Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο επαγγελματικό βόλεϊ αναφέρθηκε ο Παντελής Ταρνατόρος, που φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή Sports Club.

Ο πρόεδρος της λίγκας (ΕΣΑΠ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των παραγόντων και γενικότερα όλων των δυνάμεων του αθλήματος, που συστρατεύονται για το καλό του βόλεϊ.

Αναλυτικά, ο Παντελής Ταρνατόρος μίλησε στους Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου, Εύα Ζαχαριουδάκη και Βαλεντίνα Νικολακοπούλου για:

-το αν θεωρεί πολλά τα δέκα χρόνια του στην κεφαλή της ΕΣΑΠ: «Είναι πολλά τα δέκα χρόνια. Η Λίγκα του βόλεϊ δεν δημιουργήθηκε σε μια νύχτα. Ήμουν πρόεδρος της ολομέλειας των σωματείων. Η Λίγκα θεωρώ πως έχει προσφέρει πολλά στην Α1 Ανδρών. Περάσαμε από πολλά κύματα και σε σχέση με τις οικονομικές περιόδου που περνάμε στέκεται. Έχουμε σοβαρούς ανθρώπους, είμαστε μια οικογένεια, δεν υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Στον αθλητισμό οι κύκλοι είναι μικροί, αλλά αν μη τι άλλο πρέπει να έχεις ανθρώπους που να μπορείς να συνεννοείσαι. Στο βόλεϊ έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο, πολλοί παράγοντες ομάδων που σε άλλα αθλήματα είναι ακραίοι αντίπαλοι, να είμαστε μαζί και ενωμένοι. Είμαι τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ έχει πάρει πρωταθλήματα στη θητεία μου. Δεν ορίζει τίποτα ο πρόεδρος».

-το έργο της ΕΣΑΠ: «Έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις και όλοι μαζί. Βλέπω ότι η προσπάθεια που κάνουμε έχει αντίκρισμα και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάει το άθλημα μπροστά. Αν οι παράγοντες των ομάδων δεν ήταν τόσο υψηλού επιπέδου, δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, γιατί το βόλεϊ δεν έχει τις αντοχές του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ. Καταφέραμε και κρατήσαμε το ενδιαφέρον του κόσμου. Για να γίνει αυτό χρειάζονται επιτυχίες και από τους συλλόγους, αλλά και από τις εθνικές ομάδες».

-τη διεξαγωγή του Λιγκ Καπ: «Η ομοσπονδία δεν είδε αρχικά το Λιγκ Καπ με καλό μάτι. Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε πως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και όχι ανταγωνιστικό για το Κύπελλο Ελλάδος. Με τη νέα διοίκηση της ομοσπονδίας έχουμε καλή συνεργασία και ελπίζουμε του χρόνου να μπει το Λιγκ Καπ στο επίσημο καλεντάρι της ομοσπονδίας και να δίνεται εισιτήριο για την Ευρώπη. Όσες διοργανώσεις έχουν γίνει είναι πετυχημένες και θέλουμε διαρκώς να το αναβαθμίζουμε».

-το αν θα διατηρηθεί το ίδιο σύστημα διεξαγωγής: «Φέτος αλλάξαμε το Final 4, κάναμε διπλούς αγώνες γιατί μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση να ψάχνουμε έδρα. Δυστυχώς και το βόλεϊ έχει τα… απόνερα του ποδοσφαίρου. Όταν έχεις στο πρωτάθλημα Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ηρακλή, προσπαθείς να αποφεύγεις τις κακοτοπιές. Θεωρώ πως αυτό το σύστημα είναι πετυχημένο και θα το συνεχίσουμε».

-το φιάσκο με τη (μη) διεξαγωγή του Λιγκ Καπ στην Κύπρο το 2017: «Έριξα την ιδέα να γίνει στην Κύπρο. Θα είχαμε πολλά έσοδα, το χάρηκαν πολύ και οι ομάδες, αλλά ενώ τα είχαμε όλα τακτοποιημένα και τη διοργάνωση είχε αναλάβει η κυπριακή ομοσπονδία, ξαφνικά υπήρχε ένα έγγραφο από την αστυνομική διεύθυνση Κύπρου, που έλεγε ότι είχε πληροφορίες για ραντεβού οπαδών για επεισόδια. Αυτό το έγγραφο πήγε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την ώρα που εγώ έδινα συνέντευξη Τύπου, εκείνος ανακοίνωνε πως δεν μπορεί να γίνει το παιχνίδι. Απευθυνθήκαμε στον υπουργό, δεν μας δέχτηκε, κάναμε προσπάθειες, αλλά είχαμε ήδη εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Μίλησα με τον υφυπουργό, τον κ. Βασιλειάδη, προσπάθησε να μιλήσει με την κυβέρνηση της Κύπρου, αλλά ήταν ανένδοτοι με αποτέλεσμα να εκτεθούμε. Είναι κρίμα, γιατί θα ήταν ένα εκπληκτικό γεγονός, είχαμε βρει χορηγούς και θα είχαμε πολύ σημαντικά έσοδα για την ΕΣΑΠ. Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη θητεία μου, γιατί ήταν ένα πρότζεκτ που δούλευα τρεις μήνες και άνοιξε η γη να με καταπιεί».

-τις δέκα ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα: «Θα πρέπει μέχρι ένα χρονικό διάστημα η ΕΕΑ να παίρνει τις αποφάσεις για το ποιες ομάδες έχουν τις προϋποθέσεις να παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα. Η ΕΕΑ ξεκινά με το ποδόσφαιρο, συνεχίζει με το μπάσκετ και 2-3 μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ασχολείται με το βόλεϊ. Αν προκύψουν προβλήματα, μας αναγκάζει είτε να κάνουμε αναβολή στην έναρξη του πρωταθλήματος, είτε να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε το κενό. Όταν έρχεται ένα σωματείο και λέει ότι θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα, δεν έχουμε το νομικό μέσο για να δούμε αν όσα μας λέει είναι λάθος. Έτσι την πατήσαμε με τον Ηρακλή Χαλκίδας, που μας εξέθεσε σαν Λίγκα. Ό,τι ερχόταν και μας έλεγε ήταν ψέματα. Αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να μας επιτρέπει να δράσουμε. Αν ξέραμε ότι ο Ηρακλής Χαλκίδας θα μας κάνει αυτή τη λαχτάρα, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, προσπαθείς να βρεις μια λύση με τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Αν κάναμε κλήρωση, θα αναβάλαμε ξανά το πρωτάθλημα. Αν αναβάλαμε το Λιγκ Καπ, δεν θα είχαμε ημερομηνία να το βάλουμε. Μιλήσαμε με τον υπουργό, μας υποσχέθηκε πως η ΕΕΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή μέσα Αυγούστου θα βγάζει τις αποφάσεις για να ξέρουμε ποιες ομάδες έχουν τις προϋποθέσεις να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, ώστε να παίρνουμε τα μέτρα μας. Εμείς μπορούμε σαν λίγκα να ορίσουμε κάποιες προϋποθέσεις, αλλά δεν είμαστε υπεράνω του νόμου».

-τον αριθμό των ομάδων στην Α1: «Οι 12 ομάδες είναι μεγάλο νούμερο. Καθίσαμε και είδαμε πως όσο είμαστε λιγότεροι είμαστε πιο οργανωμένοι. Με 12 ομάδες κάποιες ομάδες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν στο ίδιο επίπεδο. Θεωρώ πως οι 10 ομάδες είναι σοφή απόφαση και αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα και ίσως και για τα επόμενα 3-4 χρόνια».

-το τηλεοπτικό συμβόλαιο: «Η λίγκα κινείται μόνο σε βάθος ενός έτους. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Στο εξωτερικό όλες αυτές οι συμφωνίες είναι τριετείς ή πενταετείς. Όταν είχαμε τη συμφωνία με τη Nova, είχαμε μεγαλύτερα συμβόλαια. Ήταν λάθος μας που δεν δεχτήκαμε την πρόταση της Nova για ένα μεγάλο συμβόλαιο. Πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Ο κ. Βασιλειάδης είναι κοντά μας. Η κατάσταση στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη και το βόλεϊ παρότι έχει τους fan δεν είναι στο επίπεδο του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ. Κάνουμε μεγάλο αγώνα. Θα προσπαθήσουμε και του χρόνου να κάνουμε ένα εξίσου μεγάλο συμβόλαιο. Μας αγχώνει ότι είμαστε σε έτος εκλογών, γιατί πάντα υπάρχουν καθυστερήσεις σε τέτοιες περιόδους. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ευελπιστούμε και σε χορηγίες, έστω και στη διάρκεια της σεζόν. Το πολεμάμε και με τον ΟΠΑΠ, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

-τη συνεργασία με τους παίκτες: «Με τη νέα διοίκηση του ΠΑΣΑΠ έχουμε καλή συνεργασία. Οι Έλληνες παράγοντες δεν είναι εναντίον των αθλητών, ίσα-ίσα είναι υπέρ τους. Το ζητούμενο για το βόλεϊ είναι πως δεν υπάρχει ο όγκος των αθλητών υψηλού επιπέδου για να υπάρχει ανταγωνισμός. Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε ξένους αθλητές. Θα βόλευε και μόνο για οικονομικούς λόγους να έχουν όλες οι ομάδες Έλληνες αθλητές. Θα πρέπει μαζί με τον ΠΑΣΑΠ να πιέσουμε την ομοσπονδία να δημιουργήσει τις υποδομές για να δημιουργήσουμε αθλητές. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα φέτος που χρησιμοποιεί νεαρά παιδιά. Είδα τον Ράπτη και τον Ανδριόπουλο και δεν ήταν παιδιά, αλλά άντρες».

-τον αριθμό των ξένων: «Έχουμε συμφωνήσει για μια διετία. Μπορούν οι ομάδες να έχουν όσα συμβόλαια θέλουν, αλλά μόνο τέσσερις αλλοδαποί θα είναι στο φύλλο αγώνων».

-το αν θα επανέλθει το All Star Game: «Τα σωματεία δεν έχουν πρόβλημα με το All Star Game, αλλά μας πιέζουν οι ημερομηνίες. Όμως μας το ζήτησαν οι αθλητές ως ΠΑΣΑΠ και πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube