Απειλή για την ευζωία των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας αποδεικνύεται η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, όσο περισσότερη ώρα δαπανούν σε αυτά, κορίτσια ηλικίας 11 έως 13 ετών, τόσο μικρότερη ικανοποίηση νιώθουν από τη ζωή τους ένα χρόνο αργότερα. Η βρετανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, κατέγραψε το ίδιο πρότυπο και στα αγόρια 14 έως 15 ετών αλλά και στα άτομα των δύο φύλων ηλικίας 19 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά σε ορισμένες ηλικίες συνδέεται άρρηκτα με τις μεταβολές που συντελούνται τόσο στον εγκέφαλο και στις ορμόνες τους όσο και στην κοινωνική τους συμπεριφορά κατά την εφηβεία. Επίσης, όπως τονίζουν, είναι επιτακτική η πραγματοποίηση ευρύτερων ερευνών επί του αντικειμένου προκειμένου να αποδειχθεί και να αποκρυπτογραφηθεί αυτή η σχέση, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να μοιράζονται με την επιστημονική κοινότητα τα στοιχεία που συγκεντρώνουν προκειμένου να εξαχθούν σαφέστερα συμπεράσματα.

Οι ειδικοί, πάντως, δεν απορρίπτουν συλλήβδην τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιθέτως αναγνωρίζουν ότι μπορούν να είναι μια «θετική δύναμη», όπως π.χ. όταν συνέβαλλαν στη διατήρηση των κοινωνικών επαφών των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έρευνα εκπονήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Ντόντερς για τον Εγκέφαλο, τις Γνωσιακές Λειτουργίες και τη Συμπεριφορά. Η δρ Εϊμι Ορμπεν, η οποία συντόνισε τη μελέτη, τονίζει ότι η διασύνδεση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την ψυχική ευζωία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα. «Οι μεταβολές στο σώμα, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, η εφηβεία και η κοινωνική μας κατάσταση φαίνεται ότι μας καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μας», εξηγεί.

Οι ερευνητές εξάλλου τονίζουν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν ποιοι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της εμμονής τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι αρκετοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στην ευζωία των εφήβων. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι για πολλά παιδιά αυτή η διέξοδος έχει θετικά αποτελέσματα, κυρίως επειδή διευκολύνει την επικοινωνία με φίλους και ενισχύει την υποστήριξη που μπορούν να βρουν για τα θέματα που τους απασχολούν.

Η έρευνα εκπονήθηκε το 2018, πριν από την πανδημία και τους περιορισμούς, που προκάλεσαν έκρηξη στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ιδιαίτερα από τους νέους.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Γαλλία: Ξεκίνησε η κεντρική πορεία στο Παρίσι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Δακρυγόνα και κανόνια νερού σε διαδηλωτές

Μερτς: «Τεράστια απειλή» για τη Γερμανία η Ρωσία - Προειδοποιεί για προσπάθειες αποσταθεροποίησης

Pizza Fan: Τα χρήματα σε σακουλάκια στο σπίτι του «υπαρχηγού» και οι διάλογοι-φωτιά

Μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής

Ιορδανία: Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας μετά το μακελειό σε ελληνορθόδοξη εκκλησία - Στους 8 οι νέκροί

Καιρός: Επιστρέφει η ηλιοφάνεια με πτώση της θερμοκρασίας - Πού αναμένονται βροχές

Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα για τα 212 ζώα στη Θέρμη – Ελεύθερη αφέθηκε η 54χρονη

Pizza Fan: Ποινική δίωξη για κακουργήματα στους 23 συλληφθέντες - Ποιες είναι οι κατηγορίες

Κένυα: Φόβοι για εγκλωβισμένους από κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου στο Ναϊρόμπι

Υπόθεση Marfin: Απολογήθηκε συμπληρωματικά και ο 3ος κατηγορούμενος - Αρνήθηκε την εμπλοκή του