• Θέλω να υπενθυμίσω πρώτον ότι η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε στο Κύπελλο ήταν από τη Λαμία, πρόπερσι. Κι ότι η Λαμία στον αμέσως προηγούμενο γύρο είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό. Όπως ακριβώς τώρα ο Ολυμπιακός παίζει με τον ΠΑΣ, ο οποίος στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε τον Παναθηναϊκό…

• Και δεύτερον ότι ο Ολυμπιακός ήδη έχει αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον ΠΑΣ και δη όχι πάρα πολλά χρόνια πριν, αλλά το 2007, και δη παίζοντας τότε στη Β΄ Εθνική (!), όταν είχε κερδίσει στο πρώτο ματς 2-0 στα Γιάννενα, έχασε 0-2 στο Καραϊσκάκη στη ρεβάνς και στην παράταση σκόραρε και πέρασε! Κι όχι μόνο αυτό: ιστορικά ο Ολυμπιακός έχει παίξει με τον ΠΑΣ κι άλλες φορές στο Κύπελλο, και μάλιστα σε μονά παιχνίδια στο Καραϊσκάκη και τον είχε αποκλείσει με νίκες 2-1, τόσο το 1978, όσο και στο 1999. Μάλιστα το 1978 η νίκη του είχε έρθει στην παράταση.

• Μην τα υποτιμάμε δε αυτά τα στοιχεία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο. Τα Γιάννενα παραδοσιακά είναι μία από τις πιο «κακές» έδρες για τον Ολυμπιακό!

ΠΡΩΤΟΝ. Μόλις φέτος ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 από τον ΠΑΣ. Είναι δε η μοναδική γκέλα του στο πρωτάθλημα!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Ο ΠΑΣ στα αμέσως προηγούμενα έξι εντός έδρας παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό είχε τρεις νίκες και τρεις ήττες! Οι δε νίκες του ήταν με σκορ 3-1, 2-0 και 3-0!!!

ΤΡΙΤΟΝ. Ο Ολυμπιακός στο όχι μακρινό 2009 κέρδιζε 2-0 τον ΠΑΣ μέσα στα Γιάννενα μέχρι το 80ο λεπτό. Κι ο ΠΑΣ τον ισοφάρισε σε 2-2!

• Όλα αυτά είναι γεγονότα. Και τα γεγονότα πρέπει να τα αξιολογείς σωστά. Αν δεν το κάνεις, θα βρεθείς προ εκπλήξεως, ακόμη κι αν είσαι ο Ολυμπιακός. Ειδικά δε όταν μόλις έχει γράψει ιστορία με την πεντάρα επί της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ, είναι εύκολο να «μείνεις» στο 5-1 και στα πανηγύρια και να σου έρθει μετά ο ουρανός σφοντύλι στους Ζωσιμάδες.

• Γιατί με φοβίζει τόσο πολύ το παιχνίδι το απόγευμα στα Γιάννενα; Πολύ απλά γιατί αφενός μεν ο φετινός ΠΑΣ είναι ίσως και καλύτερος εκτός έδρας απ΄ ότι στο σπίτι του, όπερ σημαίνει ότι με ένα σκορ «ανοικτό» για την πρόκριση σήμερα θεωρώ ότι θα δυσκολέψει αφάνταστα τον Ολυμπιακό και μέσα στο Καραϊσκάκη στη ρεβάνς, αφετέρου δε ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς στο Κύπελλο ποτέ δεν έχει κερδίσει εκτός έδρας στο Κύπελλο (το φετινό 3-0 στο Αγρίνιο επί του αδύναμου Παναιτωλικού, με τις ρεζέρβες, απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα): πρόπερσι είχε φέρει 3-3 στη Λαμία, πέρυσι είχε φέρει 0-0 στη Λαμία πάλι κι είχε χάσει 2-3 από τον ΠΑΟΚ και φέτος έφερε 1-1 στο Χαριλάου και πέρασε στο 86’ χάρη σε ένα γκολ που μπαίνει κάθε 100 χρόνια!



• Δεν είναι, γενικά, σοβαρός όσο πρέπει ο Ολυμπιακός στο Κύπελλο. Θυμάμαι το 3-3 στη Λαμία: είχε προηγηθεί με 3-2, κάνει σέντρα η Λαμία στο τρίτο γκολ και με τη σέντρα ισοφαρίζει σε 3-3!!! Και θυμάμαι βέβαια και στην Τούμπα, πέρυσι, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 στο πρώτο δεκάλεπτο, βρέθηκε να ισοφαρίζεται 2-2 στο δεκαπεντάλεπτο και τελικά έχασε κιόλας με ένα πέναλτι που έκανε για χέρι ο Σεμέδο. Όπως με πέναλτι είχε φάει φέτος και το γκολ από τον Άρη στο Χαριλάου, για να επιβεβαιωθεί, εκτός όλων των άλλων, κι ότι έχει και την «εξυγίανση» να τον…παρακολουθεί και να μην αντέχει να πάρει ο Ολυμπιακός και δεύτερο σερί Κύπελλο, «με τη δική τους ΕΠΟ».

• Η λύση απέναντι σε όλα αυτά, είναι να μπει ο Ολυμπιακός σήμερα στο γήπεδο αποφασισμένος για να πάρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Να μην κάνουν οι παίκτες του τα λάθη που έκαναν με την ΑΕΚ (άσχετα αν στοίχισαν μόλις μία φορά κι αυτή στο 90’) και να είναι σοβαροί. Χάρηκα για παράδειγμα από το πόσο σοβαρός ήταν την Κυριακή στο ΟΑΚΑ ο Ελ Αραμπί-αν και πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο και το ότι για πρώτη φορά πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και δη σε ένα ντέρμπι. Έβγαλε όμως μία μεγάλη υπευθυνότητα στο παιχνίδι του.

• Αντίθετα, προβληματίστηκα από την παρουσία του Ανδρούτσου από δεξιά και δεν ενθουσιάστηκα από την εικόνα του Εμβιλά και του Καμαρά στον άξονα. Όχι ήταν κακοί, αλλά από τόσο κομβικούς σου παίκτες περιμένεις παραπάνω πράγματα. Ο Εμβιλά έκανε αρκετά λάθη, ενώ ο Μαντί είχε ορισμένες πραγματικά καλές ενέργειες, αλλά λιγοστές.

Άσχετα: ο γκολκίπερ της ΑΕΚ, Αθανασιάδης, ακόμη κι όταν έπαιζε στον Πανθρακικό, δεν είχε φάει πέντε γκολ από τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι. Μέχρι τέσσερα είχε φάει σε ένα ματς στο Καραϊσκάκη.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube