναυάγιο με μετανάστες - Ένας νεκρός και 25 διασωθέντες

Δολοφονία Λυγγερίδη: Έρχονται εντάλματα σύλληψης για μέλη του ηγετικού πυρήνα